Το “Met: Live in HD” επιστρέφει στο Θέατρο «Απόλλων» στη Σύρο

Δεύτερη ευκαιρία στο βραβευμένο πρόγραμμα

Τη συνεργασία του με τον Όμιλο ANTENNA συνεχίζει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης μέσα από την προβολή σημαντικών έργων της παγκόσμιας όπερας σε ζωντανή μετάδοση από τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης.

Παρά τη μικρή προσέλευση που σημειώθηκε την περασμένη χρονιά στο Θέατρο «Απόλλων», το Τμήμα Πολιτισμού δίνει μία δεύτερη ευκαιρία στο πρόγραμμα “The Met: Live in HD”, καθώς σύμφωνα με δηλώσεις της Αντιδημάρχου Θωμαής Μενδρινού, η πιλοτική εφαρμογή του δεν απέφερε οικονομική ζημία στον Δήμο.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «βάσει των εσόδων που συγκεντρώθηκαν, δεν χρειάστηκε να δώσουμε χρήματα στην εταιρεία, η οποία είχε ορίσει ρήτρα γύρω στα 400 ευρώ, σε περίπτωση που δεν καλύπταμε τον αριθμό των εισιτηρίων». Τόνισε μάλιστα πως «με βάση τον αριθμό των εισιτηρίων που κόπηκαν, ο δήμος δεν επιβαρύνθηκε οικονομικά».

Κρούσεις για μείωση του υψηλού εισιτηρίου

Ωστόσο, δεν έκρυψε τον προβληματισμό του Δήμου για το υψηλό κόστος του εισιτηρίου (15 €), που φαντάζει απαγορευτικό σε μεγάλη μερίδα του Συριανού κοινού. «Είχαμε ζητήσει βέβαια από την εταιρεία να υπάρξει μία μείωση, αλλά δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας», υπογράμμισε η κ. Μενδρινού.

Σημειώνεται ότι, η συμμετοχή της Σύρου στο Πρόγραμμα “The Met: Live in HD” θα συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2017 και οι προβολές θα ξεκινήσουν από το νέο έτος. Ως εκ τούτου, δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση από το Τμήμα Πολιτισμού, πριν από την τελική έγκρισή του από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Παρόλα αυτά, η Σύρος, σύμφωνα με το επίσημο δελτίο τύπου του Ομίλου Antenna είναι μία από τις 19 συνολικά πόλεις που θα φιλοξενήσουν το έτος 2016 – 2017 “The Met: Live in HD”. Μάλιστα, η κ. Μενδρινού δεν κρύβει την επιθυμία του δήμου να συνεχίσει τις προβολές για δεύτερη συνεχή χρονιά, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει περισσότερο αξιόλογα έργα της παγκόσμιας όπερας.

6 χρόνια προβολών

Το Πρόγραμμα “The Met: Live in HD” μεταδίδεται πλέον ταυτόχρονα σε περισσότερες από 2.000 αίθουσες θεάτρων και κινηματογράφων, σε περισότερες  από 70 χώρες παγκοσμίως. Από το ξεκίνημά του, τον Δεκέμβριο του 2006, έχει προβάλει ένα ευρύτατο φάσμα από κλασικά αριστουργήματα στη μεγάλη οθόνη, παρουσιάζοντας 99 απευθείας μεταδόσεις -από τον Bellini και τον Berlioz ως τον Thomas Adès και τον Philip Glass – σε περισσότερους από 19 εκατομμύρια λάτρεις της όπερας σε όλον τον κόσμο.

Η σεζόν 2016-17 κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στις 8 Οκτωβρίου 2016. Το Πρόγραμμα “The Met: Live in HD” ξεκινάει την 11η σεζόν με τον εορταμό της 100ης μετάδοσης στην ιστορία του Προγράμματος, με μία νέα παραγωγή, την «Τριστάνος και Ιζόλδη» του Wagner, υπό τη διεύθυνση του Sir Simon Rattle, σε σκηνοθεσία Mariusz Treliński, και με πρωταγωνίστρια την Nina Stemme - την κορυφαία «Ιζόλδη» του κόσμου.

Το κοινό του Live in HD σ’ όλον τον κόσμο θα δει 10 ζωντανές παραστάσεις από τη σεζόν 2016-2017 της Κύριας Σκηνής της Metropolitan Opera, κατά την οποία γιορτάζονται και τα 50 χρόνια εγκατάστασης της Met στο Lincoln Center. Οι φετινές HD μεταδόσεις είναι σημαντικά ανανεωμένες και περιλαμβάνουν πέντε νέες παραγωγές και τρεις όπερες οι οποίες παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο Πρόγραμμα.

Το φιλόμουσο ελληνικό κοινό, αγκάλιασε το Πρόγραμμα από το ξεκίνημά του τον Οκτώβριο του 2011, μετά την πρωτοβουλία του Ομίλου ΑΝΤΕΝΝΑ. Από τότε, ολοένα και περισσότεροι θεατές ανακαλύπτουν την μαγευτική αυτή εμπειρία κάθε χρόνο, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τόσο στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, όσο και στην Ελληνική περιφέρεια, το ενδιαφέρον και η προσέλευση του κόσμου αυξάνονται ξεπερνώντας κάθε προσδοκία συμμετοχής.

Οι αίθουσες προβολής αυξάνονται αντίστοιχα κάθε χρόνο και ανάμεσά τους βρίσκονται οι σημαντικότεροι χώροι πολιτισμού σε κάθε πόλη, μεταξύ αυτών τα Μέγαρα Μουσικής Αθηνών και Θεσσαλονίκης αλλά και θέατρα, κινηματογράφοι και άλλοι χώροι πολιτισμού. Με μεγάλη χαρά το δίκτυο αιθουσών της Met στην Ελλάδα υποδέχεται το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, το οποίο θα φιλοξενήσει επιλεγμένες προβολές από τις φετινές παραστάσεις. Οι 19 πόλεις που συμμετέχουν καλύπτουν γεωγραφικά σχεδόν όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, και θέτουν τον πήχη ιδιαίτερα ψηλά, καθώς δεν υπάρχει άλλο δίκτυο πανελλαδικά που να προβάλει ταυτόχρονα μια εκδήλωση σε τόσες πολλές πόλεις.

Μεταξύ αυτών, βρίσκονται η Πάτρα, η Σύρος, η Χίος, η Μυτιλήνη, η Κέρκυρα, τα Χανιά, το Ρέθυμνο, η Λεμεσός, η Λάρνακα, η Λευκωσία και η Πάφος.

Εκτός από το έργο του Βάγκνερ «Τριστάνος και Ιζόλδη», εντός του 2016 θα προβληθούν ακόμα, τα έργα «Ντον Τζοβάννι» του Μότσαρτ, και η «Η Αγάπη από Μακριά».

Οι όπερες του 2017

Οι προβολές του νέου έτους ξεκινούν με το «Ναμπούκο» του Βέρντι στις 7 Ιανουαρίου 2017. Ο Μουσικός Διευθυντής της Met James Levine διευθύνει το πρώιμο δράμα του Verdi που εξελίσσεται στην Αρχαία Βαβυλώνα και τον καθιέρωσε μόνιμα ως κορυφαίο συνθέτη, το Ναμπούκο. Ο Plácido Domingo προσθέτει έναν νέο ρόλο στο ρεπερτόριό του ως ο ομώνυμος χαρακτήρας, η Liudmyla Monastyrska ερμηνεύει τον δυναμικό ρόλο της Αβιγαλής, της αποφασιστικής κόρης του Ναμπούκο, η Jamie Barton ερμηνεύει την Φενένα, ο Russell Thomas τον Ισμαήλ και ο Dmitri Belosselskiy τον Προφήτη Ζαχαρία, τον ρόλο με τον οποίο έκανε το ντεμπούτο του στη Met το 2011.

Μεταξύ των νέων παραγωγών, είναι το έργο «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» (21 Ιανουαρίου 2017) και «Ρουσάλκα» (25 Φεβρουαρίου 2017). Η σοπράνο Kristine Opolais ερμηνεύει την τραγική Νύμφη του Νερού, Ρουσάλκα, έναν ρόλο που της εξασφάλισε παγκόσμια φήμη στις πρώτες της παραστάσεις στη Met. Ο Sir Mark Elder  διευθύνει ένα νέο ανέβασμα της παραμυθένιας όπερας του Dvořák, που σκηνοθετεί η Mary Zimmerman, με πρωταγωνιστές τον Brandon Jovanovich στο ρόλο του Πρίγκιπα που κλέβει την καρδιά της Ρουσάλκα, την Katarina Dalayman στο ρόλο της αντιζήλου της, της Ξένης Πριγκίπισσας, τον Eric Owens σαν το Πνεύμα των Νερών, τον πατέρα της Ρουσάλκα και την Jamie Barton στο ρόλο της διπρόσωπης μάγισσας Γιεζιμπάμπα.

Ακολουθεί η «Τραβιάτα» του Βέρντι στις 17 Μαρτίου 2017 και ο «Ιδομενέας» που θα προβληθεί για πρώτη φορά σε HD.  Ο κορυφαίος James Levine διευθύνει μια σπάνια αναβίωση στη Met της όπερας «Ιδομενέας» του Mozart, που διαδραματίζεται μετά τον Τρωικό Πόλεμο. Η κλασική σκηνοθεσία του Jean-Pierre Ponnelle που επαναλαμβάνεται για πρώτη φορά μετά από μια δεκαετία, παρουσιάζει τον τενόρο Matthew Polenzani στον ομώνυμο ρόλο. Η διανομή περιλαμβάνει επίσης την Elza van den Heever ως Ηλέκτρα, τη Nadine Sierra ως Ιλιάδα, την Alice Coote ως Ιδάμανθη και τον Alan Opie ως Αρβάκη.

Οι προβολές ολοκληρώνονται με τον «Ευγένιο Ονιέγκιν» του Τσαϋκόφσκι και τη νέα παραγωγή «Ο ιππότης με το ρόδο» του Στράους. Η πρώτη νέα παραγωγή της ΜΕΤ από το 1969 του ρομαντικού αριστουργήματος του Strauss διευθύνεται από τον μαέστρο James Levine και σκηνοθετείται από τον Robert Carsen. Η Renée Fleming ερμηνεύει έναν από τους χαρακτηριστικούς της ρόλους ως Μαρσαλίν απέναντι από την Elīna Garanča ως Οκτάβιαν. Η διανομή περιλαμβάνει ακόμα τον Günther Groissböck ως Βαρόνο Οξ, την Erin Morley ως Σοφί, τον Marcus Brück στο ντεμπούτο του στη Met ως Φανινάλ και τον Matthew Polenzani ως Ιταλό Τραγουδιστή. Ο Ιππότης με το Ρόδο είναι μια συμπαραγωγή με το Royal Opera House του Covent Garden, και το Teatro Regio di Torino.