Μάρκος Βαμβακάρης, η «σημαία» του «Σύρος Πολιτισμός 2016»

«Η Σύρος ασχολείται σοβαρά με την ταυτότητά της»

Επίσημη παρουσίαση των καλοκαιρινών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Τη «ναυαρχίδα» των φετινών πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αποτελεί το 1ο Φεστιβάλ Ρεμπέτικου με τίτλο «Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη», όνειρο πολλών Συριανών και φίλων της ρεμπέτικης μουσικής, που για χρόνια παρέμενε ανεκπλήρωτο.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα «Σύρος Πολιτισμός 2016» που θα ταξιδέψει το κοινό στον κόσμο της Τέχνης και του Πολιτισμού, μέσα από την πλούσια και ξεχωριστή πολιτιστική διαδρομή που έχει διανύσει η πρωτεύουσα των Κυκλάδων εδώ και αιώνες, παρουσιάστηκε επίσημα την περασμένη Τρίτη στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου.

Ο Δήμαρχος Γιώργος Μαραγκός και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, πλαισιωμένοι από τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού Μάρκο Ρούσσο και Γιώργο Περρή αναφέρθηκαν με χαρά και υπερηφάνεια στο περιεχόμενο του φετινού προγράμματος, το οποίο ξεχωρίζει για την ποικιλία του, την υψηλή ποιότητα και την καλαισθησία του.

Στην παρουσίαση συμμετείχαν επίσης δύο εκπρόσωποι του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, με την Εταιρεία Ανάπτυξης και Προόδου του οποίου, συνδιοργανώνεται το πολυαναμενόμενο φεστιβάλ ρεμπέτικου.

Τόσο ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Νίκος Βασιλικός, όσο και η «ψυχή» του φεστιβάλ Αντώνης Μαραγκός αναφέρθηκαν στην κοινή προσπάθεια αξιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού και ταυτόχρονα απόδοσης τιμής στον πρωτοπόρο λαϊκό συνθέτη, Μάρκο Βαμβακάρη, μέσα από μία διοργάνωση με Συριανή ταυτότητα.

Πλούσιο πρόγραμμα με σεβασμό στην ιστορία

Προλογίζοντας το φετινό πρόγραμμα, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εκδηλώσεις του θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού, αποτελώντας ταυτόχρονα ένα σημαντικό τουριστικό «εργαλείο» για την αύξηση της επισκεψιμότητας του νησιού κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Μαραγκός αναφέρθηκε στις καινοτομίες του «Σύρος – Πολιτισμός 2016», όπου εκτός από τις καθιερωμένες πλέον διοργανώσεις πανελλήνιας και διεθνούς εμβέλειας, περιλαμβάνονται και τρία νέα φεστιβάλ: το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου, το Φεστιβάλ Χορού DanceFest και το Φεστιβάλ Αργεντίνικου Τανγκό, που ξεκίνησε μόλις χθες.

Κάνοντας ειδική μνεία στο φεστιβάλ ρεμπέτικου, που σχεδιάστηκε και προετοιμάστηκε από κοινού με το Επιμελητήριο Κυκλάδων σημείωσε πως η συνεργασία τους πιστοποιεί, καταδεικνύει και αποδεικνύει για μία ακόμη φορά πως, όταν οι τοπικοί φορείς έχουν διάθεση, κέφι, μεράκι και συμπράττουν, μπορούν να επιτύχουν θετικά αποτελέσματα για το νησί μας.

Εξήγησε, μάλιστα πως η διοργάνωση του συγκεκριμένου φεστιβάλ, αποτελούσε και μία προεκλογική δέσμευση της παράταξής του η οποία θα τηρηθεί στις 31 Αυγούστου με στόχο να αναδείξει το έργο του Πατριάρχη της ρεμπέτικης μουσικής, Μάρκου Βαμβακάρη.

Επετειακές εκδηλώσεις και καινοτομίες

Επιπλέον, αναφέρθηκε τόσο στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια της Έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία όσο και στον εορτασμό των 190 χρόνων της Ερμούπολης, σε συνεργασία με το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου. Σταθμό του φετινού προγράμματος θα αποτελέσει και το 6ο Διαπανεπιστημιακό Σεμινάριο Βιώσιμης Ανάπτυξης, Πολιτισμού και Παράδοσης του Ινστιτούτου Σύρου, μέσα από το οποίο θα δοθεί η επίσημη έναρξη για την προετοιμασία της Σύρου προκειμένου τα δύο οικιστικά συστήματά της (Ερμούπολη και Άνω Σύρος) να ενταχθούν στον κατάλογο μνημείων της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς της Unesco.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός έκρινε ότι ο κομψός και καλαίσθητος έντυπος οδηγός του «Σύρος Πολιτισμός» θα γίνει η προέκταση του χεριού τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών του νησιού, ενώ δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει θερμά τα υπηρεσιακά στελέχη του δήμου, τα μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού και την Αντιδήμαρχο κ. Μενδρινού για το αξιοθαύμαστο έργο τους.

Αγαστή συνεργασία με το Επιμελητήριο Κυκλάδων

Από την πλευρά της, η κ. Μενδρινού τόνισε πως για μία ακόμη χρονιά, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης προβάλλει την ιστορία και τον πολιτισμό του νησιού μέσα από ένα πλούσιο και ξεχωριστό πολιτιστικό πρόγραμμα το οποίο διαρκώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται πάντα με σεβασμό στην πολιτιστική παράδοσή μας. Το κοινό έχει και φέτος την ευκαιρία να απολαύσει αξιόλογους ερμηνευτές, θεατρικές παραστάσεις, μουσικοχορευτικά δρώμενα, εκθέσεις, παραδοσιακές βραδιές, αλλά και φεστιβάλ, με μεγάλο «πρωταγωνιστή» τον Μάρκο Βαμβακάρη.

Το Φεστιβάλ Ρεμπέτικου θα πραγματοποιηθεί από 31 Αυγούστου έως 4 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει μία ευρεία γκάμα εκδηλώσεων: παρουσιάσεις βιβλίων, σεμινάρια, μουσικά αφιερώματα με αποκορύφωμα τη συναυλία του Γιώργου Νταλάρα Rembetiko “Unplugged” και μία έκθεση παραδοσιακών μουσικών οργάνων στην Αίθουσα «Γιάννη & Ελένης Βάτη».

Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο Μάρκος Ρούσσος και ο Γιώργος Περρής, μέλη της Επιτροπής Πολιτισμού, οι οποίοι αναφέρθηκαν τόσο στο πλήθος των αιτημάτων που δέχθηκε φέτος η Επιτροπή για την ένταξη εκδηλώσεων στο πολιτιστικό πρόγραμμα του καλοκαιριού, όσο και στο βάρος που δίνει ο Δήμος στο κομμάτι του πολιτισμού.

«Εύχομαι η αγαστή αυτή συνεργασία μας να συνεχιστεί, προκειμένου το νησί μας να ανεβαίνει κάθε χρόνο και υψηλότερα, γιατί το αξίζει», υπογράμμισε ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ποσειδών» κ. Ρούσσος.

Αξιοποίηση του πολιτιστικού αποθέματος του νησιού

Στη συνέχεια το λόγο έλαβαν ο γραμματέας του Επιμελητηρίου Κυκλάδων Νίκος Βασιλικός και ο κ. Αντώνης Μαραγκός, ο οποίος συνέβαλλε σημαντικά στο σχεδιασμό και την οργάνωση του Φεστιβάλ Ρεμπέτικου. Όπως ανέφερε ο ίδιος «αυτό το είδος μουσικής, αποτελεί ένα κεφάλαιο για τη Σύρο που έχει παραμείνει αναξιοποίητο και μπορεί να της δώσει μια πολύ ισχυρή δυναμική στην επιλογή της ως τουριστικός προορισμός». Μέσα από τις πενθήμερες εκδηλώσεις θα γίνει αισθητός ο ρόλος του ρεμπέτικου για τη Σύρο και παράλληλα, θα αξιοποιηθεί η σχέση του νησιού με τον Βαμβακάρη, θεμέλιο λίθο της λαϊκής μουσικής στην Ελλάδα. Σημείωσε μάλιστα πως είναι η πρώτη φορά που η Σύρος ασχολείται σοβαρά με την ταυτότητά της και επιχειρεί να προβάλει το πολιτιστικό της απόθεμα.