Το ΚΟΙΝΩΝΩ εγκαινίασε το δεύτερο μέρος του τριπτύχου των Κήπων με τον θεματικό κύκλο "Τέσσερα (συν ένα) Στοιχεία"

Μια βιωματική ανάγνωση του τοπίου της Τήνου

  • Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2019 - 06:17

Εξήντα προσκεκλημένοι από διαφορετικά πεδία της επιστήμης και της τέχνης συναντήθηκαν στην Τήνο την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου και ήρθαν σε επαφή με το φυσικό και πολιτισμικό τοπίο της μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις και ξεναγήσεις σε τέσσερα ιστορικά μονοπάτια του νησιού.

Χορογράφοι, επιμελητές, περιβαλλοντολόγοι, γεωλόγοι, περιπατητές, λαογράφοι, μουσικοί, αρχιτέκτονες και θεωρητικοί του χώρου και του τοπίου συμμετείχαν σε μια σειρά περιηγήσεων που διοργάνωσε το ΚΟΙΝΩΝΩ Tinos Art Gathering, εγκαινιάζοντας το δεύτερο μέρος του τριπτύχου των «Κήπων» με τον θεματικό κύκλο «Τέσσερα φυσικά – συν ένα – στοιχεία».

Σημείο αναφοράς των διαδρομών ήταν το Εξώμβουργο και από εκεί, ακολουθώντας τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, το κοινό είχε την ευκαιρία για μια βιωματική ανάγνωση του Τηνιακού τοπίου. Μέσα από οργανωμένες περιηγήσεις στα ιστορικά μονοπάτια του νησιού και σε συνδυασμό με εισηγήσεις και επιτόπιες μουσικές παρουσιάσεις σε επιλεγμένα σημεία, οι συμμετέχοντες ανακάλυψαν και ερεύνησαν και κατέγραψαν ένα σύνολο πολιτισμικών εκφάνσεων. Αφετηρία της κάθε διαδρομής ήταν η Μονή Ιεράς Καρδίας.

Η επαφή του ανθρώπου με τη φύση

Στόχος των εναρκτήριων συναντήσεων του Μαΐου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από 1 έως 5 Μαΐου 2019 ήταν η γεφύρωση ιδεών μεταξύ διαφορετικών πεδίων της τέχνης και της επιστήμης, καθώς και η συνδημιουργία του υλικού που θα ξεδιπλωθεί στη συνέχεια μέσα από τις επιστημονικές, καλλιτεχνικές, χορευτικές και μουσικές παραγωγές του Οκτωβρίου, στην πρώτη θεματική ενότητα «Γη».

Το «Κοινωνώ 2019 – 2020» δανείζεται τα τέσσερα στοιχεία, τη γη, τη φωτιά, το νερό και τον αέρα όπως αποτυπώνονται στο τοπίο των Κυκλάδων, προκειμένου να στρέψει το βλέμμα καλλιτεχνών-επιστημόνων, επισκεπτών και κατοίκων στο ποικιλόμορφο τοπίο της Τήνου, θέτοντας το ζήτημα της επαφής του ανθρώπου με τη φύση.

Σημειώνεται ότι, το «ΚΟΙΝΩΝΩ» είναι μια συνάντηση καλλιτεχνών, εκπαιδευτικών, ερευνητών, θεωρητικών και επιστημόνων οι οποίοι  προσκαλούνται στην Τήνο ώστε να δημιουργήσουν έργο με αφετηρία το ίδιο το νησί. Μέσα σε μια κοινότητα διαλόγου και συνέργειας, μια ανοιχτή διαδραστική εμπειρία φέρνει σε επαφή πολλαπλά πεδία της τέχνης, της επιστήμης και των νέων μέσων. Συμμετέχοντες, κάτοικοι και επισκέπτες, αλληλεπιδρούν μεταξύ τους, εμπλεκόμενοι με το φυσικό τοπίο και την ιστορία του νησιού με σκοπό την επικοινωνία του έργου τους.

Επαναπροσέγγιση οικολογικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ζητημάτων

Την πρώτη ημέρα των Συναντήσεων, οι συμμετέχοντες ακολούθησαν το μονοπάτι προς τον Κέχρο, περνώντας από τα Δυο Χωριά και τον Αρνάδο. Η διαδρομή ολοκληρώθηκε στην Μονή Ιεράς Καρδίας, όπου ο Τέος Ρόμβος μίλησε για τη σημασία συγκρότησης γεωλογικών πάρκων στα νησιά της Τήνου, της Σύρου και ευρύτερα των Κυκλάδων. Εισηγητές ήταν επίσης ο Μάνος Μπαζάνος, η Χαρά Πελεκάνου, η Όλγα Καραγιάννη και ο Αλέξανδρος Μαβής, εκπρόσωπος της ομάδας Andros Routes, ο οποίος παρουσίασε το έργο ανάδειξης και συντήρησης των μονοπατιών του γειτονικού νησιού.

Η δεύτερη διαδρομή των Συναντήσεων Μαΐου ξεκίνησε από το Εξώμβουργο, συνεχίστηκε στο χωριό Φαλατάδος και οδήγησε τους συμμετέχοντες στους γρανιτικούς σχηματισμούς του Βώλακα, καλώντας τους να ανακαλύψουν ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τοπία της Τήνου. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, μίλησαν η Βίκυ Βλάχου, η Μαρία Γρυπάρη (Ινστιτούτο Ελληνικών Μύλων), ο Νικηφόρος Βαϊμάκης και η Μελίνα Ραγκαζά. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε το βράδυ στο προαύλιο της Μονής Ιεράς Καρδίας με ομιλία του Σπύρου Κοντόπουλο για τον Διαστημικό χρόνο και παρατήρηση των άστρων με τηλεσκόπιο, με τη συμμετοχή της Αστρονομικής Εταιρείας Κέρκυρας.

Ένα νέο τοπίο, με διαφορετικά φυσικά και ποιοτικά στοιχεία

Ακολουθώντας το τρίτο μονοπάτι, την Παρασκευή 3 Μαΐου, οι συμμετέχοντες έφτασαν στον εμβληματικό Φάρο Λιβάδας, που από το 1910, δεσπόζει στο ακρωτήρι του, φωτίζοντας τις διαδρομές των ναυτικών. Σήμερα, ο Φάρος συνεχίζει να στέκει με την φροντίδα φίλων και εθελοντών, αποτελώντας σταθερό σημείο αναφοράς του πολιτιστικού τοπίου της Τήνου. Για την ιστορία του μίλησε ο γλύπτης Νίκος Μπένος Πάλμερ, ειδικός ερευνητής φάρων, ενώ η Μαρία Λύμπουρα παρουσίασε μια performance, εμπνευσμένη από το μοναδικό τοπίο με την ακανθώδη και γήινη βλάστηση και τα φυσικά στοιχεία. Εισηγητές ήταν επίσης ο Μάρκος Αλβέρτης και ο Σπύρος Κοντόπουλος.

Ξενάγηση στην Αρχαία Πόλη

Οι διαδρομές του πενταημέρου ολοκληρώθηκαν το Σάββατο 4 Μαΐου. Οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από τη Μονή Ιεράς Καρδίας και έφτασαν στον Κήπο της Συκιάς, στην Χώρα. Το πρόγραμμα άνοιξε η Βίκυ Βλάχου με μία περιήγηση στην ανασκαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών στη δυτική πλευρά του Εξώμβουργου, το οποίο υπήρξε η πρωτεύουσα του νησιού κατά τον 8ο και 9ο αιώνα π.Χ. Στη συνέχεια, η ομάδα κατηφόρισε προς το μικρό εκκλησάκι της Παναγίας στα Θυρίδια, έφτασε στον Κτικάδο για να καταλήξει στην αρχαία πόλη, όπου ο αρχαιολόγος Μιχάλης Σκλάβος ξενάγησε τους συμμετέχοντες στον σωζόμενο οχυρωματικό περίβολο. Στο τέλος της διαδρομής, στην Απάνω Βρύση της Χώρας της Τήνου, ο αρχαιολόγος ιστορικός κ. Χάρης Κουτελάκης μιλήσει για το νερό στην ιστορία του νησιού. Κατά τη διάρκεια της ημέρας πραγματοποιήθηκαν εισηγήσεις, παιδικό εργαστήριο στο χωριό Κτικάδος με θέμα "Το φυσικό τοπίο ως έμπνευση και πρώτη ύλη δημιουργίας ευφάνταστων κατασκευών" από την Σταυρούλα Μαστρογιάννη και μια μουσική παράσταση στον Κήπο της Συκιάς από τους Φυστικί Σαλόνι ( Άγγελο Πίσχινα - Λαούτο, Φωνή, Σίμο Παπασπύρου - Βιολί, Φωνή, Αλέξανδρο Καρλή - Κοντραμπάσο, Φωνή).