Νέο απόκτημα το ακορντεόν του Ανδρέα Βασιλά, ο οποίος είχε συνεργαστεί με τον μεγάλο Ρεμπέτη σε Πειραιά και Μύκονο

Ένα οικογενειακό κειμήλιο στην Έκθεση Μάρκου Βαμβακάρη

Ένα ακόμη συλλεκτικό αντικείμενο, που συνδέεται με το έργο του Πατριάρχη του Ρεμπέτικου, Μάρκου Βαμβακάρη, βρήκε τη θέση του στη Μόνιμη Έκθεση στην Πιάτσα της Άνω Σύρου, η οποία είναι αφιερωμένη στον μεγάλο μουσικό θρύλο του τόπου μας.

Αναγνωρίζοντας τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης για την αναβάθμιση και τον εμπλουτισμό του εκθεσιακού υλικού του Μουσείου, ο κ. Τάσος Βασιλάς αποφάσισε να δωρίσει προς το Τμήμα Πολιτισμού το ακορντεόν του πατέρα του, ο οποίος έπαιζε μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη στον Πειραιά και τη Μύκονο.

Ο Ανδρέας Βασιλάς, που γεννήθηκε και έζησε τα περισσότερα χρόνια του στον Πειραιά και συγκεκριμένα στη Λεύκα-Καμίνια, Παλαιά Κοκκινιά και Νίκαια, είχε συμμετάσχει περιστασιακά, σε σχήματα με τον Μάρκο Βαμβακάρη στα μαγαζιά εκείνης της εποχής και περιοχής. Ο ίδιος είχε εμφανιστεί στο πλευρό του Συριανού Ρεμπέτη και στο νησί της Μυκόνου και ειδικότερα στην περιοχή Σαχλί Μπαχλί (παλαιό λιμάνι), την οποία ο Μάρκος επισκέφτηκε το 1962 για να παίξει. Επιπλέον, το 1966 ήταν παρών στην συναυλία που δόθηκε στο θέατρο Κεντρικόν, από τον Μάρκο Βαμβακάρη, με τη συμμετοχή και άλλων μουσικών.

«Είχα πολύ καιρό στο μυαλό μου να προβώ σε αυτή τη δωρεά, καθώς το συγκεκριμένο ακορντεόν είχε ιδιαίτερο λόγο να βρίσκεται στο Μουσείο Μάρκου Βαμβακάρη», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ο Τάσος Βασιλάς, διευκρινίζοντας ότι, δεν πρόκειται για ένα τυχαίο ακορντεόν. «Ο πατέρας μου είχε παίξει με τον Μάρκο. Σκέφτηκα λοιπόν ότι, η θέση του είναι εκεί και όχι στο σπίτι ή σε οποιοδήποτε άλλο Μουσείο».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις μουσικών, το συγκεκριμένο ακορντεόν κουβαλά περισσότερα από 60 χρόνια ζωής.

Συνεργασίες με όλους τους σπουδαίους μουσικούς εκείνης της εποχής

Ο ίδιος κάνει λόγο για ένα οικογενειακό κειμήλιο με μεγάλη συναισθηματική αξία. «Λόγω της δουλειάς μου, αναγκάστηκα να μετακομίσω γύρω στις 30 φορές σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Όπου κι αν μεταφερόμουν, κουβαλούσα πάντα μαζί μου το ακορντεόν με ιδιαίτερη προσοχή. Γι’ αυτό είναι καλά συντηρημένο». Υπογραμμίζει δε, πως δεν σκέφτηκε ποτέ την πιθανή πώλησή του. «Όσα χρήματα και να μου προσέφεραν, δεν θα το έδινα».

Η συνεργασία του πατέρα του με τον Μάρκο Βαμβακάρη ήταν περιστασιακή. «Δεν έπαιζε δέκα συνεχόμενα χρόνια μαζί του. Άλλωστε ο πατέρας μου δεν ήταν κύριο όργανο εκείνη την εποχή όπως το μπουζούκι, ο μπαγλαμάς κλπ. Τα δεύτερα όργανα τα ενάλλασσαν. Βέβαια, ο πατέρας μου έπαιζε πολύ καλό ακορντεόν και τον προτιμούσαν».

Ο Ανδρέας Βασιλάς, γεννημένος στη Λεύκα, έπαιζε μουσική σε πολλά μαγαζιά του Πειραιά, στα οποία εμφανιζόταν κατά διαστήματα και ο Συριανός ρεμπέτης. Λόγω της Μυκονιάτικης καταγωγής της γυναίκας του, διέμενε το μισό χρόνο στο γειτονικό νησί των Κυκλάδων. Όταν ο Μάρκος Βαμβακάρης επισκεπτόταν τη Μύκονο για επαγγελματικούς λόγους, τον καλούσε για να παίξει ακορντεόν.

Η αγάπη του για όλους τους σπουδαίους μουσικούς εκείνης της εποχής, με τους οποίους είχε την τύχει να συνεργαστεί, ήταν μεγάλη. Πέρα από το ταλέντο τους, ο Ανδρέας Βασιλάς εκτιμούσε και τη γενναιόδωρη συμπεριφορά τους προς άλλους καλλιτέχνες, στους οποίους προσέφεραν την ευκαιρία να δουλέψουν για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. «Τα χρόνια εκείνα ήταν δύσκολα. Το μεροκάματο δεν έβγαινε εύκολα. Άλλωστε και ο ίδιος ο Μάρκος, δυσκολεύτηκε πολλές φορές στη ζωή του για το μεροκάματο. Ο πατέρας μου αγαπούσε και αυτούς τους ανθρώπους, που τον βοηθούσαν, αλλά και τη δουλειά του μουσικού, την οποία δεν έκανε μόνο για βιοποριστικούς λόγους», περιγράφει ο κ. Τάσος Βασιλάς.

Σε μία από τις φωτογραφίες που απέστειλε ο ίδιος προς το Τμήμα Πολιτισμού, προκειμένου προβεί στις απαραίτητες ενέργειες αποδοχής της δωρεάς του ακορντεόν από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, απεικονίζεται ένα σχήμα του 1952, όπου εκτός από τον πατέρα του, μπαγλαμά παίζει ο Μπάτης από την ξακουστή τετράδα του Πειραιά (Μάρκος Βαμβακάρης, Γιώργος Μπάτης, Ανέστος Δελιάς, Στράτος Παγιουμτζής). Η συγκεκριμένη φωτογραφία λήφθηκε στις 20 Ιουλίου του 1952, στον Πύργο Ηλείας.

Συνεχόμενες προσπάθειες εμπλουτισμού του εκθεσιακού υλικού

Στην τελευταία συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης, η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Θωμαή Μενδρινού ευχαρίστησε θερμά τον κ. Βασιλά για τη δωρεά του, που συμβάλλει καθοριστικά στην αναβάθμιση της Έκθεσης Μάρκου Βαμβακάρη. Πρόσθεσε μάλιστα, πως ο Δήμος έχει τοποθετήσει στο χώρο συναγερμό ασφαλείας με στόχο τη διασφάλιση όλων των συλλεκτικών αντικειμένων που σταδιακά αυξάνονται. Τέλος, κάλεσε για μία ακόμη φορά τον κόσμο του νησιού και όχι μόνο να βοηθήσει στον εμπλουτισμό του υλικού με την προσφορά εκθεμάτων, τα οποία σχετίζονται με τη ζωή και το έργο του Μάρκου Βαμβακάρη.