Η πρόσφατη διαρροή υδάτων στο Θέατρο Απόλλων επανέφερε στην επιφάνεια τα χρονίζοντα προβλήματα στις εγκαταστάσεις του ιστορικού κτηρίου της Ερμούπολης

Πολιτιστική κληρονομιά σε «κίνδυνο»

Δηλώσεις του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης, Νίκου Λειβαδάρα

Σε άμεσες ενέργειες για την ολική αντικατάσταση του υδραυλικού συστήματος του Θεάτρου Απόλλων, μετά τη διαρροή υδάτων που προκλήθηκε πρόσφατα στο ιστορικό κτίριο λόγω των φραγμένων σωληνώσεων και λοιπών προβλημάτων που παρουσιάζονται στο εν λόγω δίκτυο, έχει ήδη προβεί ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης.

Το θέμα κατέστη ευρέως γνωστό, το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης, μέσω μίας λιτής ανακοίνωσης από το Γραφείο Τύπου του Δήμου, χωρίς επιπλέον διευκρινίσεις σχετικά με το ακριβές μέγεθος και το χρονικό της ζημιάς, καθώς και το διάστημα που μεσολάβησε μέχρι αυτή να γίνει αντιληπτή. Σημειώνεται πως, στο πλαίσιο των κυβερνητικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, το Θέατρο Απόλλων παραμένει κλειστό για περισσότερο από δύο μήνες, όπως και το σύνολο των πολιτιστικών χώρων της Ελλάδας.

 «Παραλάβαμε το υδραυλικό δίκτυο σε άθλια κατάσταση»

Ωστόσο, ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Νίκος Λειβαδάρας, που έσπευσε στο κτίριο, μόλις ενημερώθηκε από την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» ότι, το πρόβλημα διαπιστώθηκε έγκαιρα, δεδομένου ότι όλη αυτή την περίοδο, το Θέατρο ελεγχόταν καθημερινά από το προσωπικό του.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση του συστήματος ύδρευσης αποτελεί ένα από τα πολλά προβλήματα του Θεάτρου για τα οποία η σημερινή Δημοτική Αρχή έλαβε γνώση με την ανάληψη των καθηκόντων της.

«Το υδραυλικό δίκτυο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση και τα τελευταία χρόνια δεν είχε γίνει καμία ενέργεια για τη συντήρησή του», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Λειβαδάρας, εξηγώντας πως μέρος των προβλημάτων αποτυπώθηκε φωτογραφικά τον Σεπτέμβριο του 2019 από την αρμόδια Αντιδήμαρχο. «Το νερό στους νιπτήρες ήταν σκέτη σκουριά. Είναι αδύνατον να χρησιμοποιηθεί από το προσωπικό ή τους θιάσους. Αυτό οφείλεται στις εγκαταστάσεις που παραλάβαμε και όχι στην ποιότητα του νερού. Όλη η πόλη έχει το ίδιο νερό. Με την υπάρχουσα ζημιά, διαπιστώθηκε ότι οι σωληνώσεις, εσωτερικά, είναι από πάνω μέχρι κάτω φραγμένες».

Όπως επισημαίνει ο Δήμαρχος, η παράκαμψη για τη διακοπή της διαρροής δεν αποτελεί μόνιμη λύση, καθώς η υδραυλική εγκατάσταση του Θεάτρου χρήζει συνολικής αντικατάστασης. Για το λόγο αυτό, ο ίδιος εξέτασε από κοινού με τις Τεχνικές Υπηρεσίες τον τρόπο εξεύρεσης κονδυλίου για την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου. Ως βάση για την επίτευξη του σκοπού τους λήφθηκε μία προϋπάρχουσα κοστολογημένη μελέτη, ωστόσο σε συνεργασία με την Οικονομική Υπηρεσία το θέμα θα τεθεί σε προτεραιότητα προκειμένου να διευθετηθεί άμεσα και να αποφευχθεί πιθανή πρόκληση νέας ζημιάς. Ο κ. Λειβαδάρας διευκρινίζει ότι, η αποκατάσταση του προβλήματος δεν θα επηρεάσει τη λειτουργία του Θεάτρου, όταν αυτό θα είναι και πάλι επισκέψιμο για το κοινό. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «θα μπορέσουμε να εγκαταστήσουμε τις νέες σωληνώσεις και θα κάνουμε την τελική σύνδεση όταν το έργο ολοκληρωθεί».

Καθυστέρηση του έργου λόγω αναμονής του προϋπολογισμού

Βάσει των παραπάνω, εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς γιατί η δημοτική αρχή δεν προχώρησε νωρίτερα στην αντικατάσταση του υδραυλικού δικτύου, εφόσον γνώριζε την «παθογένειά» του από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τον κ. Λειβαδάρα, η «καθυστέρηση» οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε ψηφισθεί ακόμα ο προϋπολογισμός για το οικονομικό έτος 2020.

«Για να εξευρεθούν και να δοθούν χρήματα, έπρεπε να γίνει η πρώτη σύνταξη του προϋπολογισμού. Εμείς αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο και αρχίσαμε αμέσως τη διαδικασία της σύνταξή του. Αν δεν εγκριθεί πρώτα ο προϋπολογισμός για να κατανέμουμε τα κονδύλια, δεν είναι δυνατόν να προχωρήσεις σε κάποιες ενέργειες, ακόμη κι αν γνωρίζεις τα προβλήματα».

Όπως εξηγεί, τη δεδομένη στιγμή, ο Δήμος θα υλοποιήσει το έργο, αξιοποιώντας χρήματα που προορίζονται για έκτακτες καταστάσεις. «Δυστυχώς οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και σε πηγαίνουν πίσω. Δεν είναι ότι διαθέτω ένα κονδύλιο και μπορώ άμεσα να το χρησιμοποιήσω», καταλήγει ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης.

Θ. Μενδρινού: «Ας κοιτάζουμε την ουσία και όχι το φαίνεσθαι»

Σχετικά με τα προβλήματα που φέρεται να «κουβαλά» το ιστορικό Θέατρο «Απόλλων» από την προηγούμενη δημοτική θητεία κλήθηκε να απαντήσει στην «Κοινή Γνώμη», η πρώην Αντιδήμαρχος Πολιτισμού και μέλος της δημοτικής παράταξης «Η Σύρος που αξίζουμε», Θωμαή Μενδρινού.

Όπως επισημαίνει, «η κ. Λεονταρίτη είχε όλο τον απαραίτητο χρόνο και την υποχρέωση από τη στιγμή που γνώριζε το πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο και δεδομένου ότι ακυρώθηκαν όλες οι εκδηλώσεις λόγω πανδημίας, να ελέγξει και να θεραπεύσει τυχόν πληγές ώστε να μην έχουμε σήμερα αυτό το αποτέλεσμα, να πλημμυρίσει το θέατρο και να προκληθούν περαιτέρω ζημιές. Αλίμονο αν για ένα τμήμα σωληνώσεως που έχει εμφανίσει διαρροή να περιμένουμε την έγκριση του προϋπολογισμού για να επισκευαστεί».

Η κ. Μενδρινού εκφράζει την άποψη ότι η νυν δημοτική αρχή, εφόσον γνώριζε το πρόβλημα από τον Σεπτέμβριο, θα έπρεπε να εκμεταλλευτεί κάποια χορηγία για την αποκατάστασή του, «κοιτάζοντας την ουσία και όχι το φαίνεσθαι».

Αναφερόμενη στις ενέργειες που δεν έγιναν από την παρελθούσα διοίκηση, σημειώνει: «Προσωπικά ποτέ δεν έριξα ευθύνες στους προκατόχους μου για ό,τι παρέλαβα, καθώς θεωρώ πως είναι μια φθηνή δικαιολογία και τακτική που υποτιμά την νοημοσύνη των πολιτών. Οι υπεύθυνοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους, καθώς έχει περάσει ένα έτος από την ανάληψη των καθηκόντων τους», καταλήγει η Θωμαή Μενδρινού.