Το σχολείο 100 χρόνια πριν

  • Τετάρτη, 27 Ιουλίου, 2016 - 12:45

Στο πλαίσιο της ιδέας ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ – ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ που εκπονούν οι ιδρυτές του Μουσείου Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης (Οικογένεια ΜΑΝΤΖΑΒΕΛΑΚΗ - ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΥ), που βρίσκεται στη Χώρα της Άνδρου, στο παλιό παγοποιείο Μαντζαβελάκη, παρουσιάζεται φέτος (όπως κάθε χρόνο τον Αύγουστο) με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αθηνών έκθεση με τίτλο “Το Σχολείο 100 χρόνια πριν”.

Έτσι, στον Α’ όροφο θα υπάρχουν φωτογραφίες, αντικείμενα και αναφορές στο σχολείο από το 1900, στο δε Β’ όροφο θα υπάρχουν φωτογραφίες ειδικά από την Άνδρο. Έτσι, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει τις διαφορές του τότε με το σήμερα, ώστε να “αγγίξουμε το παρελθόν και να προχωρήσουμε στο μέλλον”.

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή, 12 Αυγούστου.

Το Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης ιδρύθηκε πριν 17 χρόνια (1999) στη χώρα της Άνδρου, σε ένα χώρο, Βιομηχανικής Αρχαιολογίας.

Το Μουσείο δηλαδή στεγάζεται σε παλαιό εργοστάσιο πάγου (Παγοποιείο), των αρχών του 1900 (όπου διασώζονται και τα παλαιά μηχανήματά του). Σημαντικό δε είναι ότι το κτήριο είναι δείγμα της παραδοσιακής Ανδριωτικής αρχιτεκτονικής και η επιστημονική του τεκμηρίωση έγινε από την καθηγήτρια Λαογραφίας, Κατερίνα Κορρέ. Το μουσείο είναι σε 2 επίπεδα, συνολικής εκτάσεως 150τμ.

Ο πρώτος χώρος περιλαμβάνει Ανδριώτικες συλλογές, μελέτες και αναφορές σε παλαιά Ανδριώτικα επαγγέλματα κτλ. Ο δεύτερος χώρος περιλαμβάνει πρωτότυπη μελέτη για τους μεταβυζαντινούς, αγιογράφους της Άνδρου του 18 αιώνα.

Σκοπός του Μουσείου είναι η προβολή της Ιστορίας του Πολιτισμού, και των Ανθρώπων της Άνδρου και παράλληλα στηρίζει την Παραδοσιακή γαστρονομία του τόπου.