Νέος κύκλος δραστηριοτήτων στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Σύρου – Ερμούπολης

Επαναλειτουργία της Παιδικής Βιβλιοθήκης

Δηλώσεις της εντεταλμένης δημοτικής συμβούλου Βιβλιοθηκών, Ειρήνης Δράκου

Τους μικρούς φίλους της υποδέχεται και πάλι η Παιδική Βιβλιοθήκη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, ακολουθώντας πιστά τα μέτρα και τους κανόνες υγιεινής που προβλέπονται από τις σχετικές εγκυκλίους.

Βάσει των υφιστάμενων συνθηκών, η δομή λειτουργεί στο εξής ως αναγνωστήριο για παιδιά σχολικής ηλικίας, τα οποία έχουν τη δυνατότητα είτε να επιλέξουν και να διαβάσουν κάποιο βιβλίο από τη συλλογή της, είτε να αξιοποιήσουν το κενό ανάμεσα στα μαθήματά τους, μελετώντας και προετοιμάζοντας τις εργασίες τους.

Η Παιδική Βιβλιοθήκη είναι ανοιχτή καθημερινά –εκτός Τετάρτης- από τις 2 το μεσημέρι έως τις 7 το απόγευμα. Η χρήση του αναγνωστηρίου προβλέπει μία θέση ανά τραπέζι (σύνολο επτά θέσεις). Η αρμόδια υπάλληλος θα καταγράφει τα στοιχεία των παιδιών και θα απολυμαίνει τα τραπέζια μετά την αναχώρησή τους.

«Οι μαξιλάρες όπου τα παιδιά συνήθιζαν να ξαπλώνουν και να διαβάζουν βιβλία, δεν θα χρησιμοποιηθούν γιατί θα πρέπει επίσης να απολυμαίνονται κι αυτό είναι δύσκολο», δήλωσε στην «Κοινή Γνώμη» η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος βιβλιοθηκών, Ειρήνη Δράκου. Όπως τόνισε, η υπάλληλος που τοποθετήθηκε στη δομή θα είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της, την κίνηση των βιβλίων και την τήρηση των κανόνων υγιεινής. «Στο χώρο, θα μπαίνουν επτά παιδιά τη φορά. Εάν κάποιος γονιός επιθυμεί να μπει και να καθίσει με το παιδί του, αυτό θα υπολογιστεί κανονικά στον αριθμό των διαθέσιμων θέσεων» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Δράκου, διευκρινίζοντας ότι η Βιβλιοθήκη δεν λειτουργεί ως χώρος φύλαξης παιδιών, αλλά ως αναγνωστήριο είτε με τα βιβλία που υπάρχουν στα ράφια της είτε με αυτά που φέρνουν μαζί τους οι μικροί επισκέπτες. «Για εμάς, αυτό είναι μια προσφορά προς την πόλη, να μην τριγυρίζουν τα παιδιά, χάνοντας τον χρόνο τους, αλλά να μπορούν να συνδυάσουν βόλτα και διάβασμα».

Προσεχείς παρουσιάσεις βιβλίων

Εκτός από τους μικρούς αναγνώστες της Σύρου, στον συγκεκριμένο χώρο θα φιλοξενούνται και όλες οι παρουσιάσεις βιβλίων που θα διοργανώνονται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη. Ήδη προγραμματίζονται οι παρουσιάσεις της συλλογής ποιημάτων της Μαργαρίτας Αλεξανδράκη «Τα Άτιτλα – Ωδή στο Θάνατο» και της συγγραφής δουλειάς ομάδας μαθητών του 3ου Γυμνασίου Σύρου με τίτλο «Ταξίδι στη φαντασία και τη μνήμη». Ο μέγιστος αριθμός θεατών στις εκδηλώσεις είναι 30 άτομα.

Το κοινό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Σύρου – Ερμούπολης έχει ακόμα την ευκαιρία να θαυμάσει τη μόνιμη έκθεση με τα είδη γραφής, αλλά και την επετειακή έκθεση «Μια πόλη γεννιέται» που θα διαρκέσει έως το τέλος του 2022. Ο μέγιστος αριθμός επισκεπτών της έκθεσης “Χαρτί και καλαμάρι” είναι δύο άτομα και ο χρόνος παραμονής τους 30 λεπτά.

Επιπλέον, ο μέγιστος αριθμός εξυπηρετούμενων για το τμήμα δανεισμού, (δανεισμός, επιστροφή βιβλίων) είναι μέχρι τρία άτομα με απόσταση δύο μέτρων μεταξύ των παρευρισκομένων και ο χρόνος παραμονής τους στα βιβλιοστάσια δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα  20 λεπτά. Τα παιδιά προσμετρώνται στη χρήση του χώρου ασχέτως ηλικίας.

Συστήνεται στους αναγνώστες, για την αποφυγή συνωστισμού, πριν την επίσκεψή τους στη Βιβλιοθήκη, να έχουν συμβουλευθεί το διαδικτυακό κατάλογό της (syroslib.openabekt.gr) και να προτιμήσουν να κλείσουν ραντεβού για εξοικονόμηση χρόνου. Ο εμπλουτισμός του καταλόγου συνεχίζεται και αυτή τη στιγμή, έχουν καταχωρηθεί περισσότερα από 20.000 βιβλία. «Ο κόσμος έχει συνηθίσει αυτό το σύστημα. Συμβουλεύεται τον κατάλογο και γνωρίζει από πριν τι θέλει να βρει», ανέφερε η κ. Δράκου, εξηγώντας ότι ένα από τα μελλοντικά σχέδια της Βιβλιοθήκης είναι και οι online κρατήσεις βιβλίων.

Η χρήση του αναγνωστηρίου της Δημοτικής Βιβλιοθήκης προβλέπει μία θέση μελέτης και μία θέση χρήσης υπολογιστών ανά ώρα.

Ο χρόνος περιήγησης στην επετειακή έκθεση που φιλοξενείται στο χώρο είναι 20 λεπτά ανά δύο  άτομα.

Πιστή τήρηση των μέτρων

Υπενθυμίζεται πως για τους μικτούς χώρους ισχύουν τα εξής: δύο μέτρα απόσταση μεταξύ των παρευρισκομένων και ένα άτομο ανά 15 τ.μ., καθώς και επισκέψεις ομάδων έως 20 ατόμων, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες (συζύγους/συμβιούντες και τέκνα) οπότε ο αριθμός προσαυξάνεται ανάλογα.

Όλοι οι επισκέπτες της Βιβλιοθήκης (Παιδικής και Κεντρικής) και του εκθεσιακού χώρου, ηλικίας από 12 ετών και άνω, να επιδεικνύουν: πιστοποιητικό εμβολιασμού, παρ. 2 και 3 άρθρου 9  (ΦΕΚ 4919), πιστοποιητικό νόσησης σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 9,    ή αρνητικό  PCR  (εντός 72 ωρών) ή Rapid test ( εντός 48 ωρών), σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 9.

Για τους ανήλικους ηλικίας από  4 έως 11 ετών επιδεικνύεται  από τον γονέα/κηδεμόνα, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) του τελευταίου 24ώρου. Τα παιδιά κάτω των 4 ετών δεν  εμπίπτουν στις παραπάνω υποχρεώσεις.

Η χρήση μάσκας και αντισηπτικού είναι υποχρεωτική. Για την πρόσβαση στα βιβλιοστάσια κρίνεται επιθυμητή και η χρήση γαντιών μίας χρήσης.

«Είμαστε πολύ τυπικοί στην τήρηση των μέτρων. Το ξέρουμε ότι είναι κουραστικό. Ο κόσμος καμιά φορά δυσανασχετεί, αλλά επειδή θέλουμε να λειτουργεί η βιβλιοθήκη κάνουμε ό,τι πρέπει για να το διασφαλίσουμε», δήλωσε η κ. Δράκου.

Καταλήγοντας, τόνισε πως παρά τους περιορισμούς λόγω των συνθηκών, το ενδιαφέρον του κόσμου τόσο για τον δανεισμό βιβλίων, όσο και για τις εκθέσεις της Βιβλιοθήκης είναι ιδιαιτέρως μεγάλο. «Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι εκθέσεις λειτουργούσαν τα σαββατοκύριακα από τις 19:00 έως τις 22:00. Τόσο ντόπιοι, όσο και επισκέπτες που έκαναν βόλτα, έβλεπαν τα φώτα της Βιβλιοθήκης και έμπαιναν μέσα για να δουν. Αυτό μας έδωσε μεγάλη χαρά».