Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης

Οι «μικροί ξεναγοί» επέστρεψαν στον πολιτισμό τους

Μία μεγάλη και ζεστή αγκαλιά θα γίνουν για μία ακόμη χρονιά οι μαθητές των εκπαιδευτικών μαθημάτων του Μουσείου Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης, το οποίο θα μυήσει και τόσο τους έμπειρους όσο και τους νέους υποσχόμενους «Μικρούς Ξεναγούς» του νησιού μας στον πιο όμορφο και μαγευτικό πολιτισμό των αρχαίων χρόνων.

Τα παιδιά υποδέχτηκε το πρωί του Σαββάτου η εκπαιδεύτρια κ. Μαρία Κάπαρη, πολύτιμη συνεργάτης της «ψυχής» του Μουσείου κ. Μαρίας Ρώτα. Παλιοί και νέοι μαθητές είχαν τη χαρά να παραδώσουν στον Σύλλογο Παροχής Φροντίδας και Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου το χρηματικό ποσό που συγκεντρώθηκε από τις δραστηριότητες των περσινών τμημάτων με στόχο την οικονομική ενίσχυση του εθελοντικού σωματείου, το οποίο συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια από την ίδρυσή του.

Η χαρά της ανιδιοτελούς προσφοράς

Το ποσό παρέλαβε από τα χέρια της μικρής Ελένης η κ. Μαυρομουστάκη, μέλος του Συλλόγου της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου. Η κ. Κάπαρη κατέστησε γνωστό σε γονείς και συνοδούς ότι ήταν η δεύτερη φορά που τα παιδιά του Μουσείου στήριξαν οικονομικά τον Σύλλογο διαθέτοντας τα έσοδα που συγκεντρώθηκαν το καλοκαίρι από την πώληση των ζωγραφικών έργων και κατασκευών που δημιούργησαν, καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς.

«Μέσα από αυτή την κίνηση τα παιδιά κοινωνικοποιούνται και σαν εθελοντές που είναι, μαθαίνουν να στηρίζουν τις ασθενέστερες ομάδες του νησιού μας» τόνισε η κ. Κάπαρη.

Από την πλευρά της κ. Μαυρομουστάκη ευχαρίστησε τα παιδιά για τη γενναιοδωρία και τα ευγενή αισθήματά τους και τους ευχήθηκε να νιώσουν και τα ίδια τη χαρά της προσφοράς στο συνάνθρωπο που μοιράζονται τα μέλη της Κατ’ Οίκον Νοσηλείας Σύρου τα τελευταία 20 χρόνια. Μάλιστα, προσκάλεσε τους μαθητές στην επετειακή εκδήλωση του Συλλόγου, που συνδιοργανώνεται την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου στο Θέατρο Απόλλων με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Συμμετέχει η Ορχήστρα Κυκλάδων υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού και η Παιδική Χορωδία με υπεύθυνη την Κική Κουκουλή.

Νέες εκπαιδευτικές «εκπλήξεις»

Αμέσως μετά, η κ. Κάπαρη ενημέρωσε τα παιδιά για το φετινό πρόγραμμα του Μουσείου, στο οποίο περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, επισκέψεις στους πολιτιστικούς «θησαυρούς» της πόλης, καθώς και μαθήματα γύρω από το έργο σημαντικών προσωπικοτήτων της Σύρου.

Μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους, οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφτούν το βεστιάριο του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, το Εκκλησιαστικό Μουσείο και το Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης, ενώ με τη νέα χρονιά θα ξεκινήσει ο κύκλος γνωριμίας με τις μεγάλες προσωπικότητες του νησιού, όπως ο Εμμανουήλ Ροΐδης, ο Δημήτριος Βικέλας και η Ρίτα Μπούμη Παππά. Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουνίου 2016.

Η αρχή των επισκέψεων θα γίνει το Σάββατο 31 Οκτωβρίου με το Αρχαιολογικό Μουσείο της Σύρου, όπου φυλάσσονται τα πρωτότυπα ειδώλια του Κυκλαδικού Πολιτισμού.

Σημειώνεται ότι εκτός από το τμήμα της κ. Κάπαρη (τηλ. επικοινωνίας: 6976974557), θα λειτουργήσει για Τρίτη χρονιά το τμήμα για παιδιά 4-6 χρόνων που δημιούργησε η παιδαγωγός Πόπη Μπατζάκη, τηλ. επικοινωνίας: 6932280812 (18:00 – 20:00).