Μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στα Χριστούγεννα από το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου και την παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων

Οι Άγιες Μέρες μέσα από τη λαϊκή παράδοση

Με τις “μυρωδάτες” χριστουγεννιάτικες νότες της παράδοσης “ταξίδεψαν” χθες το βράδυ οι παρευρισκόμενοι στο θέατρο “Απόλλων” στην ομορφιά και την ιστορία των καλάντων, στο πλαίσιο της μουσικοχορευτικής παράστασης που παρουσίασε το Λύκειο Ελληνίδων Σύρου από κοινού με την παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Το εντυπωσιακό “πάντρεμα” όλων των συντελεστών της παράστασης οδήγησε το κοινό να παραχωρήσει το θερμότερο χειροκρότημά του, εκφράζοντας παράλληλα την αγάπη του για την παράδοση, η οποία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά μέσα από το πολύτιμο έργο του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου (ΛΕΣ).

Πριν την έναρξη, η πρόεδρός του, Χριστίνα Λιγοψυχάκη Δενδρινού προλόγισε την μουσικοχορευτική παράσταση ευχαριστώντας τους συμμετέχοντες αλλά και τον Κυριάκο Γκουβέντα, που διηύθυνε την παραδοσιακή ορχήστρα του Λυκείου, την Κική Κουκουλή, υπεύθυνη για την παιδική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, καθώς επίσης, την Μαλαματή Αναστασοπούλου, που διευθύνει και καθοδηγεί τα χορευτικά τμήματα του ΛΕΣ, αλλά και την Μαργαρίτα Αγγελοπούλου – Ζαρμπώνη, που συνέβαλε με την παρουσία της και την αφήγησή της, στη σύνδεση των εορταστικών ενοτήτων που απαρτίζονταν από παραδοσιακά τραγούδια – κάλαντα, αλλά και χορούς. Η ίδια, πριν δώσει τη σκυτάλη στην χριστουγεννιάτικη παράδοση, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει επίσης, τη Ρένα Βέργου που συμμετείχε στα εορταστικά τραγούδια, τον Σύλλογο Ηπειρωτών Σύρου και τον Επιμορφωτικό και Φιλοτεχνικό Σύλλογο του Φοίνικα καθώς και τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την παραχώρηση του ιστορικού “Απόλλωνα”.

Ένα μελωδικό ταξίδι με ευχές

Ειδικότερα, η φετινή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων με τη συμμετοχή των παιδικών φωνών της χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων ξεπέρασε κάθε προσδοκία, παρουσιάζοντάς σε όλους, το πανάρχαιο έθιμο των καλάντων και την ιστορία που το συνοδεύει από περιοχή σε περιοχή, με τους συντελεστές της μουσικοχορευτικής παράστασης να μεταδίδουν με τον πιο ζωντανό και ξεχωριστό τρόπο το γιορτινό μήνυμα των Χριστουγέννων. Στο κατάμεστο θέατρο “Απόλλων” ήχησαν από τα παραδοσιακά όργανα, Κάλαντα Βυζαντινά, Κάλαντα Θράκης, Συριανά Κάλαντα με τζαμπούνα αλλά και Κάλαντα Κρήτης, Πελοποννήσου, μα και τα Κάλαντα της Σμύρνης, της Ικαρίας και πολλές άλλες εκδοχές του εθίμου από διάφορους τόπους, με τους χορευτές του Λυκείου των Ελληνίδων επί σκηνής, να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Αναφορικά με το δωδεκαήμερο των εορτών που διανύουμε έως και την υποδοχή του νέου έτους, μίλησε στον χαιρετισμό της η κ. Λιγοψυχάκη, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, “Ο κάθε άνθρωπος έχει ανάγκη στην αρχή του χρόνου να πιστέψει σε ένα καινούργιο ξεκίνημα. Κι αυτόν ακριβώς τον σκοπό έχουν τα κάλαντα, το ποδαρικό, το γούρι της βασιλόπιτας”, κλείνοντας το μήνυμά της και λέγοντας, “Ας ευχηθούμε να φύγει ειρηνικά το 2015 κι ας ετοιμαστούμε ψυχή τε και σώματι να υποδεχθούμε τη γέννηση του θεανθρώπου και την καινούργια χρονιά”.