Επισκέψεις σε τρεις φάρους της Άνδρου

Την ευκαιρία να περιηγηθούν σε τρεις από τους σπουδαιότερους και ιστορικότερους φάρους του ελληνικού δικτύου έχουν οι επισκέπτες της Άνδρου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης που λειτουργεί στο Γαύριο με τον τίτλο «Πέτρινοι Φάροι, από το χθες στο σήμερα».

Η Έκθεση διοργανώνεται από το Εργαστήριο Δομικών Υλικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ σε συνεργασία με την Υπηρεσία Φάρων, τον Δήμο Άνδρου και την Ομάδα «Φάρος 8022».

Σημειώνεται ότι την Τετάρτη 19 Αυγούστου και ώρα 20:30 θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της έκθεσης ανοιχτή ημερίδα, κατά την οποία θα μιλήσουν ο Προϊστάμενος έργων της υπηρεσίας Φάρων του Π.Ν. Παναγιώτης Χιώτης, η Καθηγήτρια ΑΠΘ Ιωάννα Παπαγιάννη, η Αρχιτέκτων και Συντηρήτρια Βασιλική Πάχτα και η Αρχιτέκτων Μηχανικός Σοφία – Αθηνά Μπαρτζώκα.

Στο Ρώσο ναύαρχο Φιλοσοφώφ, που κατέληξε φαροφύλακας στην Ελλάδα θα αναφερθεί ο συγγραφέας του βιβλίου «Παλαιοί πέτρινοι φάροι και φανοί στις ελληνικές θάλασσες» Γιώργος Παπαδόπουλος. Για τους Φάρους και τους Φαροφύλακες της Άνδρου θα μιλήσει ο Αντιπλοίαρχος Π.Ν. Ε.Α., ενώ τη λίστα των ομιλητών συμπληρώνουν οι Αρχιτέκτονες Μηχανικοί Νίκος Δάβαρης, Ελίνα Χριστοδουλάκη Ανδρέας Χαλάς και ο Γλύπτης – ειδικός ερευνητής φάρων Νίκος Μπένος Πάλμερ.

«Πέτρινοι Φάροι, από το χθες στο σήμερα»

Η Έκθεση δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος «EC – PHAROS - Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη πέτρινων φάρων» που συντονίστηκε από το Εργαστήριο Δομικών Υλικών του ΑΠΘ. Η Έκθεση έχει παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη (2007, 2008), στην Κύπρο (2007), στην Αλεξανδρούπολη (2008), στη Μυτιλήνη (2012) και στον Πειραιά (2013). Αποτελεί το αντικείμενο της επιστημονικής προσέγγισης των πέτρινων Φάρων στον Ελλαδικό και Ευρωπαϊκό χώρο, το ρόλο που έπαιξαν στη ναυσιπλοΐα, τα προβλήματα που παρουσιάζουν σήμερα και τη δυνατή αξιοποίησή τους ως μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το πρόγραμμα επισκέψεων περιλαμβάνει τον Φάρο του Γαυρίου, για τον οποίο έχει εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης από την ομάδα «Φάρος 8022», τον Φάρο της Γριάς στα Άχλα, καθώς και τον Φάρο της Φάσσας, ο οποίος θα είναι ανοιχτός την Πέμπτη 20 Αυγούστου. Η αναχώρηση θα γίνει από το χώρο μπροστά στην έκθεση του Γαυρίου, στις 18.30.

Τέλος, την Τρίτη, 25 Αυγούστου, στις 10 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο Φάρο του Γαυρίου, με αφετηρία το χώρο της έκθεσης (1,4 χλμ). Μετά την επιστροφή στην έκθεση, θα γίνει η παρουσίαση της μελέτης αποκατάστασης του φάρου.

Ετικέτες: