Έναρξη του εργαστηρίου «Η Σύρος διαφορετικά – Ξετυλίγοντας την ιστορία της», στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων «Animasyros 11»

Τα Ταφικά Μνημεία εμπνέουν νεαρούς animators

Μανίκια σήκωσαν, χθες το απόγευμα, είκοσι δύο έφηβοι της Σύρου για να ξετυλίξουν την ιστορία του νησιού τους, αντλώντας έμπνευση από τα Ταφικά Μνημεία του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου.

Το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Η Σύρος διαφορετικά – Ξετυλίγοντας την ιστορία της» υλοποιείται, στο πλαίσιο του Animasyros 11, το οποίο ξεκινά επίσημα, απόψε το βράδυ, στο Θέατρο Απόλλων και αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ του Διεθνούς Φεστιβάλ + Αγοράς Κινουμένων Σχεδίων της Σύρου και της προέδρου της Επιτροπής Ταφικών Μνημείων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Μαρίζας Αγγελοπούλου.

Το Μαυσωλείο του Αγίου Γεωργίου, όπως κάθε κοιμητήριο, είναι τόπος ανάπαυσης των ανθρώπων του νησιού. Μέσα από την τεχνική του pixilation και του stop motion, οι νεαροί συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες μια μικρού μήκους ταινία animation, γεμάτη μυθικούς και πραγματικούς ήρωες, με αναφορά την ιστορία του νησιού, όπως αυτή είναι διατυπωμένη στον αρχαιολογικό χώρο του Κοιμητηρίου.

Μυθικές γοργόνες και εξωγήινοι στο Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου

«Κάθε Κοιμητήριο ή Μαυσωλείο, στο οποίο συναντά κανείς τέτοιου είδους αρχιτεκτονική, αποτελεί αδιαμφισβήτητα, μαρτυρία του πολιτισμού της περιοχής, στην οποία βρίσκεται», εξηγεί στην «Κοινή Γνώμη» ο εκπαιδευτής Μπάμπης Αλεξιάδης.

Ο πολυβραβευμένος media artist και animator έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση οπτικοακουστικού υλικού σε θεατρικές παραγωγές, ενώ έχει παρουσιάσει τη δουλειά του σε εικαστικές εγκαταστάσεις και φεστιβάλ κινούμενης εικόνας ανά τον κόσμο. Πρόσφατα η δουλειά του παρουσιάστηκε στην 6η Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και στην εγκατάσταση Curtain Call του Ron Arad (Λονδίνο, 2016). Έχει συνεργαστεί με τα εκπαιδευτικά τμήματα της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, του Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, του Μακεδονικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων.

«Το Κοιμητήριο της Σύρου έχει μια ιδιαίτερη ταυτότητα λόγω της κεντρικής θέσης του, εν αντιθέσει με άλλα κοιμητήρια τα οποία βρίσκονται έξω από τις πόλεις», σημειώνει ο κ. Αλεξιάδης.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, που διεξάγεται στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, οι νεαροί συμμετέχοντες θα κατασκευάσουν χάρτινους ήρωες – μυθικά πρόσωπα, που επισκέπτονται τη Σύρο. Εκεί δομείται και το πρώτο νεκροταφείο με μία πιο αφαιρετική έννοια. Οι άνθρωποι αυτοί «κοιμούνται» και είναι μάρτυρες της ιστορίας. «Το animation θα προσπαθήσει να έχει μια πιο διαχρονική χροιά από μυθικές γοργόνες, μέχρι εξωγήινους που φτάνουν στο Κοιμητήριο με UFO».

Ο εκπαιδευτής έδωσε στα παιδιά φωτογραφίες μνημείων που τράβηξε από το χώρο του Κοιμητηρίου, προκειμένου να εμπνευστούν τους χαρακτήρες τους. «Επειδή υπάρχουν αρκετά ανθρωποκεντρικά στοιχεία στην απεικόνιση των αγαλμάτων, έφτιαξαν ήρωες οι οποίοι είναι επηρεασμένοι από αυτά που υπάρχουν στο Κοιμητήριο. Κι αυτοί οι ήρωες καλώς εχόντων των πραγμάτων θα αποκτήσουν ζωή και θα “κοιμηθούν”, αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πέρα από τη δημιουργία της ιστορίας και την κατασκευή των χαρακτήρων, οι συμμετέχοντες θα είναι επίσης υπεύθυνοι για τη σκηνοθεσία της ταινίας, στην οποία θα πρωταγωνιστούν, μεταξύ άλλων οι δύο λόφοι του νησιού και η θάλασσα, καθώς και για την υποστήριξη της αφήγησης με οπτικοακουστικά μέσα.

Σημειώνεται ότι, στο εργαστήριο «Η Σύρος διαφορετικά – Ξετυλίγοντας την ιστορία της» θα δίδασκε επίσης η Ελένη Μούρη, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Γραφιστικής και Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, ωστόσο λόγω της επιδείνωσης του καιρού, η ίδια δεν κατάφερε να παρευρεθεί στην έναρξη των μαθημάτων. Στα σχέδια των υπευθύνων είναι και κάποια επίσκεψη της ομάδας στο χώρο του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου, η οποία θα πραγματοποιηθεί, εάν το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες. Παρόλα αυτά, ο κ. Αλεξιάδης θα επισκεφτεί ξανά το Κοιμητήριο προκειμένου να τραβήξει φωτογραφίες και βίντεο που θα χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή του animation.

Στο εργαστήριο συμμετέχουν συνολικά 22 παιδιά, ηλικίας 11-17 ετών.

Ανάδειξη των Ταφικών Μνημείων σε ένα διαφορετικό κοινό

Για τη συνεργασία της με το animasyros, η οποία εντάσσεται στην προσπάθεια ανάδειξης των Ταφικών Μνημείων της Ερμούπολης, μίλησε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Μαρίζα Αγγελοπούλου, υπογραμμίζοντας τη σπουδαιότητα αυτής της δράσης, που δύναται να καταστήσει γνωστή την ιστορία του νησιού σε ένα διαφορετικό κοινό. Ιδιαίτερη έμφαση δίνει στη συμμετοχή των εφήβων της Σύρου, νεαρών δημοτών, οι οποίοι θα εξοικειωθούν με τον χώρο και θα διηγηθούν την ιστορία των προγόνων τους με όχημα τη φαντασία, την ευρηματικότητα, αλλά και την αγάπη τους για τον τόπο. «Σημασία έχει, ο δημότης να περνάει καλά με αυτά για να μπορέσει να προχωρήσει. Αν βάλουμε μέσα στη ζωή μας όλα εκείνα τα κομμάτια που αποτυπώνουν την ιστορία, αλλά και αυτό που είμαστε σήμερα, τότε μόνο, θα υπάρχει πραγματική πρόοδος», ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου.

Σημειώνεται ότι, για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά, η Εθνική Λυρική Σκηνή και το Animasyros συνεχίζουν τη γόνιμη συνεργασία τους και παρουσιάζουν την όπερα για παιδιά και νέους «Το αηδόνι του αυτοκράτορα» της κορυφαίας Λένας Πλάτωνος. Η πρώτη παρουσίαση του έργου θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 20:00, στο Θέατρο Απόλλων, κηρύττοντας την επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ. Η επίσημη πρεμιέρα της παράστασης στην Αθήνα, θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2018 στην Ενναλακτική Σκηνή της ΕΛΣ, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.