Για τη σωτηρία του Πύργου του Αγίου Πέτρου

  • Δευτέρα, 21 Αυγούστου, 2017 - 06:25
  • /   Eνημέρωση: 21 Αυγ. 2017 - 12:00

Η εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και ο Φιλοπρόοδος Όμιλος “το Γαύριο”, πραγματοποίησαν, στο νέο Δημοτικό Σχολείο Γαυρίου, εκδήλωση για την Διάσωση του Αρχαίου Πύργου του Αγίου Πέτρου.

Την Παρασκευή 18 Αυγούστου ο Φιλοπρόοδος Όμιλος το Γαύριο σε συνεργασία με την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών οργάνωσε εκδήλωση με θέμα “Ο αρχαίος Πύργος του Αγίου Πέτρου”, με σκοπό αφ’ ενός μεν να εξάρει τη σπουδαιότητα  του μνημείου του 4ου αιώνα π.χ. που σώζεται στον τόπο μας και αφ΄ετέρου να ευαισθητοποιήσει όλους μας για την επιτακτική ανάγκη σωτηρίας του.

Αυτή ήταν η δεύτερη εκδήλωση που έγινε φέτος μιας και η πρώτη ήταν τον Ιούνιο στην Αθήνα.

Στο πάνελ των ομιλητών βρέθηκαν ο καθηγητής της Αρχαιολογίας και μελετητής του έργου κος Βασίλης Λαμπρινουδάκης που μίλησε για την μορφή και τις λειτουργίες του μνημείου, ο Μηχανικός και επίσης μελετητής του έργου κος Ευάγγελος Καζολιάς και ο Δρ. Παναγιώτης Μαστραντώνης ο οποίος κάνοντας μια μαθηματική προσέγγιση του σχεδιασμού του Πύργου και των προηγμένων για την εποχή του τεχνικών λύσεων της κατασκευής του, ανέδειξε ακόμη περισσότερο την σπουδαιότητα του όλου μνημείου.

Την συζήτηση διηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρίας Κυκλαδικών Μελετών Δρ. Γεώργιος Γαβαλάς, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Αρχαιολόγος και Διευθυντής της Εφορίας Αρχαιοτήτων κος Δημήτρης Αθανασούλης, η καθηγήτρια Κλασσικής Αρχαιολογίας κα Λυδία Παλαιοκρασσά, η πρόεδρος του Φιλοπρόοδου Όμιλου κα Ρομπέρτα Κωνσταντινίδου καθώς και με επιστολή του ο Έπαρχος Άνδρου κος Δημήτρης Λοτσάρης.

Επίσης, σύντομους χαιρετισμούς και την υπόσχεση τους για κάθε βοήθεια απηύθυναν και οι βουλευτές κκ Νίκος Συρμαλένιος και Γιώργος Κουμουτσάκος καθώς και ο Αντιδήμαρχος Άνδρου κος Χρήστος Βουραζέρης.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο Νίκος Συρμαλένιος, αφού ευχαρίστησε τους διοργανωτές για την πρόσκληση τους, εξήρε την πρωτοβουλία τους και ιδιαίτερα τις προσπάθειες του εκδότη των εκδόσεων Gutenberg Γιώργο Δαρδανό αλλά και τους λαμπρούς επιστήμονες που παρουσίασαν με τις αναλυτικές και εξειδικευμένες εισηγήσεις τους, τη μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική και πολιτιστική αξία του μνημείου, το οποίο πρέπει να σωθεί από την κατάρρευση λόγω της φθοράς του στη διάρκεια των αιώνων.

Εξέφρασε την ικανοποίηση του γιατί για πρώτη φορά μετά από πενήντα χρόνια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις στήριξης και χρηματοδότησης του έργου από την Πολιτεία. Αυτό φαίνεται τόσο από την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού να χρηματοδοτήσει τις πρώτες άμεσες εργασίες με το ποσό των 20.000 ευρώ, από τις ενέργειες της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και του προϊσταμένου της κ. Αθανασούλη, όσο και από την πρόθεση της κυβέρνησης για συμβολή στη χρηματοδότηση των εργασιών αποκατάστασης από το Ειδικό Πρόγραμμα Ν. Αιγαίου, όπως προκύπτει από τις συνεννοήσεις με τον Αν. Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση.

Τέλος, δήλωσε τη διαθεσιμότητα του σε όλες τις αναγκαίες ενέργειες που θα ακολουθήσουν για να αποτραπεί η κατάρρευση και να υλοποιηθεί η αποκατάσταση αυτού του σημαντικού έργου.

Τέλος τον λόγο πήρε, μιλώντας από καρδιάς για το έργο ζωής του, ο εκδότης κος Γιώργος Δαρδανός “ψυχή” και χορηγός της όλης προσπάθειας.

Κλείνουμε νε το παρακάτω απόσπασμα από λόγο του Αντώνιου Μηλιαράκη το μακρινό 1874 που αναδημοσίευσε ο Δημήτριος Πασχάλης το 1924:

[…] Είναι το ευγενέστερον και τιμητικότερον στάδιον δράσεως. Θα ήτο δε αληθινόν όνειδος δια τους συγχρόνους Ανδρίους, εάν το μοναδικόν τούτο της νήσου μνημείον άφηναν επί των ημερών των να καταρρεύση αναλγήτως. […]