Μουσικοχορευτική εκδήλωση του Ομίλου για την UNESCO Πειραιώς & Νήσων στο νησί της Σύρου

Με πυξίδα τον Ελληνικό λαϊκό πολιτισμό

Η πολλά υποσχόμενη συνεργασία του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων επισφραγίστηκε την περασμένη Κυριακή στη σκηνή του κατάμεστου Θεάτρου Απόλλων, από την οποία οχτώ χορευτικά συγκροτήματα ταξίδεψαν τους θεατές στο παρελθόν και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Συριανού Καρναβαλιού με τη συμμετοχή επτά χορευτικών συλλόγων του Πειραιά, οι οποίοι ταξίδεψαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων για να παρουσιάσουν στο κοινό της ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της μακραίωνης λαϊκής και εθνικής μας παράδοσης.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν η Χορευτική Ομάδα του Δήμου Νίκαιας - Αγ. Ι. Ρέντη, ο Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας «Ο Φάρος», ο Πανελλήνιος Αθλητικός Σύλλογος «Τα Περιστέρια», η Εργατική Λέσχη Ν. Σμύρνης, ο Ελληνικός Σύλλογος Διάσωσης και Διάδοσης Πολιτιστικής Κληρονομιάς «Ηγέχορος», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πετρούπολης «Χοροέκφραση» και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «Θυμαιτάδαι».

Σημαντική ήταν η παρουσία του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, η οποία άνοιξε το πρόγραμμα με το παραδοσιακό γαϊτανάκι και αγαπημένους χορούς από τμήματα παιδιών και ενηλίκων.

Διάδοση της παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς

Ο Όμιλος Unesco αποτελεί μία από τις σημαντικότερες μη κυβερνητικές οργανώσεις που δραστηριοποιείται ποικιλοτρόπως στον εκπαιδευτικό, αναπτυξιακό και πολιτιστικό τομέα, στοχεύοντας στην κοινωνική ευαισθητοποίηση των πολιτών. Βασικός σκοπός του είναι η καλλιέργεια της διεθνούς αντίληψης, κατανόησης, συνεργασίας και αλληλεγγύης, σύμφωνα με τις αρχές και τα ιδανικά της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι προσπάθειες διάσωσης και διάδοσης της ελληνικής παραδοσιακής πολιτιστικής κληρονομιάς και των παραδοσιακών ελληνικών τεχνών, προκειμένου να δημιουργηθούν συνθήκες αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας ανάμεσα σε ανθρώπους που υπηρετούν ερασιτεχνικά και επιστημονικά τον λαϊκό πολιτισμό.

Τον πρόεδρο του Ομίλου για την Unesco Πειραιώς & Νήσων Ιωάννη Μαρωνίτη, καθώς και τον Διευθυντή Λαϊκού Πολιτισμού του Ομίλου και πρόεδρο της Ομοσπονδίας των Συλλόγων Δήμου Κερατσινίου – Δραπετσώνας καλωσόρισε στον σύντομο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός. Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραγκός εξέφρασε την επιθυμία του Δήμου για επέκταση της συνεργασίας του με τον Όμιλο Unesco τόσο μέσα από την καθιέρωση της μουσικοχορευτικής εκδήλωσης στο ιστορικό θέατρο της Ερμούπολης, όσο και μέσα από μία σειρά δράσεων κοινωνικού, πολιτιστικού και αναπτυξιακού χαρακτήρα στη Σύρο.

Θεματοφύλακες της εθνικής μας ταυτότητας

Τα χορευτικά συγκροτήματα συνεχάρη για το αξιόλογο έργο τους η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη, υπογραμμίζοντας πως μέσα από αυτό κρατούν υψηλά τη σημαία της εθνικής μας κληρονομιάς, σε μια εποχή που ο πολιτισμός αποτελεί το πολυτιμότερο αγαθό τόσο στην πατρίδα μας, όσο και πλατύτερα στον κόσμο.

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος του Ομίλου Unesco Πειραιώς & Νήσων σημείωσε πως ο λαϊκός πολιτισμός είναι η πιο σημαντική μορφή εθνικής αντίστασης και μια «κραυγή αγωνίας» να κρατηθεί ο ελληνισμός και η εθνική μας ταυτότητα. «Αυτά τα παιδιά είναι θεματοφύλακες της προσπάθειάς μας για μια Ελλάδα αληθινή και με μέλλον. Χωρίς την τεράστια πολιτιστική μας κληρονομιά θα γίνουμε γκρίζοι κωδικοί ενός τυφλού συστήματος που θα μας οδηγήσει στο απόλυτο μηδέν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μαρωνίτης.

Δράσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου - Ερμούπολης

Επιπλέον κατέστησε γνωστό ότι στα άμεσα σχέδια του Ομίλου περιλαμβάνονται και δράσεις σε συνεργασία με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, ώστε να ενταχθούν στον κατάλογο της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco. Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε τη διεξαγωγή ενός συνεδρίου στο νησί τον προσεχή Σεπτέμβριο, με θέμα την Παγκόσμια Κληρονομιά, που θα μπορούσε να αποτελέσει ένα προοίμιο της ενταξιακής διαδικασίας, καθώς και ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση. Στόχος του Ομίλου είναι η σταδιακή διοργάνωση του οδοιπορικού σε όλα τα νησιά με στόχο την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών και κυρίως του τουριστικού τομέα. Κατέστησε επίσης γνωστό πως, ο Όμιλος είναι ανοιχτός και σε συνεργασίες κοινωνικού περιεχομένου, καθώς στο πλούσιο έργο του περιλαμβάνονται και δράσεις για τη στήριξη και φροντίδα άπορων οικογενειών.

Τέλος, δεν έκρυψε τη μεγάλη αγάπη του για τη Σύρο, τόπο καταγωγής του πατέρα του. «Πρόκειται για ένα νησί που έχει τόσα πολλά να προσφέρει σε αυτή τη χώρα και θα μπορούσε να είναι ο καλύτερος πρεσβευτής της σε όλη την παγκόσμια κοινότητα», κατέληξε ο κ. Μαρωνίτης.