Η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών «ταξιδεύει» στις χειμωνιάτικες Κυκλάδες

«Όλοι έχουν δικαίωμα στη μουσική»

Δηλώσεις της υπεύθυνης Επικοινωνίας, Περιοδειών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΚΟΑ, Αλίκης Φιδετζή

Στην Ερμούπολη ολοκληρώνεται σε λίγες ημέρες η αποστολή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών να προσφέρει στις απομονωμένες Κυκλάδες του χειμώνα τα «δώρα» της κλασικής μουσικής στην εκπαίδευση και τον πολιτισμό, καθώς και το δικαίωμα των ίσων επιλογών στην πνευματική και καλλιτεχνική καλλιέργεια.

Το πρόγραμμα «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» αποτελεί μέρος της πολυσήμαντης εκπαιδευτικής και κοινωνικής δράσης της Ορχήστρας, αλλά και μία καλή ευκαιρία για την ευρεία διάδοση του μηνύματος ότι, η μουσική δεν είναι μία πολυτέλεια προορισμένη μόνο για μυημένους ή προνομιούχους, αλλά ένα αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.

Αποστολή σε Μήλο, Κίμωλο, Σίφνο, Σέριφο

Το ταξίδι της Ορχήστρας ξεκίνησε με εκπαιδευτικές παρουσιάσεις και συναυλίες του Κουαρτέτου Εγχόρδων Αθηνών (Γιώργος Μάνδυλας - βιολί, Παναγιώτης Τζιώτη - βιολί, Πάρις Αναστασιάδις - βιόλα, Ισίδωρος Σιδέρης - βιολοντσέλο) στη Μήλο και την Κίμωλο. Ακολούθησε ο απόπλους του Κουιντέτου Ξύλινων Πνευστών (Βαγγέλης Σταθουλόπουλος - φλάουτο, Χριστίνα Παντελίδου - όμποε, Σπύρος Μουρίκης - κλαρινέτο, Γρηγόρης Ασωνίτης - κόρνο, Οδυσσέας Μπάσσιος - φαγκότο) για τη Σίφνο και τη Σέριφο, όπου υλοποιήθηκαν αντίστοιχες δράσεις με την πολύτιμη στήριξη των Δήμων. Τέλος, το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου, η 17μελής Μικρή Ορχήστρα της ΚΟΑ υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα και με τη σύμπραξη της Ελληνογερμανίδας ραγδαίως ανερχόμενης πιανίστας Κυβέλης Ντέρκεν θα «δέσει» στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, στο πλαίσιο του προγράμματος «Χριστούγεννα στη Σύρο».

«Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεών μας, ξεκινήσαμε πριν από τρία χρόνια το πρόγραμμα «Δικαίωμα στη μουσική», που περιλαμβάνει τόσο δράσεις σε δημοτικά σχολεία, όσο και σεμινάρια για σπουδαστές οργάνων, στα οποία συμμετέχουν φιλαρμονικές και σε ωδεία σε όλη την Ελλάδα», δηλώνει η υπεύθυνη Επικοινωνίας, Περιοδειών και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων της ΚΟΑ, Αλίκη Φιδετζή.

Με τη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα

Οι δράσεις αυτές υλοποιούνται με τη στήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στη Αθήνα. «Η Πρεσβεία μας κάλεσε να συνδιοργανώσουμε έναν κοινωνικό και εκπαιδευτικό κύκλο συναυλιών, όπου από τη μία θα παρουσιάζεται η πολιτιστική παράδοση τόσο η ελληνική, όσο και η γερμανική και από την άλλη, θα περνάει στους μαθητές το μήνυμα ότι η μουσική είναι ευρεία τέχνη», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Όπως υπογραμμίζει, επιθυμία της Γερμανικής Πρεσβείας είναι να πλησιάσει περιοχές περισσότερο δυσπρόσιτες με στόχο να ενθαρρύνει την πιθανότητα και το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γερμανική γλώσσα, συνδυάζοντας την ψυχαγωγία με την εκπαίδευση. «Για τον πρώτο αυτό κύκλο επιλέξαμε νησιά με μικρότερο πληθυσμό όπως η Σέριφος και η Κίμωλος, αλλά και νησιά, περισσότερο επισκέψιμα. Στόχος ήτα η υλοποίηση ενός project, κατά τους μήνες εκείνους που δεν υπάρχει έντονος τουρισμός, ακριβώς γιατί απευθυνόμαστε στον τοπικό πληθυσμό και όχι στους τουρίστες», διευκρινίζει. Προσθέτει μάλιστα πως η Ορχήστρα έχει ήδη δεχτεί πρόταση από τους τέσσερις δήμους για να επαναληφθεί το πρόγραμμα στο μέλλον.

Συμμετοχή στο πρόγραμμα «Χριστούγεννα στη Σύρο»

Υπενθυμίζεται ότι το Σάββατο 5 Δεκεμβρίου η Μικρή Ορχήστρα της ΚΟΑ θα πραγματοποιήσει μια ανοιχτή συναυλία στο Θέατρο Απόλλων ενώ παράλληλα θα γίνουν εκπαιδευτικές δράσεις που θα δώσουν την ευκαιρία στα παιδιά να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής και το ξεχωριστό ηχόχρωμα του κάθε μουσικού οργάνου.

«Η Σύρος έχει μια πιο συμβολική για εμάς σημασία, δεν έχει τις ίδιες ανάγκες που έχει η Κίμωλος ή η Σέριφος. Αλλά σε ένα πρόγραμμα με τον τίτλο «Επιμένοντας Κυκλάδες» θεωρούμε ότι δεν θα μπορούσε να λείπει η πρωτεύουσά του. Οπότε, κλείνουμε το πρώτο αυτό ταξίδι με μια συναυλία στην Ερμούπολη και ίσως σε ένα από τα ωραιότερα θέατρα των Κυκλάδων. Αυτό έχει μεγάλη σημασία για εμάς γιατί οι υποδομές λείπουν από τη χώρα. Άρα κλείνει αυτός ο κύκλος στη Σύρο και θεωρούμε ότι η συναυλία θα έχει έναν πανηγυρικό χαρακτήρα που θα δώσει και την ώθηση στο επόμενο βήμα μας», τονίζει η κ. Φιδετζή.

«Η Σύρος διαθέτει τις υποδομές για να δεχτεί μεγαλύτερα σχήματα»

Δεν κρύβει μάλιστα ότι επιθυμία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών είναι μία στενότερη συνεργασία με το νησί της Σύρου, το οποίο διαθέτει την υποδομή για να δεχτεί μεγάλα σχήματα. «Είναι κάτι που θέλουμε γιατί υπάρχει η παράδοση, υπάρχουν ο κόσμος και η δομή, υπάρχει το θέατρο. Το ότι θα έρθουμε στη Σύρο με μια αρκετά μεγάλη ομάδα, είναι μια καλή αφορμή. Για την ακρίβεια, ερχόμαστε με μια αποστολή της τάξεως των 20 μουσικών, ενώ σε όλα τα υπόλοιπα νησιά ήμασταν 6-8 άτομα. Στόχος μας είναι να έρθουμε σε κάποια επικοινωνία κυρίως με τους τοπικούς μουσικούς φορείς και τους ανθρώπους των σχολείων για να δούμε πώς μπορούμε να συνεχίσουμε τη συνεργασία είτε στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος «Δικαίωμα στη μουσική» είτε με κάτι καινούριο που να αφορά μόνο στη Σύρο», σημειώνει.

«Η κλασική μουσική δεν είναι εξωτικό είδος»

Το «στοίχημα» της Ορχήστρας είναι να αποδείξει στους κατοίκους των μικρών περιοχών ότι η κλασική μουσική δεν είναι «εξωτικό είδος». «Ο κόσμος έχει μία ψευδαίσθηση ότι αφορά σε κάποιους μυημένους ανθρώπους, γνώστες που μελετούν χρόνια μουσική και ξέρουν και δεν αντιλαμβάνονται ότι όπως σε κάθε είδος μουσικής, έτσι κι εδώ, το μόνο που χρειάζεται είναι να ασχοληθείς λίγο, να το παρακολουθήσεις, ώστε να αντλήσεις από αυτό ικανοποίηση και ψυχαγωγία. Ακούμε συχνά να λένε «τελικά, δεν είναι τόσο δύσκολο να παρακολουθήσει κανείς τη δική σας μουσική». Και αυτό μας αρέσει πάρα πολύ γιατί αγγίζει τη δική μας σκέψη. Δεν απευθυνόμαστε ουσιαστικά μόνο σε γνώστες. Η μουσική είναι για όλους και δεν έχει στεγανά. Το ότι ένας άνθρωπος ακούει ποπ ή ροκ, δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να περάσει όμορφα, ακούγοντας ένα άλλο είδος, που πολλές φορές το αποκλείει χωρίς να το γνωρίζει. Ας το γνωρίσει και ας το απορρίψει. Εμείς προσπαθούμε να δώσουμε την ευκαιρία να το γνωρίσει ο κόσμος, όποιος το έχει φοβηθεί και δεν έχει ασχοληθεί μαζί του», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Καταλήγοντας, εξηγεί πως μέσα από τέτοιου είδους δράσεις, δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να δουν ζωντανά κάποια μουσικά όργανα. «Ένα παιδί που ζει στην Κίμωλο, θα έχει λίγες πιθανότητες να δει από κοντά ένα βιολοντσέλο, ή ένα παιδί στη Σέριφο να δει από κοντά ένα φαγκότο και να μάθει πώς παράγεται ο ήχος και ενδεχομένως. Αλλά είναι σημαντικό να αντιλαμβάνονται τα παιδιά ότι υπάρχουν όργανα και πως χρειάζεται κόπος και αυτοθυσία για να παραχθεί ένας ήχος. Ακόμα και η δουλειά ενός μουσικού σε κάποιο πανηγύρι δεν είναι απλή. Έχει χρόνια σπουδής και ενασχόλησης».