Οι «Μικροί Ξεναγοί» του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ετοιμάζονται και φέτος να αναλάβουν δράση

Ο πολιτισμός στα μάτια τους

Τα «μανίκια» τους ετοιμάζονται να σηκώσουν και αυτό το καλοκαίρι οι «Μικροί Ξεναγοί» της Σύρου για να γνωρίσουν στους επισκέπτες μας την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Με ανυπομονησία και χαρά, μικρά και μεγάλα παιδιά μετρούν αντίστροφα τις μέρες για να υποδεχτούν ξανά τους φίλους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων στους χώρους του Δημαρχιακού Μεγάρου, του ιστορικού Θεάτρου Απόλλων και του Πνευματικού Κέντρου Ερμούπολης.

Ξεναγήσεις στην Άνω Σύρο

Το ίδιο αμείωτο είναι και το ενδιαφέρον των Μικρών Ξεναγών της Άνω Σύρου, οι οποίοι ξεκίνησαν ήδη από χθες να συντροφεύουν τους επισκέπτες στα σοκάκια του μεσαιωνικού οικισμού με σταθμούς τον Καθεδρικό Καθολικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, αλλά και την ξακουστή Πιάτσα.

Κάθε Τρίτη από τις 19:00 έως τις 21:00, 15 παιδιά της Άνω Σύρου περιμένουν στο «πάνω τέρμα» τους φίλους του νησιού για να τους ξεναγήσουν στον τόπο τους. Οι ξεναγήσεις θα διαρκέσουν μέχρι και το τέλος του Αυγούστου με τον συντονισμό της κ. Μαίρης Καράβα.

Συνάντηση για τον προγραμματισμό των ξεναγήσεων στην Ερμούπολη πραγματοποίησαν χθες το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού, μικροί εθελοντές, αλλά και γονείς παιδιών που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα.  

Μεταξύ άλλων, τέθηκαν προτάσεις σχετικά με την έναρξη των ξεναγήσεων προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμετοχή της πλειοψηφίας των «Μικρών Ξεναγών». δεδομένου ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν παρατηρηθεί διαρροές κατά τη διάρκεια του Αυγούστου, είτε λόγω κόπωσης, είτε λόγω καλοκαιρινών διακοπών.

Αυτή τη φορά, εκφράστηκε η επιθυμία  για την έναρξη του προγράμματος στα μέσα Ιουλίου με επικρατέστερη ημερομηνία τις 20/07. Σημειώνεται ότι, όπως τα προηγούμενα χρόνια, έτσι και φέτος, τα μεγαλύτερα και πιο έμπειρα παιδιά θα αναλάβουν τις ξεναγήσεις στο Δημαρχείο και το Θέατρο Απόλλων, ενώ η νέα σοδειά ξεναγών θα υποδέχεται τους επισκέπτες στο Μουσείο Αντιγράφων Κυκλαδικής Τέχνης με την επίβλεψη τόσο της υπεύθυνης κ. Μαρίας Κάπαρη, όσο και δημοτικών υπαλλήλων.

«Χωρίς τις ξεναγήσεις, το καλοκαίρι μας είναι άδειο»

Ο ενθουσιασμός και ο ζήλος των παιδιών τα οποία δήλωσαν ότι «χωρίς τις ξεναγήσεις τους, τα καλοκαίρια φαίνονται άδεια» συγκίνησαν την κ. Μενδρινού. Η ίδια μάλιστα διαβεβαίωσε ότι, ο Δήμος θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να διατηρήσει το πρωτότυπο αυτό πρόγραμμα που ξεκίνησε πριν από πολλά χρόνια η κ. Μαίρη Ρώτα. Παράλληλα, απηύθυνε θερμές ευχαριστίες τόσο στην κ. Κάπαρη, όσο και στην κ. Πόπη Μπατζάκη, οι οποίες πραγματοποίησαν κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς πλήθος δράσεων στους χώρους του Μουσείου.

«Μεταφέροντας τον πολιτισμό και την ιστορία του νησιού μας, το οποίο φέρει πίσω του ένα τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, τα παιδιά δίνουν μαθήματα και σ’ εμάς τους μεγάλους» τόνισε η κ. Μενδρινού στην «Κοινή Γνώμη», προσθέτοντας πως, είναι ιδιαίτερο συγκινητικό να βλέπει κανείς τα παιδιά να μεταδίδουν τις γνώσεις τους και να έχουν καταλάβει από τόσο μικρή ηλικία τον πλούτο που διαθέτει η Σύρος μας.

Στόχος τόσο του Δήμου όσο και των παιδιών που ήδη συμμετέχουν στο πρόγραμμα είναι να φέρουν στην παρέα τους κι άλλους μικρούς εθελοντές, που θα γίνουν με τη σειρά τους πρεσβευτές του τόπου μας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι υπάρχουν συμμετοχές και από παιδιά, τα οποία δεν μένουν πλέον μόνιμα στη Σύρο και επισκέπτονται το νησί κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

Θ. Μενδρινού: «Τα παιδιά έχουν καταλάβει την ιστορία μας»

Όπως σημείωσε η Αντιδήμαρχος το πρόγραμμα αυτό αποτελεί μία σπουδαία «προίκα» την οποία παρέλαβε στα χέρια τους με την πρόθεση να την ενισχύσει αλλά και να την καταστήσει γνωστή σε κάθε γωνιά της χώρας μας και όχι μόνο.

«Η σπουδαιότητα δεν έγκειται στο ότι οι επισκέπτες μας έρχονται και ακούνε τους μικρούς ξεναγούς να μιλούν για την ιστορία και τον πολιτισμό μας. Για μένα, το σπουδαίο κρύβεται στο γεγονός ότι αυτά τα παιδιά έχουν καταλάβει και γνωρίζουν την ιστορία του τόπου τους», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έκρινε μάλιστα πως είναι πολύ τιμητικό για το νησί να υπάρχουν παιδιά, τα οποία επιθυμούν να θυσιάσουν τον ελεύθερο χρόνο τους, τις βόλτες τους και το παιχνίδι για να μεταλαμπαδεύσουν εθελοντικά στους επισκέπτες του νησιού όλα όσα διδάχτηκαν αυτά τα χρόνια στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

Συμπαραστάτες σε αυτοί την προσπάθεια είναι οι γονείς των παιδιών, που υποστηρίζουν με κάθε τρόπο τόσο τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου, όσο και τις δράσεις που πραγματοποιούνται για τους μικρούς δημότες του νησιού.

«Προτεραιότητά μας η ασφάλεια των παιδιών»

Στο πλαίσιο της συζήτησης, διευθετήθηκε και το θέμα των ωραρίων με την κ. Μενδρινού να επισημαίνει ότι οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται σε μέρες και ώρες λειτουργίας του Δημαρχιακού Μεγάρου και των υπολοίπων χώρων, προκειμένου να υπάρχει συνεχής επίβλεψη.

Δεδομένου ότι τα παιδιά έρχονται σε επαφή με πολλούς επισκέπτες κάθε χρόνο, η Αντιδήμαρχος τόνισε ότι η επίβλεψη των Μικρών Ξεναγών είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος, καθώς δεν είναι ασφαλές να προσέχουν τα μικρότερα παιδιά, οι μεγαλύτεροι της παρέας.

Για το λόγο αυτό, οι ξεναγήσεις θα συνεχιστούν μόνο στους χώρους που ανήκουν στη δικαιοδοσία του Δήμου, καθώς δεν θα υπάρχει η δυνατότητα ελέγχουκαι διαχείρισης σε άλλους χώρους, εκτός Δημαρχείου, Θεάτρου Απόλλων και Θεάτρου Απόλλων.

Καταλήγοντας, η κ. Μενδρινού σημείωσε ότι κάθε χρόνο ο θεσμός των Μικρών Ξεναγών δυναμώνει και ενισχύεται και πως ο Δήμος είναι έτοιμος να δεχτεί στην αγκαλιά του περισσότερα παιδιά που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.