Εγκάρδια υποδοχή επεφύλαξε το κοινό της Σύρου στο 1ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους «συριανοπατῶ»

Ήρθε για να γράψει ιστορία

Tον χορό, την τέχνη που διαδίδει την παγκόσμια γλώσσα της επικοινωνίας, γεννά τη χαρά, την ομορφιά και την πρόοδο της ανθρώπινης γνώσης και αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα μέσα προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς κάθε τόπου, τίμησαν στην Ερμούπολη επτά παιδικά και εφηβικά χορευτικά τμήματα των Κυκλάδων.

Το Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους «συριανοπατῶ», με την υπογραφή του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης» έκανε την πρώτη εμφάνισή του στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τυγχάνοντας θερμής αποδοχής από το κοινό του νησιού, όπου εορτάστηκε με τον καλύτερο τρόπο η Παγκόσμια Ημέρα Χορού.

Η έμπνευση και πρωτοβουλία της υπεύθυνης του Ομίλου, Σοφίας Λούβαρη, πήρε σάρκα και οστά σηματοδοτώντας την αρχή για την καθιέρωση ενός πολλά υποσχόμενου θεσμού που δύναται να ενώσει την πολιτιστική κληρονομιά των Κυκλάδων και να αναδείξει τη νέα γενιά πρεσβευτών της.

Οι εκδηλώσεις του διημέρου φεστιβάλ, που συνδιοργανώθηκε με τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιήθηκαν στις 27 και 28 Απριλίου στην Πλατεία Μιαούλη, όπου παρουσιάστηκε ένα πλούσιο μουσικοχορευτικό πρόγραμμα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Χορού καθιερώθηκε το 1982 από το Διεθνές Συμβούλιο Χορού της UNESCO. Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 29 Απριλίου, ημερομηνία γέννησης του Γάλλου χορευτή και χορογράφου Ζαν-Ζορζ Νοβέρ (1727-1810), δημιουργού του σύγχρονου μπαλέτου.

Η 29η Απριλίου γιορτάζεται εδώ και 30 χρόνια σε κάθε πλευρά της γης με ποικίλους τρόπους αλλά πάντα σαν στόχο έχει, να τιμηθεί η Τέχνη του Χορού, να γιορταστεί η παγκοσμιότητά του και να ενωθεί ο κόσμος του Χορού πέρα από πολιτικά, πολιτιστικά και εθνικά όρια, γύρω από μια Τέχνη που χαρακτηρίζεται από την οικουμενικότητά της.

Μια ασταμάτητη χορογραφία

Τρία χορευτικά τμήματα από τη Σίφνο, την Αμοργό και την Άνδρο και τέσσερις σύλλογοι από τη Σύρο συναντήθηκαν με το κοινό σε έναν κύκλο χορού για να βρουν αυτά που τους ενώνουν και να συμπράξουν στη ζωή ως ένα μέρος μιας ασταμάτητης χορογραφίας.

Η επίσημη έναρξη του φεστιβάλ δόθηκε την περασμένη Παρασκευή αμέσως μετά την παρέλαση των χορευτικών ομάδων από την πλατεία Κανάρη στην πλατεία Μιαούλη, οι οποίες καταχειροκροτήθηκαν από κατοίκους και επισκέπτες του νησιού.

Τους χορευτές υποδέχτηκαν η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η υπεύθυνη Πολιτισμού της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και συλλόγων του νησιού, καθώς και πλήθος θεατών. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Γιώργος Ρούσσος.

Τον χορό έσυρε πρώτος ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σίφνου, ο οποίος ιδρύθηκε το 1982  για να συμβάλει μέσα από τις δράσεις του και την προσφορά πολιτιστικών και μορφωτικών υπηρεσιών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής του νησιού και στην ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του. Η μεγαλύτερη διοργάνωση του Συλλόγου είναι το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας «Νικόλαος Τσελεμεντές» με 30 περίπου αντιπροσωπείες και πάνω από 350 φιλοξενούμενους. Όλες οι δράσεις του στηρίζονται στην εθελοντική προσφορά των μελών και των φίλων του. Σημειώνεται πως, ο Σύλλογος αδελφοποιήθηκε πρόσφατα με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποσειδωνίας, επισφραγίζοντας τους μακροχρόνιους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας τους.

Αμέσως μετά, έλαβε τη σκυτάλη το παραδοσιακό Εργαστήρι Σύρου «Άρωμα Παράδοσης», το οποίο ιδρύθηκε πριν από τρία χρόνια με μπροστάρη το Χοροδιδάσκαλο Νίκο Σολάρη. Το εργαστήρι είναι θεματοφύλακας των παραδόσεων με  πολλές δραστηριότητες εντός και εκτός Ελλάδας και αποτελείται από 230 χορευτές όλων των ηλικιών μη συμπεριλαμβάνοντας τις χορευτικές ομάδες του ΚΑΠΗ τμήματα  Άνω Σύρου και Βάρης , την χορευτική ομάδα των Στερεοελλαδιτών και την Χορευτική ομάδα του Κινίου.

Το εγκάρδιο χειροκρότημα του κοινού απέσπασε μία από τις παιδικές χορευτικές ομάδες του Λαογραφικού – Χορευτικού Ομίλου «η σοφία της παράδοσης», ο οποίος ιδρύθηκε  το  Σεπτέμβριο  του 2014 με έδρα την Ποσειδωνία και από τότε, μετράει συμμετοχές σε δεκάδες εκδηλώσεις, φιλανθρωπικά  events,  αναβιώσεις  παραδοσιακών  εθίμων, πανηγύρια,  εκθέσεις  και  λοιπά  δρώμενα.  Στον Όμιλο λειτουργούν τμήματα παραδοσιακού χορού για όλες τις ηλικίες, παιδικό θεατρικό εργαστήρι και χορωδία παραδοσιακού τραγουδιού, ενώ σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους Επισκοπείου και Πάγου λειτουργούν χορευτικά τμήματα και στα εν λόγω χωριά.

Οι εκδηλώσεις της πρώτης ημέρας με χορευτικό τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Κρητών Σύρου, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πλέον δραστήριους Συλλόγους Κρητών της ελληνικής περιφέρειας, διατηρώντας άσβεστη τη φλόγα της Κρήτης στις ψυχές των κατοίκων του πανέμορφου αιγαιοπελαγίτικου νησιού.

Προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Κυκλάδων

Το επόμενο απόγευμα, το κοινό υποδέχτηκε πρώτο το Σύλλογο Γυναικών Άνδρου «Χορεύανδρος», που για περισσότερο από 30 χρόνια αποτελεί ζωντανό κύτταρο στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα του νησιού. Συνεργάζεται με τον Δήμο Άνδρου καθώς και φορείς και συλλόγους στη διοργάνωση ημερίδων, συνεδρίων και ποικίλων εκδηλώσεων που διοργανώνονται εντός και εκτός Άνδρου. Το χορευτικό του τμήμα έχει πάνω από 100 μέλη όλων των ηλικιών και στα 6 χορευτικά του τμήματα διδάσκονται παραδοσιακοί χοροί από όλη την Ελλάδα από έμπειρους δασκάλους απόφοιτους ΤΕΦΑΑ ειδικότητας παραδοσιακών χορών. Ο Σύλλογος Γυναικών Άνδρου διοργανώνει εδώ και 20 χρόνια Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τη συμμετοχή χορευτικών από όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχα το χορευτικό του ταξιδεύει και συμμετέχει  με τους Παραδοσιακούς Ανδριώτικους χορούς σε Φεστιβάλ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Αμέσως μετά, εμφανίστηκε ο Σύλλογος Πολιτισμού και Τέχνης «Σημωνίδης» που ιδρύθηκε το 1990 με στόχο την προβολή, διατήρηση και αναβάθμιση των πολιτιστικών στοιχείων του νησιού της Αμοργού. Τα τελευταία χρόνια ο Σύλλογος έχει συστήσει τρία χορευτικά τμήματα: παιδικό, εφηβικό και ενηλίκων με δάσκαλο τον κύριο Γεώργιο Οικονομίδη.

Το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας πλαισίωσε ο Σύλλογος Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου «Ο Εύξεινος Πόντος», που ιδρύθηκε το 2003. Μέλη του είναι άτομα Ποντιακής, Βορειοελλαδίτικης αλλά και συριανής καταγωγής. Στο σύλλογο λειτουργεί τμήμα εκμάθησης ποντιακών χορών, αρχάριων και προχωρημένων, παιδιών και ενηλίκων. Ο Σύλλογος είναι μέλος του σωματείου Ποντιακών σωματείων Νοτίου Ελλάδος και νήσων (ΣΠΟΣ) και έχει αδελφοποιηθεί με το Σύλλογο Μικρασιατών Ερμούπολης.

Τις ομάδες συνόδευσε μουσικά η ορχήστρα της ερμηνεύτριας Καίτης Κουλλιά. Η αυλαία του 1ου Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών για νέους έπεσε με το μουσικό σύνολο "Μυστικό Μπουζούκι" το οποίο αποτελείται από μαθητές της μουσικής σχολής "Εν Χορδαίς και Οργάνοις" που ιδρύθηκε στη Σύρο το 2017 για την εκμάθηση εγχόρδων και άλλων οργάνων, με σκοπό τη διατήρηση της λαϊκότητας του πολιτιστικού στοιχείου της μουσικής ρίζας του τόπου.

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, πραγματοποιήθηκε έκθεση παραδοσιακής ενδυμασίας και παιδική έκθεση ζωγραφικής στο φιλόξενο χώρο της Παιδικής Βιβλιοθήκης, καθώς και Σεμινάριο Ρεμπέτικων Χορών στην Αίθουσα Τέχνης "Γιάννη & Ελένης Βάτη" με ελεύθερη συμμετοχή.