Αφιερωμένη στην ποιήτρια Ρίτα Μπούμη Παπά η φετινή Γιορτή της Γυναίκας στη Σύρο

Γυναίκα άξια, πρότυπο μίμησης

Η μνήμη της Συριανής ποιήτριας της αγάπης και της ειρήνης, Ρίτας Μπούμη - Παπά, η οποία με την πένα και τον λόγο της υπερασπίστηκε την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καλοσύνη, την ελευθερία, την ειρήνη και την αλληλεγγύη, τιμήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας στη Σύρο.

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν στο Θέατρο «Απόλλων» η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου – Π.Ε. Κυκλάδων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Σύρου με την υποστήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και τη συμβολή του Λυκείου των Ελληνίδων Σύρου και του Συλλόγου Γυναικών Σύρου.

Στη σχέση του με την «πνευματική μητέρα» του Ρίτα Μπούμη Παπά αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του, ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου, Μπάμπης Κουλούρας.

Ο οικοδεσπότης της βραδιάς και ένας εκ των «στυλοβατών» του πολιτισμού της Σύρου, όπως τον χαρακτήρισε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Θωμαή Μενδρινού, μελοποίησε ποιήματα από το έργο της Ρίτας Μπούμη - Παπά «Χίλια σκοτωμένα κορίτσια», τα οποία τραγούδησε και ηχογράφησε. Είχε μάλιστα την τύχη, η ίδια η ποιήτρια να απαγγείλει στροφές από τα ποιήματά της ανάμεσα στα τραγούδια του.

Πολυετείς αγώνες για ισότιμη μεταχείριση

«Η Ημέρα της Γυναίκας αποτελεί μία ακόμη ευκαιρία να εκφράσουμε το σεβασμό και την αναγνώριση των αγώνων των γυναικών για ισότιμη μεταχείριση στην εργασία, στην κοινωνία και πολιτική» τόνισε η κ. Μενδρινού, υπογραμμίζοντας πως η μέρα αυτή  υπενθυμίζει σε όλους μας τους πολύπλευρους και συχνά αντικρουόμενους ρόλους που καλείται να διαδραματίσει η γυναίκα σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα.

Στους πολυετείς αγώνες της Γυναίκας να ξεφύγει από τα δεσμά που την ήθελαν υποδεέστερη και να αποκτήσει τη θέση που της αναλογεί, δίπλα στον άντρα, αναφέρθηκε η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου, Χριστίνα Λιγοψυχάκη. Στη συνέχεια, η πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Σύρου Ειρήνη Μερεμέτη επεσήμανε πως, η Ημέρα της Γυναίκας έδωσε την αφορμή να επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα του νεοσύστατου συλλόγου, που ιδρύθηκε με στόχο την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, την αλληλεγγύη και τη βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, καθώς και την προσφορά στην κοινωνία και τον πολιτισμό του νησιού. Σημειώνεται πως ο Σύλλογος προσέφερε βραχιολάκια σε όλες τις γυναίκες, που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Κεντρική ομιλήτρια της βραδιάς ήταν η ηθοποιός Ρούλα Πανούσου. Όπως σημείωσε, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας σηματοδοτεί τις θυσίες και τα επιτεύγματα των γυναικών όλου του κόσμου για πάνω από έναν αιώνα. Τα τελευταία χρόνια, στόχος της ημέρας είναι να μας υπενθυμίζει πως οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες σε όλους τους τομείς. Η πρώτη Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας εορτάστηκε το 1909 με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των Ηνωμένων Πολιτειών και υιοθετήθηκε δύο χρόνια αργότερα από τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

Ρίτα Μπούμη - Παπά: Η ποιήτρια της αγάπης και της ειρήνης

Για το έργο της Συριανής ποιήτριας, μίλησε ο συγγραφέας της βιογραφίας της, Μιχάλης Φραγκιάς. Ο ίδιος έκανε λόγο για μία εξέχουσα προσωπικότητα του τόπου μας, το έργο της οποίας μας διδάσκει ακόμα παραμένοντας έντονα συμβολικό και επίκαιρο τις μέρες τούτες που απαιτείται μεγαλοσύνη της ψυχής και ανεξάντλητο περίσσευμα καρδιάς. Σημείωσε μάλιστα πως η Ρίτα Μπούμη - Παπά ξεκίνησε την καριέρα της στα 21 της χρόνια, σκύβοντας πονόψυχα πάνω σε Συριανόπουλα για να τους μεταδώσει όχι μόνο τις πρώτες γνώσεις, αλλά κυρίως τη στοργή της, την τρυφερή αγάπη της, την αφοσίωσή της που τόσο είχαν ανάγκη. «Είναι εκείνη που με το λόγο και την πένα της κατήγγειλε όσους καταπατούσαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και καταστρατηγούσαν κάθε ίχνος ανθρώπινου δικαιώματος, είναι εκείνη που στιγμάτισε την αδικία, τη βία, τον πόλεμο, την εκμετάλλευση των αδύναμων, το παράνομο κέρδος και τον αθέμιτο ανταγωνισμό, στηλιτεύοντας κάθε κακεντρέχεια και χαιρεκακία. Υπήρξε εκείνη που υπερασπίστηκε με σθένος και συνέπεια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την καλοσύνη, την πραότητα, την ελευθερία, το διάλογο, την ειρήνη, την αλληλεγγύη, την ανιδιοτελή προσφορά και την αγάπη, προβάλλοντας κατεξοχήν τον άνθρωπο σε όλο του το μεγαλείο», ανέφερε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας πως για όλους αυτούς τους λόγους η Ρίτα Μπούμη - Παπά αναδείχθηκε γυναίκα άξια, πρότυπο μίμησης και υπόδειγμα δράσης.

Στο καλλιτεχνικό μέρος της βραδιάς παρουσιάστηκαν μελοποιημένα ποιήματά της σε μουσική του Μπάμπη Κουλούρα και των Αδερφών Κατσιμίχα. Τραγούδησαν η Ελπίδα Γαδ, ο Ανδρέας Γιαλόγλου και ο Μπάμπης Κουλούρας. Ακορντεόν – φυσαρμόνικα έπαιξε ο Νίκος Απέργης, ενώ ποιήματα της Ρίτας Μπούμη - Παπά απήγγειλε η Νικολέτα Ρούσσου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν επίσης ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων Χρήστος Μιχαλόπουλος, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, συλλόγων και φορέων, αλλά και πλήθος κόσμου.Στο τέλος της βραδιάς, διανεμήθηκε στο κοινό το βιβλίο του κ. Φραγκιά "Ρίτα Μπούμη - Παπά (1906 - 1984) - Η ποιήτρια της αγάπης και της ειρήνης".