Χορευτική εκδήλωση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης και του Ομίλου για την Unesco Πειραιά και Νήσων

Η ελληνική παράδοση «χορεύει»

  • Πέμπτη, 27 Απριλίου, 2017 - 06:24

Με άρωμα παράδοσης από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει ζωντανή και αναλλοίωτη χάρη στην όρεξη, το ζήλο και το ανεξάντλητο πάθος των πρεσβευτών της, θα ποτίσει το Θέατρο «Απόλλων», το Σάββατο 29 Απριλίου.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Χορού, η οποία καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO, ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης και ο Όμιλος για την Unesco Πειραιώς & Νήσων διοργανώνουν χορευτική εκδήλωση με τη συμμετοχή του Λυκείου Ελληνίδων Σύρου και επτά φιλοξενούμενων συλλόγων.

Εκτός από τους μικρούς και μεγάλους χορευτές του νησιού μας, το κοινό θα απολαύσει χορούς από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ», τον Χορευτικό Σύλλογο Αγίας Άννας «ΝΗΛΕΥΣ», τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο «ΑΓΙΟΥ ΜΗΝΑ», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κερατσινίου «ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΑΝΑΔΡΟΜΕΣ», τον Σύλλογο Ακρωτηριανών Θήρας, την Ένωση Θηραιών Λαυρεωτική «Αγία Ειρήνη» και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Ιωάννη. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διάδοση του λαϊκού πολιτισμού των νησιών

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κερατσινίου «ΘΥΜΑΙΤΑΔΑΙ» που ιδρύθηκε το 2007 απαρτίζεται από 27 τμήματα με 540 χορευτές. Οι χορευτικές ομάδες του δραστηριοποιούνται ετησίως σε 45-55 παραστάσεις σε όλη την Ελλάδα, και συμμετέχουν σε τηλεοπτικές εμφανίσεις διατηρώντας και διαδίδοντας την Ελληνική Λαϊκή Παράδοση, τα ήθη, τα έθιμα και τους χορούς διαφόρων περιοχών της χώρας μας.

Ο Χορευτικός Σύλλογος «ΝΗΛΕΥΣ» με έδρα την πανέμορφη Αγία Άννα στην βόρεια Εύβοια διαθέτει δυο τμήματα, ένα παιδικό και ένα εφήβων - ενηλίκων, και πάνω από 50 συνολικά χορευτές. Είναι μέλος της ΟΠΣΕ (Ομοσπονδία πολιτιστικών συλλόγων Ευβοίας), παίρνει μέρος σε εκδηλώσεις του Δήμου αλλά και άλλων περιοχών, εντός και εκτός Ελλάδος και είναι πάντα πρόθυμος να ανταποκριθεί σε μια πιθανή πρόσκληση από άλλα χορευτικά συγκροτήματα και πολιτιστικούς συλλόγους.

Ο Σύλλογος Ακρωτηριανών Θήρας ιδρύθηκε στον Πειραιά το 1987. Στεγάζεται σε ιδιόκτητη αίθουσα στο Κερατσίνι και είναι επίσημα Μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Μικρών Κυκλαδονήσων (ΟΣΥΜΙΚ) από το 2012. Στόχος του είναι η συσπείρωση των Ακρωτηριανών της Σαντορίνης και όχι μόνο, που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα και τον Πειραιά με έμφαση τη συμμετοχή της νεολαίας η οποία αποτελεί το παρόν και το μέλλον του Συλλόγου. Σκοπός του είναι η συλλογή και η διατήρηση των πολιτιστικών και κοινωνικών δρώμενων, παραδοσιακών συνηθειών, ηθών, εθίμων, χορών, τραγουδιών και γενικά του λαϊκού πολιτισμού του νησιού μας ώστε να περάσει αναλλοίωτη στις επόμενες γενιές, στους συνεχιστές του Συλλόγου μας και της σαντορινιάς παράδοσης.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού εορτάζεται ετησίως στις 29 Απριλίου σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κάθε χρόνο το μήνυμα της Ημέρας αναλαμβάνει να συγγράψει μία γνωστή προσωπικότητα του χώρου. Σκοπός της Ημέρας είναι να ενώσει όλους τους ασχολούμενους με την τέχνη της Τερψιχόρης, πέρα από πολιτικούς, πολιτισμικούς και ηθικούς φραγμούς.