Ο ΘΕΠΟΣ Απόλλων και η Ορχήστρα των Κυκλάδων ανάμεσα στα δυνατά καλλιτεχνικά ονόματα της φετινής διοργάνωσης

Διπλή παρουσία της Σύρου στο 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Άνδρου

Η «Ηλέκτρα» του Θεατρικού Πολιτιστικού Ομίλου Σύρου «Απόλλων» είναι μία εκ των δύο Σοφόκλειων τραγωδιών που θα απολαύσουν αυτό το καλοκαίρι κάτοικοι και επισκέπτες της Άνδρου.

Η μεγάλη παραγωγή του Συριανού Ομίλου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Πάσχου, θα αποτελέσει τον επίλογο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.

Η παρουσία της Σύρου θα είναι διπλή στη φετινή διοργάνωση, καθώς τη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Χώρας θα ανέβει επίσης η Ορχήστρα των Κυκλάδων, υπό τη διεύθυνση του Νίκου Κυπουργού.

Ποιοτικές θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, καθώς και συναυλίες καταξιωμένων ερμηνευτών, όπως ο Γιάννης Πάριος και η Ελένη Βιτάλη περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου, που θα διεξαχθεί από 31 Ιουλίου έως 20 Αυγούστου 2019.

«Πλούτος» του Αριστοφάνη – Λαϊκή Σκηνή Άνδρου

Την έναρξη της φετινής διοργάνωσης θα σημάνει η παράσταση «Πλούτος» της Λαϊκής Σκηνής Άνδρου, σε σκηνοθεσία Νίκου Ψαριανού. Ο «Πλούτος» είναι η τελευταία σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη. Γράφτηκε το 388 π.Χ., σηματοδοτώντας το πέρασμα από την Αρχαία στη Νεότερη Αττική Κωμωδία. Την παράσταση πλαισιώνουν οι μουσικοί: Βαγγέλης Χαλάς (βιολί) και Θανάσης Καρπούζης (τσαμπούνα, σαντούρι).

Συνθέσεις μεγάλων Ελλήνων δημιουργών για τον κινηματογράφο

Μουσική και τραγούδια που έγραψαν σπουδαίοι Έλληνες συνθέτες για τον ελληνικό και διεθνή κινηματογράφο θα παρουσιαστούν στις 2 Αυγούστου 2019 από την Ορχήστρα των Κυκλάδων. Στη συναυλία θα ακουστούν, μεταξύ άλλων, συνθέσεις των Μάνου Χατζιδάκι, Μίκη Θεοδωράκη, Σταύρου Ξαρχάκου, Διονύση Σαββόπουλου, Ελένης Καραΐνδρου, Παναγιώτη Καλαντζόπουλου και Νίκου Κυπουργού. Συμμετέχουν η Φιλαρμονική Ορχήστρα και η Παιδική, Νεανική και Μικτή Χορωδία του Μουσικού Συλλόγου Άνδρου. H εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος ‘’Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου’’. Μέρος των καθαρών εσόδων θα διατεθεί στο Μουσικό Σύλλογο Άνδρου.

«Ύψωμα 731» του Άρη Μπινιάρη

Μετά τους «Πέρσες» του Αισχύλου, ο σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης επιστρέφει στις 3/8 στο Φεστιβάλ Άνδρου, με τη μουσικοθεατρική παράσταση «Ύψωμα 731», μια παραγωγή του Θεάτρου Πορεία. Το 1941, στο Ύψωμα 731, ο ολιγάριθμος ελληνικός στρατός κατορθώνει μια συντριπτική νίκη επί του πολυάριθμου ιταλικού στρατού του Μουσολίνι, στην προσπάθεια του τελευταίου να καταλάβει την Ελλάδα. Στη μάχη που δόθηκε τα γεγονότα και οι αριθμοί αγγίζουν τη σφαίρα του παράδοξου όσον αφορά τον μικρό αριθμό των Ελλήνων οπλιτών αλλά και τους τρόπους με τους οποίους αντιμετώπισαν μία ιταλική επίθεση μυθικών διαστάσεων. Στην παράσταση, με όχημα την αφήγηση των γεγονότων, η μάχη ανάγεται στο υπαρξιακό και ψυχικό πεδίο των ανθρώπων. Εκεί όπου νικάει ο παράδοξος τρόπος σκέψης, αυτός που αντιβαίνει στην κοινή αντίληψη και έρχεται σε σύγκρουση με τις εκάστοτε κρατούσες αντιλήψεις ή την κοινή λογική. Πληροφορίες που αντλούνται από εφημερίδες και μαρτυρίες της εποχής, καθώς και συνεντεύξεις και απομνημονεύματα ανθρώπων που συμμετείχαν στη μάχη, μεταστοιχειώνονται σε μουσική, κίνηση και λόγο. Παίζουν: Άρης Μπινιάρης, Κωνσταντίνος Σεβδαλής.

«Το ταξίδι του έρωτα» με τον Γιάννη Πάριο

Αγαπημένα τραγούδια δικά του και άλλων μεγάλων Ελλήνων συνθετών θα ερμηνεύσει, πλαισιωμένος από δεκαμελή ορχήστρα, ο μοναδικός Γιάννης Πάριος. Η συναυλία με τίτλο «Το ταξίδι του έρωτα» θα πραγματοποιηθεί στις 5 Αυγούστου 2019 και θα πραγματοποιηθεί με την ευγενική χορηγία του Ιδρύματος «Δημητρίου και Λιλίκας Μωραΐτη Άνδρου». Μέρος των καθαρών εσόδων θα διατεθεί στο φιλανθρωπικό σύλλογο Αποικίων Άνδρου.

«Tempus Fugit»

Ωθούμενοι από μια εσωτερική ομοφωνία, επτά χορευτές θα κινούνται συνεχώς ως ένα αέρινο σύνολο και θα δημιουργήσουν μία παλίρροια. Βασικό χαρακτηριστικό της παράστασης «Tempus Fugit» της Ομάδας cie. Toula Limnaios (09/08) ένας κυκλικός χορός που μοιάζει με ενιαία κίνηση, ωστόσο κατά διαστήματα φανερώνει την οντότητα του ατόμου. Τίποτα δεν διαρκεί για πάντα· δεν μπορούμε να καθυστερήσουμε τη ροή του χρόνου. Πώς όμως ζούμε στ’ αλήθεια μέσα στον χρόνο; Έχουμε αναλωθεί όλοι από την ένταση της καθημερινότητας; Σε αντίθεση με την ξέπνοη ζωή μας, η χορδή μοιάζει με έναν μυ που ξεχειλίζει ζωτικότητα και αλληλεγγύη. Η μάζα και η ταυτότητα, η δύναμη και το μομέντουμ είναι τα κεντρικά φαινόμενά του· η ομάδα ως μικρόκοσμος που μας βγάζει από τη φυλακή της απομόνωσης και απελευθερώνει νέα δύναμη. Η μουσική ανήκει στον Γερμανό συνθέτη Ralf R. Ollertz.

«Οιδίπους Τύρρανος»

Δύο ημέρες πριν από την παρουσίασή της στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, η αριστουργηματική τραγωδία του Σοφοκλή «Οιδίπους Τύραννος», σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη έρχεται στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Άνδρου. Πρωταγωνιστούν ο Δημήτρης Λιγνάδης στο ρόλο του Οιδίποδα και η Αμαλία Μουτούση στο ρόλο της Ιοκάστης. Στη σκηνή μαζί τους ο Νίκος Χατζόπουλος (Κρέων), ο Κωνσταντίνος Αβαρικιώτης (Τειρεσίας), ο Γιώργος Ζιόβας (Άγγελος), ο Γιώργος Ψυχογιός (Θεράπων), ο Νικόλας Χανακούλας (Εξάγγελος) κι ένας χορός 10 επιπλέον ηθοποιών και μουσικών.

«Θεογονία» του Ησίοδου

Ένα μεγάλο κείμενο του αρχαίου κόσμου και της παγκόσμιας διανόησης θα επιχειρήσει με πρωτότυπο σωματικό τρόπο αφήγησης να συστήνει ή να ξαναθυμίσει στο κοινό η παράσταση «Θεογονία» του Ησίοδου από την ομάδα Patari Project (12/08). Η Θεογονία είναι μια από τις πρώτες απόπειρες εξήγησης των καταβολών της ανθρώπινης ύπαρξης, ένα από τα πρώτα μεγάλα παραμύθια. Όπως ο Ησίοδος επιστρέφει στα πρώτα υλικά, τις πρώτες ρίζες του κόσμου, έτσι και η παράσταση, σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, χρησιμοποιεί σαν πρώτο υλικό και μέσο αφήγησης το ίδιο το σώμα, τις ιδιότητες και τις ικανότητές του.

«Adiós Niña»

Το δράμα της ζωής και οι σταθμοί του, οι χαρές και οι λύπες, ο έρωτας και η ερωτική απογοήτευση, ο θάνατος, η εργασία και ο αγώνας για την επιβίωση, ο πόλεμος και η ειρήνη είναι η θεματολογία του δημοφιλούς κύκλου δεκατριών παραδοσιακών τραγουδιών (canciones populares) της Ισπανίας που ο μεγάλος ποιητής και μουσικός, Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα συνέλεξε και εναρμόνισε για γυναικεία φωνή και πιάνο. Η παράσταση του Μικροσκοπικού Θεάτρου «Adiós Niña» (14/08) συνενώνει την θεματολογία των τραγουδιών σε μια ενιαία στον χώρο και το χρόνο, σκηνική δράση, χωρίς γραμμική αφήγηση. Το τραγούδι της λυρικής τραγουδίστριας Ρωξάνης Παπαδημητρίου, είναι πηγή και γενεσιουργό κέντρο της παράστασης. Καθώς η τραγουδίστρια είναι πλήρως ενταγμένη χορογραφικά στην κινητική δράση, παραμένει μεν «κρυμμένη» οπτικά αλλά ουσιαστικά κατευθύνει και ορίζει, εκφραστικά και νοητικά, το έργο. Ο τίτλος » Αντίο Κορίτσι» αναφέρεται στη γυναικεία ενηλικίωση, σαν σύνθημα, σαν ευχή και σαν αίνιγμα. Η χορογραφία και το σκηνικό της παράστασης είναι της Αναστασίας Λύρα.

«Το Ευχαριστημένο»

Ένα μήνα μετά την παρουσίασή της στο Θέατρο Απόλλων της Σύρου, η επιτυχημένη παραγωγή του Θεάτρου Πορεία «Το Ευχαριστημένο» επιστρέφει στις Κυκλάδες για μία παράσταση στο πλαίσιο του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Άνδρου. Τα –πραγματικά- πρόσωπα του βραβευμένου μυθιστορήματος της Μαρίνας Καραγάτση: Λασκαρώ (Καίτη Μανωλιδάκη), Μαρίνα (Θάλεια Σταματέλου), Μίνα (Σμαράγδα Σμυρναίου), Νίκη (Δανάη Σαριδάκη) και Καραγάτσης (Χρήστος Μαλάκης) θα ανέβουν στη σκηνή του Ανοιχτού Θεάτρου Χώρας, στις 17 Αυγούστου 2019.

Η Βεγγέρα της Ελένης Βιτάλη

Μερικές από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές της επιτυχίες αλλά και πολλά εξαιρετικά τραγούδια αγαπημένων της καλλιτεχνών και δημιουργών (Τόκας, Μητροπάνος, Μάλαμας, Περίδης, Παπάζογλου, Ρασούλης, Σούκας, Καζαντζίδης, Παπαϊωάννου κλπ), θα τραγουδήσει το επόμενο βράδυ η αγαπημένη Ελένη Βιτάλη. Οι εκπληκτικές ερμηνείες της Ελένης, με τα πολλά πρόσωπα και τις διαφορετικές φόρμες, οι πρωτότυπες και υψηλής αισθητικής ενορχηστρώσεις του Νίκου Ξύδη και των Τζουμ και η εξαιρετική παρουσία της Βιολέτας Ίκαρη, αποτελούν την αναγκαία βάση για να χαρακτηρίσουμε την ‘’Βεγγέρα της Ελένης’’ μια από τις καλύτερες παραστάσεις των τελευταίων ετών. Την εικόνα συμπληρώνει ο απολαυστικός στο κλαρίνο, μεγάλος μας σολίστας, Μάνος Αχαλινωτόπουλος.

«Ηλέκτρα» από τη Σύρο με αγάπη

Το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης ολοκληρώνεται την Τρίτη 20 Αυγούστου 2019 με την τραγωδία του Σοφοκλή «Ηλέκτρα» από τον Θεατρικό Πολιτιστικό Όμιλο Σύρου «Απόλλων». Μια τίμια επικοινωνία με τον αρχαίο δραματικό θησαυρό μας, το αιώνιο έργο, που εκτιμάται και θαυμάζεται από την ανθρωπότητα ολόκληρη. Η συμμετοχή του Ομίλου στις εκδηλώσεις του 5ου Φεστιβάλ αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τα μέλη του, τα οποία ευχαριστούν θερμά τον καλλιτεχνικό Διευθυντή Παντελή Βούλγαρη για την εμπιστοσύνη του και για την ευκαιρία που τους χάρισε να γίνουν οι πρεσβευτές της δημιουργικής καλλιτεχνικής προσπάθειας της Σύρου.