Συμμετοχή του ΤΜΣΠΣ του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε τρεις διαδοχικές εκθέσεις καθηγητών – designers και φοιτητών στην Αθήνα

Με έμπνευση από το παρελθόν και το παρόν της Σύρου

Πάνω στην κοινή θεματική του ταξιδιού δούλεψαν, κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018-19, εργαστήρια του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ.

Τα συγκεκριμένα workshops διεξήχθησαν στο πλαίσιο του Ψηφιακού Πολυμεσικού Εργαστηρίου «Digital Arts & Design Lab», προϊόν συνεργασίας του ΤΜΣΠΣ και του THE BOX, εταιρείας που δραστηριοποιείται στο χώρο του design και των εικαστικών εκδηλώσεων.

Αποτέλεσμα αυτής της δημιουργικής ώσμωσης… έργα, καλλιτεχνικά και design, στα οποία φαίνεται να αναδύονται κάποιες κοινές, ανά εργαστήριο, κατευθύνσεις σχετικές με τις συζητήσεις, τη δημιουργική διαδικασία, την αλληλεπίδραση μεταξύ φοιτητών και δασκάλων.

Το εγχείρημα αυτό αποτέλεσε για όλους τους δημιουργούς, εικαστικούς και designers, ένα ταξίδι – ταξίδι στον χώρο και τον χρόνο, με αναφορές στο τοπικό ή το παγκόσμιο, στο παρόν ή το παρελθόν, ταξίδι άλλοτε πραγματικό και βιωμένο –από τον ίδιο τον δημιουργό ή από κάποιον άλλον– και άλλοτε ουτοπικό, στη σφαίρα της φαντασίας, που μας μεταφέρει ενίοτε σε μύθους αρχετυπικούς ή/και στο υποσυνείδητο και τους αρχέγονους φόβους.

Αν και όλοι –δάσκαλοι και σπουδαστές– αξιοποιούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ψηφιακής εικόνας, η διαφορετική για τον καθένα προσέγγιση, συνδυασμένη με το προσωπικό ύφος και τις εκάστοτε δημιουργικές αναφορές, συνθέτει ένα ποικιλόμορφο σύνολο έργων, που αποτυπώνει, εικαστικά και ψυχογραφικά, τη σύγχρονη πραγματικότητα, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Ταξίδια πραγματικά, φανταστικά ή αλληγορικά

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Σχεδίου - Χρώματος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, οι φοιτητές απέδωσαν τα έργα τους, χρησιμοποιώντας ποικιλία λογισμικών και τεχνικών απεικόνισης, από κινητά τηλέφωνα μέχρι εξειδικευμένα εργαλεία ψηφιακής τέχνης.

Η Λίνα Ξυγωνάκη στο έργο «Είμαστε όλοι μια παρέα» φωτογράφισε συμφοιτητές της και τον εαυτό της με κινητό τηλέφωνο και στη συνέχεια ζωγράφισε ψηφιακά, με ηλεκτρονικό στυλό, το ταξίδι τους σε πρωτόγονους πολιτισμούς.

Η Μαρία Γαϊτάνου σχεδίασε ψηφιακά ένα φανταστικό ταξίδι της στη γνώριμη Σύρο, αφού πρώτα φωτογράφισε έξι διαφορετικά σημεία της Ερμούπολης τα οποία κατόπιν οργάνωσε σε έξι αλληλένδετες συνθέσεις με τίτλο: «Η Ερμούπολη με ταξιδεύει».

Η ομάδα των Κώστα Αγιώτη, Σωκράτη Αντωνόπουλου, Γιώργου Χατζηγεωργίου, Παναγιώτη Πυρρη και Άρη Παπασταμούλη, για τη σύνθεση με τις 12 καρτ ποστάλ «Τime travelers», ανέσυρε από το Διαδίκτυο εικόνες γνωστών εικαστικών έργων, τις επεξεργάστηκε και τις ανασύνθεσε σε ένα ψηφιακό κολάζ με σκοπό να ανασηματοδοτήσει το νόημά τους στη σύγχρονη πραγματικότητα.

Η Λήδα Ανδρίτσου, με το «Πολυπολιτισμικό χαλί» της, συνδυάζει παραδοσιακές τεχνικές κεντήματος πάνω σε εκτυπώσεις γνωστών μοτίβων από υφάσματα χωρών της Δύσης και της Ανατολής

Η Nάντια Κρουσταλιά-Ορφανού μακροφωτογραφίζει επιφάνειες στα ταξίδια της και σχηματίζει αφαιρετικά τοπία στην ενότητα «Οι υφές των ταξιδιών».

Η Ροδή Ορφανίδου, μετά από έρευνα στο ιστορικό αρχείο Σύρου, έδωσε κίνηση και νέα υπόσταση σε μια παλαιά χαλκογραφία, ταξιδεύοντάς μας «Από το παρελθόν στο παρόν».

Η Ξένια Τσιαμαντά μάς ταξιδεύει ψηφιακά στα «Επτά Θαύματα», με εγκατάσταση επτά τυπωμάτων διπλής όψης που ανασχεδιάζουν τα Θαύματα αλλά και υποδεικνύουν τη γεωγραφική τους θέση.

Ο Ντανιέλε Χαρασανάκης στο animation «artbird» σχεδίασε ένα φιλότεχνο πουλί να πετά δίπλα από κτίρια, στα παράθυρα των οποίων απεικονίζονται τα περισσότερα από τα έργα της έκθεσης.

Η Μαρίνα Πόγκα περιγράφει στο animation «A weird encounter» μια φανταστική διαδραστική συνάντηση με χαρακτηριστικά θρίλερ.

Εξοικείωση με το ψηφιακό περιβάλλον

Σύμφωνα με την Επίκουρη Καθηγήτρια στο Σχέδιο – Χρώμα – Έντυπη Τέχνη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Φλωρεντία Οικονομίδου «η ψηφιακή τεχνολογία έχει φέρει επανάσταση στον τρόπο που παράγουμε και βιώνουμε την τέχνη και έχει μεταμορφώσει τις παραδοσιακές τέχνες, την έντυπη τέχνη, τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και τη γλυπτική, όχι μόνο σε επίπεδο αλλαγής μέσων και τεχνικών αλλά και σε αντιληπτικό επίπεδο.

Το Διαδίκτυο επηρεάζει τις μεταξύ μας σχέσεις, τα ταξίδια μας, τον τρόπο που επικοινωνούμε και βλέπουμε τον εαυτό μας. Με τη βοήθεια τεχνολογικών μέσων έχουμε ξεπεράσει τα φυσικά όρια του ανθρώπινου ματιού, συνεπώς στην εποχή μας κατανοούμε τον κόσμο διαφορετικά. Ως εκ τούτου, οι έννοιες του χρόνου και του χώρου έχουν και αυτές αλλάξει».

Όπως τονίζει, η κ. Οικονομίδου, οι φοιτητές είναι πλήρως εξοικειωμένοι με το ψηφιακό περιβάλλον έχοντας μεγαλώσει με παιχνίδια στον υπολογιστή και εφαρμογές smartphone. Από αυτήν την καθημερινή χρήση διαμόρφωσαν και διαρκώς διαμορφώνουν μια νέα αισθητική σε συνδυασμό με την ευρύτερη καλλιέργειά τους.

Για τη δική της συμμετοχή, η ίδια χρησιμοποίησε τα ίδια σχεδόν εργαλεία με τους φοιτητές. Ξανακοιτάζοντας παλαιότερη δουλειά της, ανακάλυψε ότι πολλά από τα έργα της έχουν άμεση σχέση με το «Ταξίδι». Στο ΜΙΕΤ επέλεξε να εκθέσει έργα από την πιο πρόσφατη ενότητά της «Transcultural travelers», τα οποία δεν έχουν παρουσιαστεί ποτέ στην Ελλάδα. Όλα τα έργα της, καθώς και τα έργα των φοιτητών της, είναι τυπωμένα σε βαμβακερό χαρτί επεξεργασμένο για ψηφιακές εικαστικές εκτυπώσεις με ειδικά μελάνια.

Τα έργα παρουσιάζονται σε τρεις διαδοχικές εκθέσεις: στον εκθεσιακό χώρο του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών Ελευθέριος Βενιζέλος (από 22 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου), στο Μέγαρο Εϋνάρδου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας (από 26 Σεπτεμβρίου έως 30 Οκτωβρίου) και στην γκαλερί ΤΗΕ ΒΟΧ (από 12 έως 31 Δεκεμβρίου).