Εκδηλώσεις στο Μόναχο για τον βασιλιά που τόσο πολύ αγάπησε την Ελλάδα.

  • Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 14 Δεκ. 2017 - 7:36

Στα βήματα του Όθωνα! Έπειτα από... 150 χρόνια από το θάνατό του, αξίζει να γίνουν γνωστά τα λόγια του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, του αείμνηστου Κωστή Στεφανόπουλου, που είχε κάνει μια επίσκεψη στο Μόναχο τον Νοέμβριο του 1999 για να εγκαινιάσει την έκθεση: “Νεωτέρα Ελλάς – Έλληνες και Βαυαροί επί εποχής Λουδοβίκου Α'”

Στην επίσκεψή του στο Μουσείο: “Όθωνας Βασιλιάς της Ελλάδος”, ο Κωστής Στεφανόπουλος είπε: “Δεν ξέρω πόσο πολύ αγάπησαν ή δεν αγάπησαν οι Έλληνες τον Όθωνα. Ξέρω πολύ καλά πόσο αγάπησε ο Όθωνας την Ελλάδα και τους Έλληνες. Έγινε ο πιο Έλληνας, ο εκφραστής των ελληνικών πόθων, ο εκφραστής του αρχαίου πολιτισμού, ο εκφραστής της μεγάλης εθνικής ιδέας για την απελευθέρωση και των άλλων μερών της πατρίδας..”

Το σημαντικό είναι ότι ο διευθυντής του Μουσείου του Όθωνα, που βρίσκεται στην κωμόπολη Οτομπρούν, δείχνει με υπερηφάνεια στους επισκέπτες τη δήλωση του Κωστή Στεφανόπουλου που είναι αναρτημένη σε περίοπτη θέση ώστε να την διαβάζουν οι επισκέπτες. Θεωρείται ότι αυτά τα λόγια είναι σημαντικά για όλους τους επισκέπτες.

Το Μουσείο διαθέτει 1.000 και πλέον εκθέματα από τον εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων, από τα οποία τα 500 αφορούν τον Όθωνα και τη βασιλεία του. Ο διευθυντής του Μουσείου γνωρίζει απ' έξω κι ανακατωτά τα της Επανάστασης του 1821 και παραθέτει στους επισκέπτες λεπτομέρειες γύρω από τους οπλαρχηγούς (Μάρκο Μπότσαρη, Πλαπούτα κ.α.) που δεν είναι πολλοί οι σημερινοί Έλληνες που γνωρίζουν τα ονόματα και τις δραστηριότητες τόσων άξιων Ελλήνων πολεμιστών.

Ο διευθυντής είναι ένας παθιασμένος φιλέλληνας και πάντα ενημερώνει (όχι μόνο τους Έλληνες) ότι τα αρχαία Ελληνικά διδάσκονται ακόμα και σήμερα στα σχολεία της Βαυαρίας. Παρουσιάζει επίσης προσωπικά αντικείμενα του Όθωνα, τα οποία, όπως λέει, αγόρασε με τη βοήθεια φίλων του από παλαιοπωλεία της Αθήνας, αλλά και άλλα που προσφέρθηκαν και από Έλληνες! Μια φωτογραφία απεικονίζει τον νεκρό βασιλιά Όθωνα στο φέρετρό του ντυμένο με την Ελληνική φουστανέλα, όπως ήταν η επιθυμία του. Εκεί σε μια γωνιά “στέκει” ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, με πλαστικό ομοίωμα, περιβεβλημένος με την αυθεντική φορεσιά του που βρέθηκε και αγοράστηκε στην Αθήνα! Με ενθουσιασμό ο λάτρης της Ελλάδας, ο διευθυντής του Μουσείου Γιαν Μούρκεν, λέει: “Χίλια με χίλια διακόσια άτομα τον χρόνο περνούν από το μουσείο μας. Είμαστε περήφανοι γιατί όλα τα Ελληνικά σχολεία του Μονάχου, αλλά και αρκετοί Έλληνες τουρίστες, μας επισκέπτονται. Ο Όθωνας όπως και ο πατέρας του Λουδοβίκος έπαιξαν σημαντικό ρόλο στις καλές σχέσεις Ελλάδας και Βαυαρίας”

Το Οτομπρούν, όπου δημιουργήθηκε το Μουσείο: “Όθωνας Βασιλιάς της Ελλάδας” είναι μια μικρή πόλη 15.000 κατοίκων λίγο έξω από το Μόναχο. Δημιουργήθηκε προς τιμήν του Όθωνα γιατί από αυτήν την περιοχή ξεκίνησε το 1832 η βασιλική κουστωδία με τον νεαρό τότε πρίγκιπα για την Ελλάδα. Τον είχαν διορίσει βασιλιά του νεογέννητου ελληνικού κράτους οι τρεις μεγάλες δυνάμεις, Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία με εντολή τους να συγκροτήσει αυτό το νέο κράτος στα τότε ευρωπαϊκά πρότυπα. Η αναχώρηση του, μαζί με άλλους Βαυαρούς έγινε με τιμές. Τον αποχαιρέτησε και ο πατέρας του, βασιλιάς Λουδοβίκος Α'....

Ο Όθων λάτρεψε την Ελλάδα

Όταν έφθασε στο τέλος της ζωής του, ο θάνατός του ήταν το 1867 και όπως έλεγαν όσοι ήταν κοντά του, δεν έπαυε να μνημονεύει την Ελλάδα, την οποία οι υπάρχουσες πληροφορίες και μαρτυρίες εμφανίζουν ότι την υπεραγαπούσε. Το είχε αποδείξει άλλωστε με πολλούς τρόπους. Όπως αν και έκπτωτος (ενώ δεν ήταν πλέον βασιλιάς της Ελλάδας) έστελνε χρήματα στην επαναστατημένη Κρήτη κατά την εξέγερση για την ένωση της με την Ελλάδα, ενώ είχε δώσει εντολή στους αυλικούς του να φορούν ελληνικές ενδυμασίες και καθημερινά μετά τις 6 το απόγευμα να μιλούν μόνο ελληνικά. Είναι πολύ σημαντικό, όπως λέγεται, ότι όταν πλησίαζε το τέλος της ζωής του, ζήτησε να ταφεί με ελληνική στολή, την αγαπημένη του φουστανέλα που την φορούσε σχεδόν καθημερινά. Είχε ζητήσει, ακόμη, να καλέσουν ορθόδοξο ιερέα για την ταφή του και να ακουστεί το “Πάτερ Ημών...”. Όταν αισθάνθηκε ότι έφθανε το τέλος του αναφώνησε: “Ελλάδα, αγαπημένη μου Ελλάδα”.

Όπως λέγεται όλη αυτή την αγάπη, την λατρεία και τον θαυμασμό για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό τα κληροδότησε από τον πατέρα του τον βασιλιά Λουδοβίκο Α, όταν ήταν ακόμη μικρό παιδί. Και όπως αναφέρουν οι ειδικοί, που έχουν ιδιαίτερα μελετήσει τη ζωή και το έργο πατρός και υιού αναφέρουν ότι: πριν ακόμη ο Όθων επιλεγεί να γίνει βασιλιάς της Ελλάδας, γνώριζε άριστα και την αρχαία και την νεώτερη ιστορία και τον πολιτισμό της. Αν βρεθεί κανείς στο κέντρο του Μονάχου, θα δει ότι δεν υπάρχει δημόσιο κτίριο (της εποχής του Λουδοβίκου) χωρίς “σφραγίδα” της ελληνικής αρχιτεκτονικής. Και σε πολλά σημεία της πόλης θαυμάζει κανείς τα υπέροχα αγάλματα της θεάς Αθηνάς, του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη, του Πυθαγόρα και άλλων Ελλήνων φιλοσόφων.

Ο Βασιλιάς Όθων στη Σύρο

Σε όλους μας είναι γνωστό ότι το νησί της Σύρου από τον 19ο αιώνα και μέχρι σήμερα έχει υποδεχθεί πολλούς διάσημους και σπουδαίους ανθρώπους, επιστήμονες, ζωγράφους, μουσικούς, αρχιτέκτονες και από την Ελλάδα και από τις χώρες του εξωτερικού. Ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδος ο Όθων επισκέφθηκε τη Σύρο μια ή δύο φορές με τη σύζυγό του Αμαλία και φιλοξενήθηκε σε αρχοντικά των ανθρώπων που τίμησαν το νησί και όλοι μαζί βοήθησαν στη δημιουργία της πανέμορφης Ερμούπολης με τα υπέροχα αρχοντικά της και όχι μόνον. Ας θυμηθούμε την γιορτή του Αγίου Νικολάου που τίμησαν πριν λίγες μέρες και οι δύο Μητροπολίτες Σύρου – Τήνου κ.α. και Νέας Σμύρνης και τόσοι άλλοι πιστοί. Αυτός ο υπέροχος Ναός που ... “φέρει τα πρωτεία όλων των εν Ελλάδι Ναών...” οφείλει την ύπαρξή του στο Δήμο Ερμουπόλεως, στον Όθωνα, στο βαρώνο Σίνα κ.α. Ο Φάρος που θεμελιώθηκε στο μικρό νησί (Δίδυμη ή Γαϊδουρονήσι) ... “εγένετο οικοδομή Δαπάνη Βασιλική...” το 1834 επί βασιλέως Όθωνος.

Είναι πολλές οι μαρτυρίες που εμφανίζουν την αγάπη και τον θαυμασμό του για την Ελλάδα.

 

Ετικέτες: