Κοπή πρωτοχρονιάτικης πίτας για το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και εκδήλωση υποδοχής του 2017

Υψηλοί στόχοι και το νέο έτος

Με έμπνευση για τη συνεχή πρόοδο του έργου του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου προχωρά και το νέο έτος το διοικητικό συμβούλιό του, από κοινού με τους μαθητές, τους δασκάλους και όλους εκείνους που στηρίζουν την πολυετή δράση του, στοχεύοντας στην ανάπτυξη και μετάδοση της ελληνικής παράδοσης.

Η έναρξη των χειμερινών δραστηριοτήτων του, σηματοδοτήθηκε – ως είθισται – κατά την ημέρα του εορτασμού των Φώτων, οπότε και το ΛΕΣ πραγματοποίησε την εκδήλωση υποδοχής του νέου έτους και την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, παρουσία εκπροσώπων των δύο Εκκλησιών, αιρετών προσώπων, του βουλευτή Κυκλάδων, Αντώνη Συρίγου καθώς επίσης, φίλων και μελών του. Η “οικοδέσποινα” της εκδήλωσης και πρόεδρος του Λυκείου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη απηύθυνε θερμές ευχές προς το σύνολο των παρευρισκομένων, πραγματοποιώντας εν συνεχεία, έναν λιτό απολογισμό των πεπραγμένων του περασμένου έτους, αλλά και θέτοντας τους στόχους της νέας χρονιάς.

 

Ξεχώρισε η εκδήλωση για τα 190 χρόνια της Ερμούπολης

Ειδικότερα, η πρόεδρος του ΛΕΣ, πέραν της αναφοράς της στις διάφορες εμφανίσεις και τις μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις των τμημάτων του Λυκείου, καθώς και τη συμμετοχή αντιπροσωπειών του σε εθνικές και θρησκευτικές επετείους αλλά και συνέδρια, υπογράμμισε ιδιαίτερα την εκδήλωση της συμπλήρωσης των 190 χρόνων από την ονοματοδοσία της ιστορικής Ερμούπολης.

“Θεωρούμε ότι η σπουδαιότερη εκδήλωση του 2016, την οποίαν διοργάνωσε το Λύκειο των Ελληνίδων Σύρου υπό την αιγίδα και συνδιοργάνωση της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, υπήρξε ο τριήμερος εορτασμός των 190 χρόνων από την ονοματοδοσία της Ερμούπολης το 1826, που διοργανώθηκε από 26 έως 28 Αυγούστου” σημείωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας παράλληλα πως, “Τιμήσαμε την πόλη μας, τους πρόσφυγες οικιστές της, που τη δημιούργησαν και την ανέδειξαν ως “πρώτην και καλλίστην των εν Ελλάδι πόλεων”, συγκινήσαμε τους παλαιότερους και διδάξαμε ιστορία στα παιδιά μας”. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε παρακάτω, η συγκεκριμένη εκδήλωση συνάντησε αρωγούς τόσο σε ηθικό, όσο και σε υλικό επίπεδο, τους οποίους κι ευχαρίστησε ιδιαιτέρως.

 

Εμπλουτισμός ιματιοθήκης και ναυτική εβδομάδα

Στον άξονα των νέων στόχων και δράσεων του ΛΕΣ, η κ. Λιγοψυχάκη γνωστοποίησε δύο σημαντικές εκδηλώσεις, που έρχονται να ενισχύσουν το ίδιο το Λύκειο, αλλά παράλληλα, να ενισχύσουν το πλούσιο πολιτιστικό έργο του, μα και να αναδείξουν και να προβάλουν τον ίδιο τον τόπο. “Όσον αφορά τον προγραμματισμό μας για το νέο έτος, εκτός των άλλων δράσεων, δύο έχουν ήδη δρομολογηθεί και σας καλούμε να τις παρακολουθήσετε” ανέφερε, υπογραμμίζοντας αυτές, κατά χρονολογική σειρά. “Η ιματιοθήκη μας των εθνικών ενδυμασιών πρόκειται να εμπλουτιστεί με μία νέα φορεσιά, πιστό αντίγραφο της ενδυμασίας της Μαντώς Μαυρογένους, ευγενική δωρεά της Μυκονιάτισσας, κ. Κατερίνας Μονογυιού, η οποία διάλεξε αυτόν τον τρόπο για να εκφράσει την εκτίμησή της προς το έργο μας” σημείωσε, προσθέτοντας μάλιστα πως, “Η φορεσιά θα παρουσιαστεί επίσημα στον Συριανό λαό κατά τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου - σε ειδική τελετή - κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, κ. Δωρόθεος Β΄, μας έκανε την τιμή να αποδεχθεί την παράκλησή μας να παρουσιάσει την ηρωίδα Μαντώ Μαυρογένους, από την ιστορική αλλά και την ανθρώπινη πλευρά της”.

Επιπλέον, όπως η ίδια τόνισε, “Η δεύτερη εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για το χρονικό διάστημα 25 Ιουνίου – 2 Ιουλίου και αφορά στον εορτασμό της ναυτικής εβδομάδας. Μετά από πολλά χρόνια το διοικητικό συμβούλιο συζήτησε και με πολλή χαρά αποδέχθηκε την πρόταση των καλών φίλων, κκ Μιχάλη Σκορδή και Παναγιώτη Κουλουμπή”. Όπως πρόσθεσε αναφορικά με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, “με τις ενέργειές τους προς τα ανώτερα κλιμάκια του Πολεμικού Ναυτικού έχει ήδη καταρτιστεί ένα πρόγραμμα δράσεων που υλοποιείται υπό την αιγίδα και τη συμπαράσταση της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου και με την ενεργό συμμετοχή του ΛΕΣ τόσο ως προς τη διοργάνωση, όσο και στον τομέα των υποδομών”.

 

Προσεχώς η παράδοση του Λαογραφικού Μουσείου Ερμούπολης

Προτού θέσει τον επίλογο στον χαιρετισμό της, η κ. Λιγοψυχάκη δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους παρισταμένους στην εκδήλωση, αναφορικά με το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο του ΛΕΣ, γνωστοποιώντας τις γενικές πληροφορίες για την πρόοδό του. “Ήδη τον περασμένο Νοέμβριο μικτή επιτροπή του Δήμου μας και του Λυκείου προβήκαμε στην προσωρινή παραλαβή του έργου με την προοπτική της οριστικής παραλαβής του, τον προσεχή Ιούνιο” σχολίασε, συμπληρώνοντας επιπλέον πως, “ήδη έχουν δρομολογηθεί η προμήθεια του εξοπλισμού και η συντήρηση των εκθεμάτων”. Σχετικά με τις θετικές εξελίξεις, η πρόεδρος εξέφρασε τις ευχαριστίες της στο σύνολο των ανθρώπων που συνέδραμαν για την ολοκλήρωσή του και την προσεχή λειτουργία του.