Αλάτι θα σκορπιστεί αυτό το καλοκαίρι σε κάθε σοκάκι του παραδοσιακού οικισμού της Μάρπησσας

Πιο «νόστιμες» από ποτέ οι φετινές «Διαδρομές»

Το αλάτι της γης, το αλάτι της θάλασσας, το αλάτι της ζωής αλλά και το αλάτι της ψυχής,  απαραίτητο στοιχείο και πηγή ζωής για τον άνθρωπο, θα σκορπιστεί από 24 έως 26 Αυγούστου σε κάθε σοκάκι της Μάρπησσας.

Το αλάτι, χαρακτηρισμένο από πολλούς και «λευκός χρυσός», αποτελεί το φετινό θεματικό άξονα του τριήμερου βιωματικού πολιτιστικού φεστιβάλ «Διαδρομές στη Μάρπησσα», που πραγματοποιείται για 9η συνεχή χρονιά στο νησί της Πάρου.

Επιλεγμένα σημεία του οικισμού θα μετατραπούν σε ειδικά διαμορφωμένους σταθμούς ενδιαφέροντος, στους οποίους μικροί και μεγάλοι θα έχουν τη δυνατότητα να λάβουν μέρος σε παιχνίδια και βιωματικές δράσεις.

Παράλληλα καθ’ όλη τη διάρκεια του τριημέρου θα πραγματοποιηθεί έκθεση σύγχρονης τέχνης με αφορμή το «αλάτι», καθώς και ποικίλες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων, εργαστήρια, διαλέξεις και συναυλίες.

Με έμπνευση το χωριό, συντροφιά τους κατοίκους και στόχο τη δράση, οι διοργανωτές μας καλούν να περπατήσουμε και φέτος μαζί τους στη Μάρπησσα.

«Αλάτι: ίχνος γης, γεύσης και ύπαρξης»

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ανοίγει την Παρασκευή 24 Αυγούστου 2018 και ώρα 19:00, στην Πλατεία Αριστοτέλη, το θεατρικό παιχνίδι για παιδιά δημοτικού «Δέκα βήματα αλάτι», από την ομάδα «Σβούρες» με εμψυχώτριες τις: Κωνσταντίνα Τσιβγά, Μυρσίνη Βοστάνη, Δωροθέα Γυμνοπούλου, Μαρία Μπεθάνη και τη Μαριάννα Αλατζή.

«Αλάτι: ίχνος γης, γεύσης και ύπαρξης» είναι ο τίτλος του εργαστηρίου γαστρονομίας με τον καθηγητή γαστρονομίας και σεφ, Πάνο Ιωαννίδη, γνωστό από τη συμμετοχή του στο ριάλιτι μαγειρικής, με ειδίκευση στην έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων. Το αλάτι στο επίκεντρο ως βασικό συστατικό και μια "νόστιμη" παρουσίαση για τη σωστή χρήση του στη μαγειρική. Ελάτε στην Πλατεία Χριστού στις 19:30, να γνωρίσουμε τα διαφορετικά είδη του και να μάθουμε πως συνδυάζεται με προϊόντα που μας χαρίζει η παριανή γη και η θάλασσα.

Μουσικές Διαδρομές

Την πρώτη ημέρα του φεστιβάλ θα κλείσει μουσικά η Underground Youth Orchestra στην Πλατεία Ευστρατίου Αλιπράντη. Θα τραγουδήσουν η Κωνσταντίνα Κορδούλη και η Παιδική – Νεανική Χορωδία Ωδείου «Μυθωδία» Πάρου, υπό τη διεύθυνση της Μαρουλίας Κοντού.

Η Underground Υouth Orchestra ιδρύθηκε το 2010. Ξεκίνησε από ένα σύνολο παιδιών, που επιθυμούσαν να βρίσκονται και να κάνουν μουσική μαζί. Οι πρόβες άρχισαν σε ένα υπόγειο (εξ ου και το όνομα της ορχήστρας) και τα πρώτα χρόνια οι συναυλίες είχαν εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Γρήγορα, η μουσική ομάδα κατάφερε να διακριθεί, να συμμετέχει σε Φεστιβάλ, να πραγματοποιεί συναυλίες, κερδίζοντας την αγάπη των φιλόμουσων. Το σχήμα αποτελείται από 45 σπουδαστές μουσικής, ηλικίας 10‐24 ετών, και συμπληρώνεται από τέσσερις επαγγελματίες μουσικούς, τους Ευσταθία Παπαγεωργοπούλου, Franc Shestani, Antonela Cefa, και Όσβαλντ Αμιράλη, που είναι και υπεύθυνοι για την οργάνωση και μελέτη της ορχήστρας. Ο Κώστας Ηλιάδης είναι καλλιτεχνικός διευθυντής, μαέστρος και ενορχηστρωτής της Ορχήστρας.

Η παιδική νεανική χορωδία του Ωδείον Μυθωδία Mythodia Conservatory ιδρύθηκε το 2015. Το ρεπερτόριο της χορωδίας είναι ευρύ περιλαμβάνοντας από παραδοσιακά τραγούδια από όλο τον κόσμο έως τραγούδια από την έντεχνη ελληνική και παγκόσμια σύγχρονη μουσική, συνδυάζοντας συχνά τα τραγούδια με κίνηση, κρουστά όργανα, παλαμάκια κ.α. Έχει λάβει μέρος σε πολλές συναυλίες, Χορωδιακά Φεστιβάλ και παρουσιάσεις βιβλίων στην Ελλάδα. Φέτος τιμήθηκε με πρώτο βραβείο και Χρυσό Μετάλλιο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών της Χ.Ο.Ν που πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά.

Δεύτερη ημέρα εκδηλώσεων

Το πρωί του Σαββάτου 25 Αυγούστου 2018 θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο τυροκομείο με τη γεωπόνο Κατερίνα Μόσχου, ενώ στις 19:00, ξεκινά στον αύλειο χώρο του Μουσείου Ν. Περαντινού το διαδραστικό παιχνίδι διατροφής για παιδιά ηλικίας 4-7 ετών «Φτιάχνω μαγικό ζωμό και θα βγει κάτι καλό!» με τη διατροφολόγο Φανή Ρούσσου Nutritheories.

Την ίδια στιγμή, στην Αγροτολέσχη θα διεξαχθεί το εικαστικό εργαστήριο «Ο δρόμος του αλατιού» για παιδιά 8-12 ετών, με τη Νιόβη Σταυροπούλου, εικαστικό, μόνιμη συνεργάτη του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης και το Νίκο Μιχόπουλο, εμψυχωτή- κουκλοπαίκτη.

Αυτοσχεδιασμούς μέσω κίνησης και κατασκευής περιλαμβάνει το εργαστήριο για εφήβους 13-17 ετών «Ρωγμές στο αλάτι» με την την Δρ. Καρολίνα Βασιλικού, αρχιτέκτονα - παιδαγωγό - λέκτορα αρχιτεκτονικής (University of Reading) και την Δρ. Judita Vivas, performer σωματικού θεάτρο.  (Πλατεία Αριστοτέλη στις 19:00).

Στο πλαίσιο της ομαδικής έκθεσης σύγχρονης τέχνης «Περπατώντας τον σκύλο στο αλάτι», θα πραγματοποιηθεί στις 21:00 performance της Έρικας Σκούρτη με τίτλο «Αλοιφή για τις Αλμυρές».

Θα ακολουθήσουν συναυλίες στην Πλατεία Χριστού από το φωνητικό κουαρτέτο «Γιασεμί» (Μάρθα Μαυροειδή, Ειρήνη Δερέμπεη, Μαρία Μελαχροινού, Τάσος Πούλιος) και το «Ross Daly Τrio», αποτελούμενο από τους Ross Daly (λύρα, ραμπάμ, τάρχου, σάζι), Κέλυ Θωμά (λύρα), Βαγγέλη Καρίπη (κρουστά).

Αρχέτυπες δομές και η τέχνη της ξερολιθιάς στον αιγαιοπελαγίτικο χώρο

Το «μενού» της Κυριακής ξεκινά στις 19:00 στην Αγροτολέσχη με τη δράση «Αλμυρά μουστάκια…μόνα ζητάνε το αφεντικό τους!», ένα παιχνίδι για τη βιοποικιλότητα και την προστασία της θάλασσας για παιδιά δημοτικού με τη συγγραφέα παιδικών βιβλίων Ελένη Σβορώνου, μέλος της WWF Ελλάς.

Με αφορμή την υποψηφιότητα προς ένταξη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO του διεθνούς φακέλου “Η Τέχνη της Ξερολιθιάς: Γνώση και Τεχνικές”, ο αρχιτέκτονας – χωροτάκτης Γιώργος Πετράκης θα μιλήσει στο κοινό για τα χαρακτηριστικά αυτά στοιχεία της αρχέγονης κοινωνικής οργάνωσης και διαχείρισης του χώρου (Πλατεία «Χριστού» στις 20:30).

Αμέσως μετά, ο οικισμός θα πλημμυρίσει με τσαμπούνες και τουμπάκια, ενώ το φετινό φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με παραδοσιακό γλέντι με τον Νίκο Οικονομίδη, τον Παναγιώτη Βέργο, τον Αργύρη Ψαθά, τον Νίκο Τσαντάνη και τη Ρίτσα Ποζιού, στην Πλατεία Παπα-Γιώργη Στάμενα.

Παράλληλες δράσεις

Καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ θα λειτουργούν προτεινόμενοι σταθμοί και επισκέψιμοι χώροι πλαισιωμένοι από βιωματικές δραστηριότητες που έχουν σχεδιαστεί από την εθελοντική ομάδα διοργάνωσης των «Διαδρομών στη Μάρπησσα», καθώς και έκθεση σύγχρονης τέχνης «Περπατώντας τον σκύλο στο αλάτι», με την επιμέλεια της Δέσποινα; Ζευκιλή. Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ελένη Μπαγάκη, Μυρτώ Ξανθοπούλου, Έρικα Σκούρτη, Έλενα Χατζή.

Ώρες λειτουργίας εκθέσεων, σταθμών και επισκέψιμων χώρων: 19.00 - 22.00. Η είσοδος είναι ελεύθερη σε όλες τις εκδηλώσεις