Ο πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων “Animasyros”, Βασίλης Καραμητσάνης αποκαλύπτει τις «εκπλήξεις» της φετινής διοργάνωσης στην Ερμούπολη

Το animasyros γίνεται 10 ετών

Με επιτυχία διεξήχθησαν τα δύο εκπαιδευτικά εργαστήρια του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros» στην Ερμούπολη, στο πλαίσιο της δεύτερης περιοδείας του σε πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου με στόχο την ανάδειξη του καλλιτεχνικού περιεχομένου του.

Παιδιά ηλικίας 10 – 12 ετών, αλλά και ωφελούμενοι του ΚΔΑΠ – ΜΕΑ Σύρου Ερμούπολης, δημιούργησαν, υπό την καθοδήγηση των animators Κατερίνας Κρεμασιώτη και Έλενας Παυλάκη τα δικά τους έργα, εμπνευσμένα από τα καρναβαλικά έθιμα του νησιού τους.

Σε συνέντευξή του στην «Κοινή Γνώμη», ο πρόεδρος του Φεστιβάλ, Βασίλης Καραμητσάνης μίλησε για τη νέα εξόρμηση του animasyros στην έδρα του, την Ερμούπολη, αλλά και για της εκπλήξεις της 10ης επετειακής διοργάνωσης, που θα πραγματοποιηθεί από 27 Σεπτεμβρίου έως 1 Οκτωβρίου 2017.

Η Σύρος, πέρα από «οικοδέσποινα» του εγχώριου και διεθνούς animation κάθε φθινόπωρο, αποτελεί πλέον και μόνιμο «σταθμό» του φεστιβάλ τον χειμώνα.

«Ακριβώς. Βρεθήκαμε για δεύτερο συνεχόμενο χειμώνα στην Ερμούπολη, λίγο πριν την κορύφωση του Συριανού Καρναβαλιού «Γεώργιου Σουρή» για τη διοργάνωση δύο καρναβαλικών εργαστηρίων. Ένα για τα παιδιά του νησιού και ένα για τα αγαπημένα μας άτομα με αναπηρία με τη συμμετοχή του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ Σύρου – Ερμούπολης. Τα εργαστήρια συνδέθηκαμ με το καρναβαλικό περιεχόμενο, με τα Ζεϊμπέκια και γενικώς με το πνεύμα που επικρατεί αυτές τις ημέρες στη Σύρο. Η Κατερίνα Κρεμασιώτη και η Έλενα Παυλάκη ήταν οι εκπαιδεύτριες που καθοδήγησαν τα παιδιά και επιμελήθηκαν τη δική τους animated ιστορία, που φυσικά θα ανέβει στο διαδίκτυο και θα είναι προσβάσιμη σε όλους. Αυτή είναι η δεύτερη στάση που κάνουμε εκτός του ετήσιου φεστιβάλ της Ερμούπολης, στο πλαίσιο του περίφημου tour #16_17. Έχει γίνει ήδη μία μεγάλη δράση στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, με την οποία έχουμε μια προγραμματική συνεργασία εδώ και ενάμιση χρόνο. Η Στέγη πιστεύει πάρα πολύ στη Σύρο και στις δράσεις που αναπτύσσονται εδώ, εξ’ ου και στηρίζει τόσο εμάς, όσο και το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου SIFF. Στο πλαίσιο του tour θα γίνουν στάσεις και σε άλλα νησιά, στην Τήνο, στην Αμοργό και στη Ρόδο».

Για πρώτη φορά φέτος, το “animasyros” ανοίγει τα φτερά του και εκτός Ελλάδος.

«Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 «Πάφος» και το Δήμο Πάφου θα πραγματοποιήσουμε ένα εργαστήριο με τίτλο «Animatikkon”, στο ιστορικό κινηματοθέατρο «Αττικόν» της Πάφου. Η Πάφος είναι η πιο ελλαδοπρεπής πόλη της Κύπρου. Ακόμα και το κέντρο της είναι νεοκλασικό. Σαν να βρίσκεσαι σε μια μικρή Αθήνα. Οι άνθρωποί της, η κουζίνα της, οι ακρογιαλιές της είναι σαν το Αιγαίο. Παράλληλα θα κάνουμε και προβολές ελληνικών και ξένων προβολών από το βραβευμένο πρόγραμμα του animasyros. Μας ενδιαφέρει να ασχοληθούμε με πράγματα που αγγίζουν την κοινωνικότητα. Εκεί η τριβή είναι πολύ εντονότερη, δεν είναι απλά η διαφορά ενός δόγματος. Οι διαφορές μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι πολλές. Γλωσσικές, ιστορικές, κοινωνικές και βέβαια θρησκευτικές».

Πού θα πέσει η αυλαία του φετινού animasyros #tour16_17;

«Η περιοδεία θα ολοκληρωθεί με την καθιερωμένη μας δράση το Μάιο στη Θεσσαλονίκη. Πέρυσι κάναμε τη δράση στη νέα παραλία, αλλά φέτος θα πάμε μέσα στα ανάκτορα της Πλατείας Ναυαρίνου, στο παλιό ανακτορικό συγκρότημα του Γαλερίου. Επιπλέον, ετοιμάζουμε και μια σειρά από συνεργασίες, όπως αυτή με το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης. Στις 25 Σεπτεμβρίου θα γίνει στη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση το καθιερωμένο pre-festival event και δύο ημέρες αργότερα, το animasyros θα έρθει στην Ερμούπολη να γιορτάσει τα 10 του χρόνια».

Τι έχει αλλάξει για το φεστιβάλ μέσα στον έναν χρόνο που πέρασε;

«To animasyros έχει μεγαλώσει πάρα πολύ ως προς το εύρος της απήχησης. Κουβαλά από τη μια το πολύ δυνατό χαρτί του, που είναι πάντα η Σύρος, ενώ η γνώμη του κόσμου για το νησί είναι πλέον εμφαντικά θετική. Αυτό προσπαθήσαμε να το περάσουμε και μέσα από τις εκπομπές που έχει αναλάβει το animasyros για την ΕΡΤ1, μια σειρά 13 ημίωρων επεισοδίων για τα κινούμενα σχέδια με τίτλο άνιμερτ. Και μολονότι υπάρχει ειδικό επεισόδιο, αφιερωμένο στο animasyros, το άρωμα, τα τοπία, ο πολιτισμός της Σύρου διαποτίζουν από λίγο όλα τα επεισόδια. Η εκπομπή αγγίζει κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα. Κάθε επεισόδιο έχει μία θεματική. Μέχρι τώρα, έχουμε προβάλλει μία εκπομπή αφιερωμένη στην ιστορία του animation, μία εκπομπή αφιερωμένη στην πολιτιστική σκηνή της Θεσσαλονίκης, μία εκπομπή για την αναπηρία και άλλη μία για όλες τις εκδηλώσεις pride και τα ζητήματα ταυτότητας φύλου που αυτή τη στιγμή είναι πολύ ζεστά στην κοινωνία μας και υπό το πρίσμα της ψήφισης του Συμφώνου Συμβίωσης. Προβλήθηκε επίσης, μία εκπομπή για τους Έλληνες που διαπρέπουν στο εξωτερικό με τίτλο “Greeks can”. Αυτή γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Πάτρα και επίκειται να προβληθεί και μια εκπομπή γυρισμένη στη Μεγίστη, στο Καστελόριζο, σε αυτή την πολύτιμη μικρή Ελλάδα, όπου βλέπουμε τον ελληνοτουρκικό καλλιτεχνικό και πολιτιστικό διάλογο υπό το prisma του animation. Η εκπομπή παίζεται κάθε Κυριακή στις 18:30, μετά από μία ώρα είναι διαθέσιμα όλα τα επεισόδια στο web tv».

Ποιες είναι οι εκπλήξεις που επιφυλάσσει στο κοινό του το «animasyros 10»;

«Το σλόγκαν μας φέτος είναι «το animasyros είναι 10», με μία ταυτότητα που για πρώτη φορά βρίσκει το φυσικό χρώμα των Κυκλάδων και της Ελλάδας, το μπλε. Γεμίζουμε τον αφρό της θάλασσας με μπουρμπουλήθρες, το μπλε του ουρανού και το λευκό που πάντα αγαπάμε και κυριαρχεί στις Κυκλάδες. Το 10 σχηματίζεται από μία τρισδιάστατη ράβδο και έναν δακτύλιο, βασικά σχήματα γεωμετρικά, που είναι αρχή και τέλος της αρχιτεκτονικής αλλά και όλης της κουλτούρας που υπάρχει στην Ελλάδα. Είμαστε μια γεωμετρική χώρα, η δε Ερμούπολη είναι η αποθέωση της γεωμετρίας και λόγω του νεοκλασικισμού. Η βασική μας θεματική είναι η Ευρώπη. Θα υπάρχει ένα ειδικό αφιέρωμα που θα γίνει σε συνεργασία με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα. Καλούμε λοιπόν κάθε χώρα από τις 27 να διαλέξει μια ταινία μικρού μήκους. Οι ταινίες θα πρέπει να αποτυπώνουν τη νέα αφήγηση για την Ευρώπη, του κοινού μας μέλλοντος και παρελθόντος. Αυτό θα παρουσιαστεί σε μία μεγάλη εκδήλωση που θα γίνει νωρίτερα στην Αθήνα και στη συνέχεια στον Απόλλωνα. Θα έχουμε, όπως κάθε χρόνο, τα εθνικά μας αφιερώματα, ένα σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Λουξεμβούργο και σε μία εκτός Ένωσης, τη Βραζιλία. Θα συνεχίσουμε με ένα πολύ ιδιαίτερο αφιέρωμα που είναι στην πιο κοντινή μας -πολιτιστικά, ψυχικά και εικαστικά- χώρα, την Ιταλία. Θα συνεχίσουμε τα εργαστήρια animation, προσπαθώντας να διατηρήσουμε τις βασικές μας δομές για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρίες και οι ηλικιωμένοι που πέρυσι συμμετείχαν για πρώτη φορά στο φεστιβάλ. Ήταν μια πολύ συγκινητική διαδικασία η προσέγγιση των ηλικιωμένων".

Συνεπώς, πρόκειται για μια συνταγή που πέτυχε και επαναλαμβάνεται;

«To κάνουμε για δύο λόγους, πρώτον γιατί πιστεύουμε ότι ένα φεστιβάλ είναι «Κοινωνία και Πολιτισμός». Ο πολιτισμός δεν μπορεί να είναι ξέχωρος από την κοινωνία. Και δεύτερον και σημαντικότερο, αυτή τη στιγμή το φεστιβάλ θέλει να διευρύνει το κοινό του και μέσα στο νησί, κάτι που μας οδηγεί φέτος στη διοργάνωση μιας επετειακής έκθεσης για τα 10 χρόνια του animasyros στην Έπαυλη Τσιροπινά (αφίσες, ενθύμια, φωτογραφίες, βίντεο) και ενός εργαστηρίου για παιδιά στην Άνω Σύρο. Και βέβαια θα έχουμε μια σειρά από δράσεις για το 10. Ενδεικτικά, θα προσπαθήσουμε να έχουμε κάποια επετειακά τοπικά προϊόντα, να κάνουμε κάποια πράγματα που θα συνδέονται με τους δύο βασικούς χώρους που ταυτίστηκαν με το Φεστιβάλ, το Θέατρο Απόλλων και την πλατεία Μιαούλη και φυσικά τα καθιερωμένα πάρτι μας, όπως το πάρτι της Αγοράς που μετονομάζεται σε πάρτι της Κυβέλης, γιατί η Κυβέλη Θεοχάρη μπορεί να έφυγε από κοντά μας, αλλά είναι μια εμβληματική προσωπικότητα και μια από τις προστάτιδες του Φεστιβάλ».