Συνέντευξη της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Βιβλιοθηκών & Εικαστικών Δραστηριοτήτων Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Ειρήνης Δράκου

«Θέλουμε να φροντίσουμε το παιδί και το παιδί μέσα μας»

Η συνεχής βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ερμούπολης αποτελεί βασικό σκοπό της κ. Ειρήνης Δράκου.

Σε συνέντευξή της στην «Κοινή Γνώμη», η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος Βιβλιοθηκών & Εικαστικών Δραστηριοτήτων του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης αναφέρεται στο σημαντικό έργο που επιτελείται διαχρονικά από τη συγκεκριμένη δομή, στη συνεργασία της με το προσωπικό, το οποίο -όπως υπογραμμίζει- εργάζεται αγόγγυστα και με συνέπεια, καθώς και στις προγραμματισμένες δράσεις έως και το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται και στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της Βιβλιοθήκης με τη διοργάνωση προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά και εφήβους, αλλά και την επικείμενη συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ.

Ποια η σχέση σας με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη μας έως και την ανάληψη των καθηκόντων σας και πώς αυτή έχει διαμορφωθεί σήμερα;

«Η Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης ήταν ένα σημείο αναφοράς από τότε που ήμουν παιδί, γιατί με κάθε εργασία που μας έβαζαν στο σχολείο, εκεί τρέχαμε. Παρόλο που στο σπίτι είχαμε βιβλία, αυτά δεν ήταν τόσα πολλά. Έτσι, η Βιβλιοθήκη ήταν πάντα ένα στέκι. Την παρακολουθεί. Είμαι από τους δανειστές της και έχω συμμετάσχει και σε παρουσιάσεις. Τώρα, τη βλέπω με άλλη ματιά λόγω της ανάθεσης που μου έχει γίνει. Βλέπω το οργανωτικό μέρος, τις δυσκολίες και τον τρόπο λειτουργίας. Ευτυχώς, οι συνεργάτες είναι εξαιρετικοί και μπορούμε από κοινού να προχωρήσουμε. Είναι ένα τμήμα που λειτουργεί καλά, οπότε χρειάζεται στήριξη».

Ποιες είναι οι τονωτικές ενέσεις, που κατά τη γνώμη σας, κρίνονται απαραίτητες για τη συνέχιση της καλής λειτουργίας της δομής;

«Η Βιβλιοθήκη όπως και όλα τα τμήματα των Δήμων της Ελλάδας, χρειάζεται τη βασική τονωτική ένεση που είναι το προσωπικό. Εάν θέλουμε να συνεχίσει να έχει καλή λειτουργία, πρέπει να ενισχυθεί με κόσμο που ενδιαφέρεται. Το προσωπικό που απασχολείται αυτή τη στιγμή, ενδιαφέρεται. Η Βιβλιοθήκη στηρίζεται και η ίδια στους οχταμηνίτες, οι οποίοι απολύονται. Προχθές απολύθηκε η μία κοπέλα, σε δέκα μέρες θα απολυθεί η άλλη. Αν θέλουμε να λειτουργεί το πρωί και πολλά απογεύματα, σε συνδυασμό με τη λειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης και την υλοποίηση δράσεων, καταλαβαίνετε πως, ζητάμε πάρα πολλά από το προσωπικό, το οποίο αγόγγυστα κάνει ό,τι μπορεί. Θέλουμε όμως, να διατηρηθεί και να βελτιώνεται η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τον κόσμο. Το θέμα της στελέχωσης είναι ένα πανελλήνιο φαινόμενο. Εμείς εδώ θα το παλεύουμε ανάλογα με τις δυνάμεις που έχουμε. Δεν θα το βάλουμε κάτω, ούτε θα κάνουμε εκπτώσεις στην ποιότητα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι θα πάνε όλα καλά».

Πέρα από τις παρουσιάσεις βιβλίων και τις δραστηριότητες για παιδιά, θα επιδιώξετε να προσθέσετε και νέες «πινελιές»;

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, έβαλα έναν προσωπικό στόχο. Να ενημερωθώ πρώτα, να δω πώς δουλεύει ο μόνιμος κόσμος, να συμβαδίσω εγώ με την περπατησιά τους και να αποφασίσουμε από κοινού ό,τι ανανεωτικό. Στις 18 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε βιωματική παρουσίαση του βιβλίου «Όταν το σώμα μιλά» της Susana Noemi Abigator. Την ίδια ημέρα λειτούργησε και η Παιδική Λέσχη Ανάγνωσης με υπεύθυνη την κ. Άννα Ρούσσου (επόμενες συναντήσεις 1,15 και 29/11). Επιπλέον, στην Παιδική Βιβλιοθήκη θα υλοποιηθούν παιδικές δραστηριότητες από 8 έως 22 Νοεμβρίου. Στις 26-28 Νοεμβρίου θα παρουσιαστεί στον χώρο της Βιβλιοθήκης η πλατφόρμα Γενεαλογικών Δεδομένων σε μαθητές Γυμνασίου αλλά και στο ευρύτερο κοινό της Σύρου. Είναι διαλέξεις για την Ευρωπαϊκή Ιστορία από το Πανεπιστήμιο του New Castle. Πρόκειται για μια καινούρια συνεργασία. Μπορούν να το παρακολουθήσουν όσοι ενδιαφέρονται για το γενεαλογικό τους δέντρο, για τον τρόπο συλλογής πληροφοριών κ.α. Αυτό το μήνα θα αρχίσουμε να τρέχουμε και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μικρές τάξεις του Δημοτικού με άξονα τη λογοτεχνία, που θα είναι αφιερωμένο στον Μάνο Ελευθερίου. Παράλληλα, ξεκινάμε κάτι επίσης καινούριο: Εργαστήρι Νέων Τεχνολογιών σε συνεργασία με τον Οργανισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών – ΕΕΛΛΑΚ. Τα μαθήματα ξεκινούν με τον κ. Μανώλη Αργυρό και θα διεξάγονται δύο ώρες, μία φορά την εβδομάδα. Το εργαστήρι, το οποίο αυτή τη στιγμή στήνεται, απευθύνεται σε παιδιά έως 15 ετών. Στις 13 Δεκεμβρίου θα λάβουμε μέρος στις χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης με την παρουσίαση του χαρούμενου βιβλίου της κ. Ευτυχίας Ηλιάδου «Οι ακροβάτες και οι άλλοι», το οποίο αναφέρεται στη Σύρο. Τέλος, από 13 έως 20 Δεκεμβρίου θα γίνονται χριστουγεννιάτικες κατασκευές».

Παρατηρούμε λοιπόν ότι στις προσεχείς δράσεις της Βιβλιοθήκης είναι ακόμη πιο έντονος ο εκπαιδευτικός χαρακτήρας.

«Ίσως μου βγαίνει αυθόρμητα. Είμαι εκπαιδευτικός μια ζωή. Δεν έγινε με αυτό το κριτήριο, αλλά επειδή όλοι μας θέλουμε να φροντίσουμε το παιδί ή το παιδί που έχουμε μέσα μας. Γιατί και κάποιος που αγαπάει πολύ το βιβλίο και αφιερώνει χρόνο για να διαβάζει, συντηρεί αυτή τη νεανικότητα, αυτό το ενδιαφέρον και το ψάξιμο. Έτσι το βλέπουμε κι έτσι θέλουμε να το κρατήσουμε. Τον νέο χρόνο, θα συνεχιστούν οι παιδικές δραστηριότητες, οι παρουσιάσεις βιβλίων και θα ακολουθήσουν πολλές ακόμη εκπλήξεις».

Η Βιβλιοθήκη, ανεξάρτητα με το εύρος των δραστηριοτήτων της, διατηρεί χαμηλό προφίλ και συνεχίζει διακριτικά το έργο της.

«Οι υπάλληλοι δουλεύουν με συνέπεια και το θεωρούν αυτονόητο. Δε θέλουν ούτε να προβάλλονται, ούτε να το φωνάζουν. Θεωρούν ότι αυτή είναι η δουλειά τους και θέλουν να την κάνουν καλά. Από την άλλη, πρέπει να συνεχιστεί η φροντίδα της Βιβλιοθήκης. Πρέπει να παραλάβουμε μία μεγάλη βιβλιοθήκη, γύρω στους 40.000 τόμους, η παραλαβή της οποίας εκκρεμεί και να δούμε πού και πώς θα τοποθετηθεί. Θα κατασκευαστούν καινούριες βιβλιοθήκες για να μπουν τα βιβλία που εισάγονται συνέχεια. Θέλουμε να γίνει πιο χρηστική ως προς τον δανεισμό της. Αυτό είναι το διοικητικό κομμάτι, το οποίο τώρα ίσως δε φαίνεται πολύ, αλλά θα το καταλάβουμε στην πορεία».