Η Μικτή Ορχήστρα της ΚΟΑ στο Θέατρο Απόλλων

"Επέμεινε" και μάγεψε

Οι πολιτισμοί της Ελλάδας και της Γερμανίας συναντήθηκαν το περασμένο Σάββατο στη σκηνή του Θεάτρου «Απόλλων», χαρίζοντας στο φιλόμουσο κοινό της Σύρου μια μοναδική μουσική εμπειρία, στο πλαίσιο της δράσης «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών.

Για δύο ημέρες, η Μικρή Ορχήστρα της ΚΟΑ έδεσε στη Σύρο, με την υποστήριξη της Γερμανικής Πρεσβείας στην Αθήνα και του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νησί, έλαβαν χώρα εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, τα οποία είχαν τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής και το ξεχωριστό ηχόχρωμα του κάθε μουσικού οργάνου.

Μαγική συνύπαρξη δύο πολιτισμών

Σε μια προσπάθεια συνύπαρξης των πολιτισμών και της μουσικής παιδείας των δύο χωρών, πραγματοποιήθηκε μία ανοικτή συναυλία από τη 17μελή Μικρή Ορχήστρα, υπό τη μουσική διεύθυνση του Νίκου Χαλιάσα και με τη σύμπραξη της ελληνογερμανίδας ραγδαίως ανερχόμενης πιανίστας Κυβέλης Ντέρκεν.

Τη συναυλία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μαρία Καζαντζάκη και η εκπρόσωπος της Γερμανικής Πρεσβείας κ. Martina Conrads.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, εκφράζοντας τη χαρά της για τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών στο πολιτιστικό πρόγραμμα «Χριστούγεννα στη Σύρο».

Γνωριμία με τον κόσμο των μουσικών οργάνων

«Είμαστε ιδιαιτέρως χαρούμενοι που υποδεχόμαστε την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών στο όμορφο νησί μας για να μας παρουσιάσει ένα άκρως ενδιαφέρον πρόγραμμα με τίτλο «(Επι)μένουμε Κυκλάδες». Είναι πραγματικά σπουδαίο το εγχείρημα της Κρατικής Ορχήστρας να φερει σε επαφή τους κατοίκους των νησιών με την κλασσική μουσική και να τους δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ανάλογες ανοιχτές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά, προκειμένου να γνωρίσουν τον κόσμο της μουσικής και των μουσικών οργάνων μέσα από κλασικά και σύγχρονα έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μενδρινού.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας το κοινό απήλαυσε «Ουγγρικό χορό αρ.1» (J. Brahms), Κοντσέρτο για πιάνο αρ. 3 - μεταγραφή για πιάνο και κουιντέτο εγχόρδων – (L.V. Beethoven), Κοντσέρτο για τσέλο και ορχήστρα (Δ. Γούζιος), Έξι Ελληνικούς χορούς (Ν. Σκαλκώτας) και Ουγγρικό χορό Αρ. 5 (J. Brahms).

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα «(Επι)μένοντας Κυκλάδες» εντάσσεται στο πολύ μεγαλύτερο και πλουραλιστικό πρόγραμμα που εκπροσωπεί την εκπαιδευτική και κοινωνική αποστολή της Ορχήστρας, αποστολή εξίσου σημαντική με το καλλιτεχνικό έργο της ΚΟΑ, η οποία έχει την πεποίθηση ότι η μουσική δεν είναι μία πολυτέλεια προορισμένη μόνον για μυημένους ή προνομιούχους, αλλά ένα αγαθό στο οποίο μπορούν και πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι.