Απροετοίμαστη η Φιλαρμονική του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, έπειτα από την πρόσφατη παραίτηση της αρχιμουσικού, Alice Labarche, για συμμετοχή στις εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού

Εθνική επέτειος με «σιγή» της Φιλαρμονικής

Κάλυψη των αναγκών μέσω συνεργασίας με μουσικό από άλλο Δήμο, με τελικό σκοπό τη μετάταξη και πλήρη απασχόλησή του από το Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, ενώ προετοιμάζεται η δημιουργία Δημοτικής Μουσικής Σχολής

Την απουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης από τις εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, λόγω ελλιπούς προετοιμασίας, αλλά και την έναρξη των προσπαθειών για δημιουργία Δημοτικής Μουσικής Σχολής, ανακοίνωσε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Θωμαή Μενδρινού.

Δεδομένων των πρόσφατων εξελίξεων για το τμήμα της Φιλαρμονικής του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κατόπιν της ανακοίνωσης της παραίτησης της αρχιμουσικού, κ. Alice Labarche, τόσο από τη Φιλαρμονική, όσο και από τη θέση της δημοτικού υπαλλήλου και καθώς η προκήρυξη θέσεων για την πρόσληψη ατόμων προς κάλυψη των αναγκών, είναι απίθανη, λόγω της αναστολής προσλήψεων στους ΟΤΑ έως το 2018, ο Δήμος αναγκάστηκε να καλύψει τη θέση του αρχιμουσικού, με… πλάγιο τρόπο, ώσπου να είναι εφικτή μία οριστική λύση.

Παρά την «όπως-όπως» εξεύρεση ατόμου, για την ανάληψη καθηκόντων αρχιμουσικού και λαμβάνοντας υπόψιν ότι η παραίτηση της κ. Labarche ανακοινώθηκε προς το Δήμο, μόλις στις αρχές του Σεπτεμβρίου, λίγες ημέρες πριν την έναρξη των εγγραφών, από το βήμα του Δημοτικού Συμβουλίου, ανακοινώθηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, πως η μπάντα της Φιλαρμονικής δεν πρόκειται να συμμετέχει τις εκδηλώσεις τιμής, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, εφόσον δεν μπορεί να υπάρξει η απαραίτητη προετοιμασία.

 

Αδύνατη η προετοιμασία της Φιλαρμονικής ως την 28η Οκτωβρίου

Το θέμα τέθηκε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μέσω ερώτησης, από τον επικεφαλής της παράταξης της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Λαϊκή Ενότητα, κ. Νίκο Καΐλη, ο οποίος ζήτησε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού ενημέρωση, σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο ζήτημα.

Στην απάντησή της, η κ. Μενδρινού τόνισε, πως ο Δήμος κατέληξε στη λύση του «δανεισμού» ενός μουσικού από άλλο Δήμο, ο οποίος ενδιαφέρεται για μόνιμη απασχόληση και μετεγκατάσταση στη Σύρο και που, στο μεταξύ, θα επισκέπτεται το νησί σε εβδομαδιαία βάση, για την πραγματοποίηση προβών με τα σχήματα της Φιλαρμονικής, μία λύση, που είχε αναφερθεί και στη συνάντηση των Αντιδημάρχων Πολιτισμού και Διοικητικών Υποθέσεων, κ.κ. Μενδρινού και Αθανασίου αντίστοιχα, με το Σύλλογο Φίλων Μουσικής Σύρου.

Στην απάντησή της, κατά τη διάρκεια του Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιδήμαρχος, κ. Μενδρινού ανέφερε, πως «έπειτα από την παραίτηση της αρχιμουσικού, κ. Alice Labarche, τόσο εγώ, όσο και ο κ. Αθανασίου, είχαμε μία συνεχή επαφή με άλλους Δήμους της χώρας, προσπαθώντας να βρούμε κάποιο μουσικό – όχι τον οποιονδήποτε μουσικό, έχει σημασία αυτό που λέω – ο οποίος θα μπορούσε, σε αυτό το μεταβατικό στάδιο για τη Φιλαρμονική, να έρχεται, με σκοπό τη μετάταξή του, διότι, όπως γνωρίζετε, δεν μας επιτρέπεται να κάνουμε την όποια πρόσληψη αρχιμουσικού, οπότε ήταν μονόδρομος».

Υποστήριξε δε, πως παρά το γεγονός, ότι η παραίτηση της κ. Labarche ανακοινώθηκε πριν περίπου ένα μήνα, στην παρούσα φάση, έχουν ξεκινήσει οι εγγραφές στη Φιλαρμονική, έχει έρθει μουσικός κρουστών, ενώ και ο νέος μουσικός, μετέβη στη Σύρο, προκειμένου να υπάρξει μία πρώτη συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου.

Όπως εξήγησε, ο μουσικός, ο οποίος προς το παρόν απασχολείται σε Δήμο της Αττικής, δήλωσε την πρόθεσή του να επισκέπτεται το νησί, ενώ από την πλευρά του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εξασφαλίστηκε χορηγία, από πολίτη, ο οποίος επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμος, για την αμοιβή του, καθώς και από την ακτοπλοϊκή εταιρεία Blue Star Ferries, για την πλήρη κάλυψη του κόστους μετακίνησής του, από και προς τη Σύρο.

Η κ. Μενδρινού, αφού ευχαρίστησε θερμά τους χορηγούς, ενημέρωσε, πως ο μουσικός θα βρίσκεται στο νησί κάθε Δευτέρα και Τρίτη, προκειμένου να πραγματοποιεί πρόβες, με την ορχήστρα, τη μπάντα και την μπαντίνα της Φιλαρμονικής, «με απώτερο σκοπό να γίνει η μετάταξή του στο Δήμο μας».

Στο σημείο αυτό, η Αντιδήμαρχος τόνισε, πως «όπως καταλαβαίνετε, είναι αδύνατον να προετοιμάσουμε, σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, τη Φιλαρμονική, ώστε να την έχουμε την 28η Οκτωβρίου».

Ταυτόχρονα, όπως επεσήμανε, γίνονται όλες οι απαραίτητες ενέργειες, με στόχο τη δημιουργία Δημοτικής Μουσικής Σχολής. «Ήδη σήμερα [σ.σ. Δευτέρα, 17 Οκτωβρίου], η Τεχνική Υπηρεσία, βρισκόταν στο κτίριο της Φιλαρμονικής, όπου, όπως με ενημέρωσαν προφορικά και θα υπάρξει και αντίστοιχο έγγραφο, οι αίθουσες πληρούν τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τη δημιουργία Δημοτικής Μουσικής Σχολής. Η έγκριση, ωστόσο, δεν δίνεται από την Τεχνική Υπηρεσία, αλλά από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου», σημείωσε, ενώ έκλεισε την τοποθέτησή της, διαβεβαιώνοντας το Σώμα, ότι «θα διασφαλίσουμε την καλή λειτουργία της Φιλαρμονικής».

 

Κάμψη των ζητημάτων ένταξης της ειδικότητας στον ΟΕΥ του Δήμου

Όπως εξήγησε ο Αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, κ. Αλέξης Αθανασίου, σε τηλεφωνική επικοινωνία την οποία επεδίωξε η εφημερίδα, έχει συμφωνηθεί μία περίοδος «γνωριμίας» με το νέο μουσικό, προκειμένου, τόσο εκείνος, όσο και ο Δήμος και οι εγγεγραμμένοι στη Φιλαρμονική, να διαπιστώσουν, κατά πόσο είναι εφικτή μία καλή συνεργασία.

Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, ο μουσικός απασχολείται με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, με μερική απασχόληση τεσσάρων ωρών, σε Δήμο της Αττικής, ωστόσο καλύπτει τις ανάγκες και σε άλλους Δήμους. Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, στην περίπτωση, που ευοδωθεί η συνεργασία, προτίθεται, όπως ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, να απασχολεί με πλήρες ωράριο το μουσικό, ο οποίος έχει δηλώσει και την πρόθεσή του να εγκατασταθεί μόνιμα στη Σύρο.

Όσον αφορά, στις αγκυλώσεις, που παρουσιάζονται, όσον αφορά στην ένταξη θέσης Αρχιμουσικού στο οργανόγραμμα του Δήμου, ο Αντιδήμαρχος διευκρίνισε, πως εφόσον ο υπάλληλος μεταταχθεί, με την ιδιότητα του μουσικού, στο Δήμο Σύρου – Ερμούπολης, θα διατηρήσει τον τίτλο του και τα όποια κωλύματα θα καμφθούν, αναφορικά με την ένταξή του στο προσωπικό, αλλά και τη μισθοδοσία του.

«Όταν ο υπάλληλος προέρχεται από μετάταξη, “παίρνει” τη θέση από το Δήμο του και τη “φέρνει” εδώ. Δεν υπάρχει πρόβλημα στο οργανόγραμμα, διότι εντάσσεται κάθε ειδικότητα, που μπορεί δυνητικά να πάρει ένας Δήμος», εξήγησε, ενώ τόνισε, πως το πρόβλημα με τη δημιουργία θέσης Αρχιμουσικό στον νέο ΟΕΥ του Δήμου, θα ήταν, πως αυτή η ενέργεια θα προϋπέθετε την προκήρυξη της θέσης και νέα πρόσληψη, κάτι που δεν θα ενέκρινε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου.

Όπως υποστήριξε, όλες αυτές οι ενέργειες ακολουθήθηκαν εκ μέρους του Δήμου, προκειμένου να μη «χαθεί» η φετινή χρονιά για τη Φιλαρμονική, ωστόσο το προσωρινό καθεστώς της μετάβασης σε εβδομαδιαία βάση του μουσικού, με χορηγούμενες τη μετακίνηση και την αμοιβή του, δεν εκτιμάται να αρθεί σύντομα, καθώς, όπως σημείωσε, η διαδικασία της μετάταξης υπαλλήλου από ένα Δήμο σε έναν άλλο, μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερις μήνες, ενώ η αλλαγή της σχέσης εργασίας, από μερική σε πλήρη απασχόληση, άλλους περίπου τέσσερις, καταλήγοντας, πως η λύση αυτή του «δανεισμού» το μουσικού, έγινε, προκειμένου να μη χαθεί αυτή η χρονιά για τη Φιλαρμονική, από τις καθυστερήσεις των γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε και στο πολυσήμαντο έργο της Alice Labarche στη Φιλαρμονική, υποστηρίζοντας, πως τα μουσικά σχήματα του Δήμου απέκτησαν ουσιαστική υπόσταση, συμμετοχή και εξωστρεφή παρουσία, μέσα από τη δουλειά της αρχιμουσικού, σημειώνοντας, ότι «αν δεν υπήρχε η Alice μπορεί κανείς να μην αναζητούσε την παλιά Φιλαρμονική, εκτός, ίσως, από τους ανθρώπους που την αγαπούν και είναι μέσα από μικρά παιδιά» και πως «η Alice έφερε αυτό το πράγμα, το οποίο είδαμε και άρεσε σε όλους μας και εκπλαγήκαμε. Αυτό όμως δε σημαίνει, πως όποιος μουσικός έρχεται είναι υποχρεωμένος, ή θα κάνει το ίδιο. Ο καθένας έχει τον τρόπο δουλειάς του», εξηγώντας, πως διαφέρει το όραμα του κάθε ανθρώπου, που τίθεται επικεφαλής.

Κλείνοντας, ο κ. Αθανασίου επανέλαβε τη σπουδαιότητα του έργου της κ. Labarche και την απογείωση της δομής, παρά τις περιορισμένες της δυνατότητες, δηλώνοντας πλήρη κατανόηση για τα συσσωρευόμενα, ανά τα χρόνια, προβλήματα, που την οδήγησαν, ίσως, να πάρει αυτή την απόφαση, για οριστική διακοπή της εργασιακής της σχέσης με το Δήμο, παρόλο, που από την πλευρά των δύο αρμόδιων Αντιδημάρχων, γίνονται προσπάθειες ακόμη και σήμερα, για την αναθεώρηση της απόφασης της αρχιμουσικού, πριν την οριστική αποχώρησή της το Νοέμβριο, ιδιαίτερα δε, δεδομένου, ότι αφενός υπάρχει η δέσμευση εκ μέρους του Δήμου, ότι δεν πρόκειται να αναλάβει καμία περαιτέρω υποχρέωση, πέραν του καλλιτεχνικού τομέα και αφετέρου, ότι η κ. Labarche έχει στο παρελθόν συνεργαστεί ξανά με τον νέο μουσικό, ο οποίος θα κληθεί να συμβάλλει στην προετοιμασία της Φιλαρμονικής.

 

Μόνη εναλλακτική, η αναστολή λειτουργίας της Φιλαρμονικής

Σε δηλώσεις της στην εφημερίδα η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, κ. Μενδρινού επανέλαβε, πως, δυστυχώς, η Φιλαρμονική δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις της 28ης Οκτωβρίου, ωστόσο, η προσωρινή απασχόληση, μέσω χορηγιών, του νέου μουσικού, θα δώσει την ευκαιρία να υπάρξει προετοιμασία για συμμετοχή των σχημάτων σε μεταγενέστερες εκδηλώσεις, διαμηνύοντας σε όλους τους τόνους, ωστόσο, πως η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, με αποτέλεσμα να μην προβεί σε κάποια δέσμευση ή εξαγγελία.

Όπως επεσήμανε η κ. Μενδρινού, «με τις ελλείψεις τις οποίες είχαμε στο κομμάτι της Φιλαρμονικής, το γεγονός, ότι έχουν ξεκινήσει έστω τα μαθήματα των κρουστών, είναι αποτέλεσμα μίας διαδικασίας που είχε κάνει ο κ. Αθανασίου μήνες πριν, ώστε να αφαιρεθεί φόρτος εργασίας από την κ. Labarche. Είναι απόφαση και εργασία μηνών, το ότι έχουμε σήμερα αυτό τον άνθρωπο, με την έναρξη των εγγραφών».

Η Αντιδήμαρχος από την πλευρά της υποστήριξε και εκείνη, πως θα υπάρξει μία περίοδος, κατά την οποία «θα δούμε κι εμείς πώς θα πάει, να δούμε, μετά από την επαφή του και με τα παιδιά και με τους δασκάλους την εξέλιξη, και στη συνέχεια να γίνουν όλες οι διαδικασίες για τη μετάταξη».

Τόνισε μάλιστα, ότι «δεν είχαμε και πολλές λύσεις. Η άλλη διαθέσιμη λύση ήταν να μη γίνει ούτε αυτό και η Φιλαρμονική να μη λειτουργήσει καθόλου. Θα ήταν μία λύση και αυτή, αλλά δεν τη θέλαμε. Προσπαθήσαμε έστω και με αυτό τον τρόπο, αυτή η μαγιά των παιδιών, άλλα αρχάρια, άλλα πιο προχωρημένα, να συνεχίσει».

Κλείνοντας το ζήτημα της Φιλαρμονικής, η Αντιδήμαρχος σημείωσε, πως στόχος είναι η συμμετοχή των σχημάτων της Φιλαρμονικής σε επόμενες εκδηλώσεις, μέσα από τη συνεργασία με τον νέο μουσικό, καθώς «αν δεν είχαμε αυτό τον άνθρωπο, με σκοπό τη μετάταξή του, καταλαβαίνουμε όλοι, ότι τουλάχιστον μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017 δεν θα είχαμε Φιλαρμονική», επισημαίνοντας, ότι «τα πράγματα είναι ακόμη ρευστά, αλλά προσπαθήσαμε στο κομμάτι που αφορά στους επόμενους μήνες να βρούμε λύση και σε αυτό, ενώ ταυτόχρονα, να “τρέξουμε” και το θέμα της Μουσικής Σχολής».

Όσο δε για την απουσία της Φιλαρμονικής από τις εκδηλώσεις, η κ. Μενδρινού σχολίασε, πως αν η πρόθεση της παραίτησης της κ. Labarche είχε γίνει γνωστή νωρίτερα, ίσως ο Δήμος να είχε προχωρήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες εγκαίρως, για την εξεύρεση μουσικού, προκειμένου η Φιλαρμονική να ήταν σε θέση να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Οκτώβρη, ωστόσο, δεδομένου ότι το αίτημα παραίτησης γνωστοποιήθηκε το Σεπτέμβριο, αυτό ήταν αντικειμενικά αδύνατο να συμβεί.

 

Δημιουργία στέρεης βάσης

Σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, για τη δημιουργία Δημοτικής Μουσικής Σχολής, η κ. Μενδρινού ανέφερε, ότι παρέλαβε και γραπτώς τη γνωμοδότηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, όπου διαπιστώνεται η καταλληλότητα, με προϋποθέσεις, των ήδη διαθέσιμων χώρων της Φιλαρμονικής για την εγκατάσταση της νέας δομής, ενώ στη συνέχεια αναμένεται η ανάθεση εκπόνησης οικονομοτεχνικής μελέτης, καθώς οι Υπηρεσίες του Δήμου δεν κρίνεται, πως έχουν αυτή τη δυνατότητα, ώστε να προϋπάρχει και να τεθεί σε εφαρμογή ολοκληρωμένο σχέδιο, όταν οι χώροι κριθούν κατάλληλοι και από την αρμόδια Επιτροπή Κτιριολογικού Ελέγχου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

«Είναι μία χρονοβόρα διαδικασία, δεδομένου, ότι μπλεκόμαστε στα “γρανάζια” της γραφειοκρατίας, αλλά είμαι αισιόδοξη, πως θα τα καταφέρουμε σ’αυτό το κομμάτι», σημείωσε η Αντιδήμαρχος, «ώστε να προστατεύσουμε την Φιλαρμονική και να μιλάμε για μία γερή και σταθερή βάση, στην οποία θα μπορούσαμε να στηρίξουμε αυτή τη δομή, διότι το να βρίσκουμε διαρκώς μεσοβέζικες λύσεις, βλέπουμε, ότι δεν έχει κανένα αποτέλεσμα».

Παράλληλα υποστήριξε, πως «αυτό που είχαμε μέχρι τώρα, είναι μία δομή που στηρίζεται σε ένα άτομο, κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί, αν θέλουμε να εξελίξουμε αυτή τη δομή και να ανταπεξέρχεται μέσα σε αυτή ο καθένας».