Παρουσίαση του βιβλίου «Χιώτες πρόσφυγες στη Σύρο» από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων»

Η ιστορία των πρώτων οικιστών της Ερμούπολης

Τιμώντας την επέτειο των 190 χρόνων από την ονοματοθεσία της Ερμούπολης, ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος Σύρου «Απόλλων» παρουσίασε το βιβλίο του Απόστολου Κουφοδήμου «Χιώτες πρόσφυγες στη Σύρο – Η συμβολή τους στη δημιουργία και στην οικονομική ανάπτυξη της Ερμούπολης».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής στο Θέατρο Απόλλων ως προοίμιο της ιστορικής θεατρικής παράστασης «Θαλασσινή Πολιτεία» του ποιητή, λογοτέχνη, δημοσιογράφου και λαογράφου Νίκου Σφυρόερα.

Το βιβλίο, που εκδόθηκε από τον ΘΕΠΟΣ «Απόλλων» με χορηγία του κ. Αθανάσιου Μαρτίνου αποτελεί το αντικείμενο της μεταπτυχιακής εργασίας του συγγραφέα στον τομέα της νεότερης και σύγχρονης ιστορίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μεταπτυχιακή εργασία για τη δημιουργία ενός αστικού «θαύματος»

Ο Απόστολος Κουφοδήμος, γεννημένος στη Λάρισα, φοίτησε από το 1993 μέχρι το 1997 στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης Διοίκησης και Οικονομίας, στο τμήμα βιβλιοθηκονομίας. Το 1998 συνέχισε τις σπουδές του στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας. Το 2002 ξεκίνησε τη μεταπτυχιακή εργασία του με θέμα την ίδρυση της Ερμούπολης κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, που υπήρξε ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα της ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους. Τέλος, από το 2002 έως το 2010 φοίτησε στη Σχολή Πολιτικών, Νομικών, Οικονομικών επιστημών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης. Έχοντας τρίχρονη προϋπηρεσία ως εκπαιδευτικός σε ιδιωτικά φροντιστήρια, το 2004 προσελήφθη στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου όπου υπηρέτησε μέχρι το 2008. Από τότε έως και σήμερα εργάζεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Διατήρηση της ιστορικής μνήμης

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Απόλλωνα Γιώργος Κανάκης αναφέρθηκε στην επιλογή του Ομίλου να παρουσιάσει το βιβλίο του κ. Κουφοδήμου, το οποίο αποτελεί ένα εγχειρίδιο της ιστορίας των πρώτων οικιστών της Ερμούπολης. Όπως τόνισε, επιθυμία των μελών του ήταν να τιμήσουν τόσο τις μνήμες των ανθρώπων που υπήρξαν πρωτεργάτες, γεννήτορες και δημιουργοί της Ερμούπολης όσο και την επέτειο των 190 χρόνων της πόλης, καθώς και να διατηρήσουν την ιστορική μνήμη της ονοματοθεσίας και τη μετέπειτα οικονομική και πνευματική εξέλιξή της, που οδήγησε στον κολοφώνα ανάπτυξής της κατά τον 19ο αιώνα. «Στην πόλη αυτή η συνεύρεση της επαναστατημένης Ελλάδας με τον πόθο για ελευθερία και ανεξαρτησία από τον τουρκικό ζυγό μετά το δράμα της σφαγής στη Χίο και τη μετοίκηση των προσφύγων έφερε σαν καρπό τη γέννηση της κόρης που έλαβε το όνομα Ερμούπολις από τον Λουκά Ράλλη. Γεγονότα που περιγράφει γλαφυρά ο πλούσιος ακαδημαϊκών τίτλων συγγραφέας μέσα σε 110 σελίδες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κανάκης.

Το βιβλίο αυτό χωρίζεται σε τέσσερα κεφάλαια και ξεκινάει από τα γεγονότα της Επανάστασης του 1821 όταν οι πρώτες προσφυγικές ομάδες προερχόμενες από τη Χίο επέλεξαν τη Χίο ως τόπο εγκατάστασή τους.

Η Συριανή τυπογραφία κατά τον 19ο αιώνα

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, ο οποίος στη σύντομη αναφορά του, επικεντρώθηκε στο πλούσιο βιομηχανικό παρελθόν της Σύρου και ιδιαίτερα στο κομμάτι της ανάπτυξης της τυπογραφίας που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στη Σύρο και σε ολόκληρη την Ελλάδα τον 19ο αιώνα. Όπως επεσήμανε, η Ερμούπολη κατά τον 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη άνθιση και έθεσε τις βάσεις στην ελληνική τυπογραφία. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης, πρόσφυγες από πολλά μέρη της επαναστατημένης Ελλάδας, έμπειροι στην τυπογραφική τέχνη πρωτοστάτησαν σε μια προσπάθεια να μεταδώσουν τη γνώση ώστε να την κάνουν κτήμα τους περισσότεροι άνθρωποι και σταδιακά να διαλύσουν το σκοτάδι της αμάθειας. Η Σύρος ήταν το νησί όπου είχαν καταφύγει ο Βάμβας, ο Καΐρης, ο Γεννάδιος, ο Γαζής, ο Δρόσος Μάνσολας και άλλοι σπουδαίοι άνθρωποι του ελληνισμού εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την πνευματική άνθιση του τόπου μας και της πατρίδας μας.

Καταλήγοντας, ο κ. Μαραγκός σημείωσε ότι η Συριανή τυπογραφία πέτυχε να μεταφέρει την πνευματική κληρονομιά και όλες τις καινούριες κατακτήσεις του νησιού μέσα σε κάθε σπίτι, συντελώντας σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλο τον κόσμο.

Κατά την παρουσίαση, ο συγγραφέας του βιβλίου Απόστολος Κουφοδήμος ευχαρίστησε θερμά τα μέλη του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου «Απόλλων» με τους οποίους διατηρεί μακροχρόνιους δεσμούς αγάπης.

Σημειώνεται ότι το βιβλίο διανεμήθηκε δωρεάν στο κοινό της εκδήλωσης. Οι επετειακές εκδηλώσεις του Ομίλου για τα 190 χρόνια της Ερμούπολης ολοκληρώνονται με την παράσταση «Θαλασσινή Πολιτεία» η οποία θα διαρκέσει έως την Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2016.