Έναρξη του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου με την Camerata Junior

Ένα γενναιόδωρο σινιάλο της τέχνης

Με την εντυπωσιακή συναυλία της Camerata Junior ξεκίνησε θριαμβευτικά το περασμένο Σάββατο το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου.

Το κοινό καλωσόρισαν τόσο ο Δήμαρχος Άνδρου Θεοδόσης Σουσούδης, όσο και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Παντελής Βούλγαρης, οι οποίοι απηύθυναν εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλους όσοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη φετινή διοργάνωση.

Ταξίδι στο φως των αστεριών

Ο κ. Βούλγαρης, στο σύντομο χαιρετισμό του, εξέφρασε την πεποίθηση ότι το Φεστιβάλ Άνδρου θα αντέξει στον χρόνο, έχοντας έναν ουσιαστικό και σεμνό χαρακτήρα, χάρη στην αγάπη όλων για την τέχνη και τον τόπο μας. Σημείωσε μάλιστα πως, το Φεστιβάλ είναι ανοιχτό στις ιδέες, τις προτάσεις και τις παρατηρήσεις του κοινού, αφού επιθυμία και στόχος των διοργανωτών είναι να συνταξιδεύουν στο φως των αστεριών προς τη συγκίνηση, την ευφορία, το πάθος και την έγνοια για το καλύτερο μέσα από παραστάσεις που διακρίνονται για το ήθος και την ποιότητά τους.

“Προσωπικά, έχοντας πίσω μου 55 χρόνια στο σινεμά κυρίως, αλλά και στο θέατρο και στην τηλεόραση, αγωνιώ για τους νέους καλλιτέχνες που προσπαθούν στις σημερινές δύσκολες συνθήκες να μην παραιτηθούν από τα όνειρά τους και να μη χάσουν τη δημιουργική τους ορμή” ανέφερε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας με υπερηφάνεια την Καμεράτα Τζούνιορ. “Τα μουσικά κομμάτια της βραδιάς, παντοδύναμα μέσα στο χρόνο είναι το γενναιόδωρο σινιάλο της τέχνης προς όλους μας που θέλουμε να έχουμε ανοιχτό μυαλό και ανοιχτή καρδιά”, κατέληξε ο κ. Βούλγαρης.

Παραστάσεις με ήθος και ποιότητα

Ως ένα από τα κορυφαία πολιτιστικά γεγονότα του καλοκαιριού στην Ελλάδα, χαρακτήρισε το Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου ο Δήμαρχος Θεοδόσης Σουσούδης, σημειώνοντας πως το νέο Θέατρο Άνδρου που προσέφερε ευγενικά και απλόχερα ο εφοπλιστής κ. Αλκιβιάδης Τάττος αποτελεί σήμερα έναν σημαντικό Φάρο Πολιτισμού για το νησί . Επεσήμανε δε ότι τα καλλιτεχνικά δρώμενα που εκτυλίχθηκαν στην πρώτη διοργάνωση του Φεστιβάλ τοποθέτησαν την Άνδρο στους καλύτερους καλοκαιρινούς προορισμούς, με τεράστια σημασία για την ανάπτυξη ενός ποιοτικότερου τουρισμού.

Όπως τόνισε φέτος το πρόγραμμα του φεστιβάλ είναι διευρυμένο και μεγαλύτερο σε χρονική διάρκεια, καλύπτοντας γεωγραφικά σχεδόν όλη την Άνδρο, αφού κάποιες παραστάσεις και συναυλίες θα πραγματοποιηθούν στο Κόρθι και το Γαύριο.

Ανάσες πολιτισμού

Με σταθερά βήματα, το Φεστιβάλ Άνδρου αποκτά τη θέση που του αξίζει στον πολιτιστικό χάρτη της χώρας, προσφέροντας στους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού ανάσες πολιτισμού και συμπληρώνοντας ιδανικά τις μοναδικές εικαστικές παρεμβάσεις του Ιδρύματος Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή με τις εκθέσεις του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, καθώς και του Ιδρύματος Πέτρου και Μαρίκας Κυδωνιέως.

“Το Φεστιβάλ Άνδρου, με την βοήθεια των Φίλων και των ανθρώπων που αγαπούν την Άνδρο, παραμένει θεσμός για το νησί μας και αποτελεί την αιχμή του δόρατος των δράσεων πολιτισμού αλλά και όλης εν γένει της θετικής εικόνας, που εκπέμπει η Άνδρος”, υπογράμμισε ο κ. Σουσούδης με τη βεβαιότητα ότι η φετινή διοργάνωση θα μείνει βαθιά χαραγμένη στη μνήμη και στην καρδιά όλων.

Στην έναρξη του Φεστιβάλ παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Ανδριώτης ευεργέτης Αλκιβιάδης Τάττος, εκπρόσωποι της ανδριώτικης εφοπλιστικής κοινότητας όπως ο Λευτέρης Πολέμης και η Άννα Πολέμη, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Άνδρου Λευτέρης Μπάλλας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Άνδρου Ρένα Σακελλάρη και η αρχιτέκτονας του Ανοιχτού Θεάτρου Κυριακή Κονδυλάτου

Το “παρών” έδωσαν επίσης ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, οι συγγραφείς Ιωάννα Καρυστιάνη και Μαρίνα Καραγάτση, ο αναπληρωτής Διευθυντής του "VIMA fm" Νίκος Θρασυβούλου, ο δημοσιογράφος και σεναριογράφος Γιώργος Χρυσοβιτσάνος, ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Δημήτρης Τάρλοου,  ο δημοσιογράφος Δημήτρης Δανίκας και πολλοί ακόμη εκπρόσωποι αθηναϊκών ΜΜΕ.

Τέλος, τη συναυλία παρακολούθησαν και εννιά γέροντες από το γηροκομείο της Άνδρου, που επισκέφτηκαν για πρώτη φορά το θέατρο.

Ο Δημήτρης Σέμσης έκλεισε την εναρκτήρια συναυλία του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου με μελωδία από το soundtrack της ταινίας "Σινεμά ο Παράδεισος", την οποία και αφιέρωσε στον καλλιτεχνικό διευθυντή Παντελή Βούλγαρη.

Το φεστιβάλ διοργανώνει η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία “Φίλοι Φεστιβάλ Άνδρου”, τελεί υπό την αιγίδα του δήμου Άνδρου και θα συντροφεύει τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού έως τις 3 Σεπτεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στο φετινό πλούσιο πρόγραμμα του φεστιβάλ περιλαμβάνονται και δύο μεγάλες θεατρικές παραστάσεις, η “Ορέστεια” σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά (7 Αυγούστου) και η “Λυσιστράτη” του Εθνικού Θεάτρου σε σκηνοθεσία Μιχαήλ Μαρμαρινού (12 Αυγούστου).