Την έναρξη του σχεδιασμού για την ανάδειξη, αξιοποίηση και διατήρησή του, ορίζει η πιστοποίηση του Κοιμητηρίου του Αγ. Γεωργίου ως μέλος της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων Ευρώπης

“Αυτή ήταν μόνο η αρχή”

Επισήμως πλέον, το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου της Ερμούπολης, αποτελεί μέλος της Ένωσης των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης, μετά και την τελετή απονομής, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης της Ένωσης, στο Ίνσμπρουκ της Αυστρίας.

Πρωταγωνίστρια στην ελληνική αποστολή στο Ίνσμπρουκ υπήρξε η Σύρος και το ιστορικό Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου, ως η μοναδική νέα ένταξη από τη χώρα μας, η οποία παρουσιάστηκε στο κοινό της συνάντησης.

Η πρωτεργάτρια και υπεύθυνη για τις διαδικασίες ένταξης, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, κ. Μαρίζα Αγγελοπούλου, βρέθηκε στην Αυστρία, προκειμένου να παραλάβει την πιστοποίηση για το συριανό κοιμητήριο, όπου είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει τον ιστορικό, πολιτιστικό και αρχιτεκτονικό πλούτο, που βρίσκεται εντός των ορίων του Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου, αλλά και το νησί εν γένει, δεδομένου, ότι οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στην ετήσια συνέλευση, δεν το ήξεραν.

Εξαιρετικής ποιότητας έντυπο για τη Διαδρομή της Ελλάδας

Από το Υπουργείο Πολιτισμού εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση, σχετικά με το έντονο ενδιαφέρον, που παρουσίασε η συνάντηση της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων Ευρώπης, όπου σημειώνεται ότι η παρουσία της Ελλάδας, με ανακοινώσεις από εκπροσώπους του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, απέσπασε θετικά σχόλια από το σύνολο σχεδόν των συνέδρων, καθώς έγινε ιδιαίτερη μνεία στη χώρα μας ως παράδειγμα ενεργού και δραστήριου μέλους.

Τη φετινή Ετήσια Συνάντηση της ASCE, με θέμα «European Cemeteries in the European Year of Cultural Heritage», παρακολούθησαν περισσότερα από 100 άτομα από 18 χώρες της Ευρώπης, ενώ συμμετείχαν με ανακοινώσεις 29 ερευνητές και επιστήμονες.

Στόχος του συνεδρίου στο Ίνσμπρουκ ήταν να δοθεί έμφαση στη μεγάλη αξία της πολιτιστικής κληρονομιάς των ιστορικών κοιμητηρίων και στην ανάγκη διατήρησης και ανάδειξής τους, στο πλαίσιο της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης. Το θέμα της επιστημονικής συνάντησης συνδέθηκε άμεσα με το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς (European Year of Cultural Heritage 2018), στο σχετικό πρόγραμμα δράσεων του οποίου είχε εξάλλου ενταχθεί.

Στις αξιοσημείωτες στιγμές της Ετήσιας Συνάντησης, όπως υπογραμμίζεται από το Υπουργείο, ήταν η ένταξη στην ASCE έξι νέων εγγραφών, μια εκ των οποίων από την Ελλάδα. Το Κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου της Ερμούπολης της Σύρου, ένα από τα πιο εμβληματικά ιστορικά κοιμητήρια της χώρας, εντάχθηκε στα κοιμητήρια της Ένωσης, ενώ την πιστοποίηση παρέλαβε η κ. Μαρίζα Αγγελοπούλου, εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος του Δήμου Ερμούπολης, με την πρωτοβουλία και ενέργειες της οποίας εντάχθηκε το κυκλαδικό κοιμητήριο στην Ένωση των Σημαντικών Κοιμητηρίων της Ευρώπης.

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου παρουσιάστηκε και το ενημερωτικό έντυπο, που αφορά στην Ελληνική Πολιτιστική Διαδρομή των Κοιμητηρίων (The European Cemeteries Route in Greece). Το έντυπο σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με τη συνεργασία της Διεύθυνσης Αρχαιολογικών Μουσείων, Εκθέσεων και Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και της Διεύθυνσης Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διανεμήθηκε σε περισσότερους από εκατό παρευρισκόμενους. Έχει εκτυπωθεί σε 10.000 αντίτυπα στην αγγλική γλώσσα και θα αποσταλεί στους 17 δήμους, των οποίων τα κοιμητήρια έχουν ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στην ASCE, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης,

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ποιότητά του εντυπωσίασε το κοινό, με την Πρόεδρο της ASCE, να αναφέρεται στην έκδοση του ενημερωτικού εντύπου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού ως παραδείγματος καλής πρακτικής παρουσίασης και ανάδειξης μιας πολιτιστικής διαδρομής, ενώ και η κ. Αγγελοπούλου δήλωσε εξαιρετικά ικανοποιημένη από το τελικό αποτέλεσμα και η ποιότητα του εντύπου, το οποίο, όπως υποστήριξε, ξεπέρασε τις προσδοκίες της.

Στόχευση στους συριανούς και τη νέα γενιά

Σχολιάζοντας τη δικαίωση των προσωπικών της προσπαθειών, μιλώντας στην “Κοινή Γνώμη”, η κ. Αγγελοπούλου τόνισε, πως “αυτή ήταν μόνο η αρχή”, συμπληρώνοντας, ότι η πιστοποίηση του Κοιμητηρίου του Αγίου Γεωργίου αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα, για μία σειρά ιδιαίτερα σημαντικών δράσεων και εξωστρέφειας, στην κατεύθυνση της ανάδειξης, αξιοποίησης και διατήρησης των ταφικών μνημείων.

“Από τους Ευρωπαίους συνομιλητές μας στο Ίνσμπρουκ, κανείς δεν ήξερε τη Σύρο. Ήταν μια πολύ ωραία στιγμή και μία πολύ μεγάλη ικανοποίηση για μένα, να τους παρουσιάζεται ένα μέρος, που, στην ουσία, είναι καινούριο για εκείνους. Για εμάς γνωστό και οικείο, για εκείνους άγνωστο”, ανέφερε η κ. Αγγελοπούλου, εξηγώντας, πως το “άνοιγμα” του Κοιμητηρίου προς το κοινό, που θέλει να το γνωρίσει, είναι μία από τις προτεραιότητες που έχει θέσει, μέσω της ενημέρωσης και αναβάθμισης της σχετικής ιστοσελίδας, μία δουλεία, όμως, που όπως η ίδια σημειώνει “θα γίνει σταδιακά, διότι θα πρέπει να την κάνω μόνη μου. Δεν διαθέτω γραμματειακή υποστήριξη και αυτό είναι ένα έλλειμμα”.

Μάλιστα, από το ξεκίνημα της προσπάθειας αυτής, η εντεταλμένη σύμβουλος για τα ταφικά μνημεία έχει μεριμνήσει για τον σχεδιασμό και σταδιακά την υλοποίηση πρωτοβουλιών, οι οποίες θα συμβάλλουν, όπως επεσήμανε, στην ενημέρωση, πρωτίστως του συριανού πληθυσμού, αναφορικά με τη σπουδαιότητα των μνημείων του κοιμητηρίου, αλλά και στην ανάδειξη τους ως πολιτιστικού προϊόντος, μαζί με άλλες σημαντικές πτυχές της συριανής κουλτούρας, στα οποία μέχρι στιγμής δεν έχει δοθεί επαρκής έμφαση.

“Με ενδιαφέρουν πάρα πολύ τα σχολεία”, υποστήριξε, προσθέτοντας, ότι οι επόμενες ενέργειες εκ μέρους της αφορούν στον σχεδιασμό και τη δημιουργία μίας διαδρομής, ενός πολιτιστικού περιπάτου, ο οποίος, σύμφωνα με την ίδια, θα έχει βασικό στόχο την επιμόρφωση των παιδιών, των κατοίκων και επισκεπτών, αναφορικά με την ιστορική αξία των μνημείων, αλλά και της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου. “Εστιάζω πάνω απ’όλα στο δικό μας κόσμο, στους δικούς μας ανθρώπους. Είναι αρχή μου αυτή – κι ελπίζω να αποκτήσει βαθύτερες ρίζες – ότι αν ο δημότης δεν ευχαριστιέται ο ίδιος την ιστορία του, τον πολιτισμό του, τα πλεονεκτήματά του, τους θησαυρούς του, δεν θα το ευχαριστηθεί ούτε ο επισκέπτης”.

Εν αναμονή των ενεργειών της Τεχνικής Υπηρεσίας

Όπως εξήγησε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος, “οι δράσεις πρέπει να είναι σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η ανάδειξη, στο οποίο βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή, με την πιστοποίηση της Ένωσης Σημαντικών Κοιμητηρίων Ευρώπης, το δεύτερο είναι η εκπαίδευση και το τρίτο αφορά στη συντήρηση. Πρέπει, δηλαδή, να το αναδείξουμε, πρέπει να βρούμε τρόπο να το περιηγηθούμε και φυσικά πρέπει να βρούμε τρόπο να το διατηρήσουμε στη ζωή”.

Όσον αφορά το θέμα της συντήρησης των μνημείων του κοιμητηρίου, η κ. Αγγελοπούλου επανέλαβε τα όσα είχε δηλώσει σε δημόσια τοποθέτησή της εντός του δημοτικού συμβουλίου, σχολιάζοντας, πως, δεδομένου, ότι το θέμα ξεφεύγει της δικής της αρμοδιότητας, αναμένει τις απαραίτητες ενέργειες από πλευράς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ώστε να υπάρξει συνεννόηση με τους τεχνικούς του Υπουργείου, για την υλοποίηση των εργασιών συντήρησης. “Τα θέματα είναι λυμένα. Το ΥΠΠΟ θέτει προδιαγραφές και εμείς ως Δήμος πρέπει να τις τηρήσουμε. Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί εδώ και πολύ καιρό η συνεννόηση των δικών μας υπηρεσιών με τις υπηρεσίες του ΥΠΠΟ. Πρόκειται καθαρά για διαδικαστικό θέμα και δεν είναι τόσο περίπλοκο. Είναι λίγες ημέρες εργασίας”, σημειώνει.

Να δημιουργηθεί συνείδηση γύρω από την προστασία”

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στο προωθητικό βίντεο, που δημιουργήθηκε με θέμα τα ταφικά μνημεία, στο πλαίσιο του φεστιβάλ AnimaSyros, λέγοντας πως αφορά σε μία καταπληκτική προσπάθεια, που υλοποιήθηκε από το επιστημονικό ανθρώπινο δυναμικό του φεστιβάλ και τη συμμετοχή συριανών μαθητών, το οποίο έχει αποσπάσει τα θετικότερα σχόλια, όχι μόνο από θεατές σε τοπικό επίπεδο, αλλά και από την Ευρώπη, κάνοντας ειδική μνεία για την πρωτοπορία της δράσης. Όπως εξηγεί η κ. Αγγελοπούλου, πέρα από την επιστημονική αρτιότητα του βίντεο, “βγήκε μέσα από αυτή την ενέργεια και το καλύτερο κομμάτι των παιδιών. Επισκέφτηκαν το μνημείο, απέκτησαν εξοικείωση με το μνημείο και συμμετείχαν σε μία εξαιρετική επαγγελματική δουλειά, η οποία και καλλιτεχνικά είναι καταπληκτική. Αυτή η ταινία μικρού μήκους, η οποία θα είναι έτοιμη σε λίγο καιρό, είναι ένα δυνατό όπλο μας, σε επίπεδο εξωστρέφειας”.

Συνέχισε δε, υποστηρίζοντας, ότι μέσα από το αποτέλεσμα των ενεργειών, που αναμένεται να πραγματοποιηθούν, “οι μαθητές γενικά θα έχουν τη δυνατότητα να ευαισθητοποιηθούν από νεαρή ηλικία, σε αυτό που είναι και το ζητούμενο, στην προστασία. Οφείλει να δημιουργηθεί μία συνείδηση γύρω από την προστασία και τη διατήρηση, αυτού που είναι ο θησαυρός μας”.

Τέλος, η κ. Αγγελοπούλου αναφέρθηκε με θερμές ευχαριστίες, στους ανθρώπους, που μαζί με εκείνη δούλεψαν για την ανάδειξη των ταφικών μνημείων του Κοιμητηρίου του Αγ. Γεωργίου και κυρίως, όσους επαγγελματίες πίστεψαν στο σκοπό της πρωτοβουλίας και αφιέρωσαν αδαπάνως τον προσωπικό τους χρόνο και την εργασία τους, προκειμένου να υλοποιηθεί το πόνημα αυτό.

Ετικέτες: