Επέκταση του θεσμού των μικρών ελεύθερων βιβλιοθηκών στη Σύρο – Τοποθέτηση εννέα νέων κατασκευών από το Κάτω Μάννα έως τον Μέγα Γιαλό

Η γνώση είναι δύναμη και πρέπει να μοιράζεται

Εννέα «αναγνωστικοί» σταθμοί θα ενώνουν σε λίγο καιρό την περιοχή του Κάτω Μάννα με το χωριό Μέγας Γιαλός και θα ανατροφοδοτούν την αγάπη τόσο των κατοίκων όσο και των επισκεπτών της πρωτεύουσας των Κυκλάδων για το βιβλίο.

Ο θεσμός των μικρών βιβλιοθηκών που πριν από ενάμιση χρόνο, έκανε δειλά την εμφάνισή του με πρωτοβουλία της υπεύθυνης της Παιδικής Λέσχης Ανάγνωσης Ερμούπολης, Άννας Ρούσσου, τολμά ένα τεράστιο άλμα και επεκτείνεται θεαματικά, αφήνοντας το σημάδι του σε περισσότερα σημεία.

Στόχο αυτής της προσπάθειας, που βρίσκει συνεχώς νέους και ένθερμους υποστηρικτές, αποτελεί η δημιουργία ενός δικτύου που δύναται να αναδείξει σταδιακά τη Σύρο ως το νησί του βιβλίου, στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων που κατέχουν αντίστοιχο τίτλο, διαθέτοντας μεγάλο αριθμό βιβλιοπωλείων και ανοιχτών βιβλιοθηκών.

Συγκινητική η συμβολή των τοπικών επιχειρηματιών

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ρούσσου πρότεινε σε επιχειρήσεις του νησιού την τοποθέτηση μικρών ξύλινων σπιτιών που θα λειτουργούν ως «φωλιές» δανεισμού ή δωρεάς βιβλίων (λογοτεχνικών, ποιητικών συλλογών, παιδικών) στον εξωτερικό – περιβάλλοντα χώρο τους. Η ιδέα της βρήκε αντίκρισμα και με την οικονομική συνεισφορά του μεγαλύτερου μέρους των επιχειρηματιών κατασκευάστηκαν εννέα μικρές ελεύθερες βιβλιοθήκες οι οποίες σιγά-σιγά λαμβάνουν τις θέσεις τους σε κεντρικά σημεία του περιφερειακού οδικού δικτύου της Σύρου. Οι περισσότεροι εξ’ αυτών ήταν παλαιοί μαθητές της κ. Ρούσσου στο νηπιαγωγείο που είχε δημιουργήσει η Ενορία της Βάρης. «Για μένα είναι πολύ συγκινητικό το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά που τότε κάθονταν μπροστά μου και με άκουγαν με προσοχή όταν τους διάβαζα ποίηση, σήμερα να είναι δίπλα μου και να μου συμπαραστέκονται», δηλώνει στην «Κοινή Γνώμη» η κ. Άννα Ρούσσου.

Η ιδέα της προσφέρει τη δυνατότητα σε όποιον το επιθυμεί, να πηγαίνει στην πλησιέστερη, να παίρνει ένα βιβλίο, να το διαβάζει και να το επιστρέφει ή να το αντικαθιστά με κάποιο άλλο που δεν το χρειάζεται πια», Όπως εξηγεί η ίδια, πολλά βιβλία που σήμερα βρίσκονται στοιβαγμένα σε αποθήκες και πατάρια, μπορούν να βγουν ξανά στο φως και να συνεχίσουν να μοιράζουν τη γνώση τους.

Η υπεύθυνη της δράσης καλεί τους Συριανούς να αφήσουν σε κάποιο από τα σπιτάκια ένα ή περισσότερα δικά τους βιβλία που έχουν ήδη διαβάσει και θα ήθελαν και άλλοι να ταξιδέψουν μέσα από αυτά. «Η γνώση είναι δύναμη! Ας την πολλαπλασιάσουμε!», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι και στην περίπτωση αυτή, η πιστή τήρηση των κανόνων υγιεινής κρίνεται απαραίτητη. Ως εκ τούτου, καλό είναι οι χρήστες, πριν ανοίξουν τη μικρή βιβλιοθήκη και αφού ολοκληρώσουν την αναζήτηση τίτλων και την κλείσουν, να πλένουν τα χέρια τους με αντισηπτικό.

Για την εικαστική επιμέλεια των κατασκευών είχε σχεδιαστεί αρχικά η υλοποίηση σχετικής δράσης σε συνεργασία με το Ιδιωτικό Δημοτικό Σχολείο «Ο Άγιος Γεώργιος». Λόγω κορωνοϊού, η σκέψη δεν πέρασε ποτέ στην πράξη κι έτσι, η κ. Ρούσσου με την κόρη της, Φραγκίσκα ανέλαβαν μόνες τους να φιλοτεχνήσουν τις μικρές βιβλιοθήκες.  «Προσπαθήσαμε να δώσουμε λίγο χαρούμενο τόνο με αφαιρετική ζωγραφική που έχει περισσότερο παιδικό χαρακτήρα», σημειώνει η υπεύθυνη.

Στόχος η ανάδειξη της Σύρου ως νησιού του βιβλίου

Οι προετοιμασίες για τη δημιουργία ενός δικτύου βιβλιοθηκών από το Κάτω Μάννα έως και το Μέγα Γιαλό (Ταβέρνα «Ταλαράς») ξεκίνησαν από τον περασμένο Δεκέμβριο. Σύμφωνα με την κ. Ρούσσου, ενδιαφέρον για την τοποθέτηση ανάλογων κατασκευών έχει εκδηλωθεί και από δύο ακόμη περιοχές του νησιού. Όπως υπογραμμίζει, η διεύρυνση της δράσης δύναται να συμβάλει και στην ανάπτυξη ενός καινούριου είδους τουρισμού, του αναγνωστικού τουρισμού. «Κάποιος που αγαπά το βιβλίο θα μπορούσε να έρθει για διακοπές στη Σύρο, γνωρίζοντας ότι θα βρει βιβλιοθήκες σε πολλά σημεία του νησιού και κατά συνέπεια, την ευκαιρία να επιλέξει βιβλία να τα διαβάσει» προσθέτει, κρίνοντας πως  «ο άνθρωπος που ασχολείται με το βιβλίο, συνεχώς ψάχνεται». Μία από τις σκέψεις της είναι και η μελλοντική δημιουργία ενός χάρτη στον οποίο θα αναγράφονται όλοι οι αναγνωστικοί «σταθμοί» και η ανάρτησή του στα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης. «Προτεραιότητά μας, τη δεδομένη στιγμή, είναι η ολοκλήρωση αυτού του δρόμου, που θα θέλαμε να φτάσει ως την Ερμούπολη». Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις εννέα καινούριες βιβλιοθήκες, υπάρχουν δύο ακόμα, μία έξω από την οικία της κ. Ρούσσου και μία στο χώρο του ΚΔΑΠ-ΜΕΑ.

Υπεύθυνη τόσο για τον αρχικό εφοδιασμό των βιβλιοθηκών, όσο και για τον τακτικό έλεγχό τους θα είναι η κ. Ρούσσου. «Θα βάλω σε όλα τα κουτιά μερικά βιβλία. Αν κάποια βιβλιοθήκη είναι γεμάτη, θα μεταφέρω τίτλους σε κάποια άλλη που έχει διαθέσιμο χώρο», δηλώνει χαρακτηριστικά. Στην ερώτηση «μα πόσα βιβλία έχετε στην προσωπική συλλογή σας ώστε να μπορείτε να τα αξιοποιείτε με αυτόν τον τρόπο», η κ. Ρούσσου απαντά, γελώντας, «αρκετά». Όπως εξηγεί, στο παρελθόν, έκανε εκπομπή σε τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, όπου παρουσίαζε βιβλία σε συνεργασία με εκδοτικούς οίκους. «Αυτί μου έστελναν βιβλία, οπότε έχω ένα απόθεμα, αλλά όχι μεγάλο ώστε να γεμίσω όλες τις βιβλιοθήκες. Ωστόσο σκέφτομαι να ενημερώσω για τη δράση μας τους εκδοτικούς οίκους με τους οποίους συνεργάζομαι και στην Παιδική Βιβλιοθήκη, ώστε να τους ζητήσω να ενισχύσουν την προσπάθεια, δωρίζοντάς μας κάποια καινούρια βιβλία».

Καταλήγοντας, η. Ρούσσου εκτιμά ότι η δημιουργία μικρών εστιών φιλαναγνωσίας σε κάθε γωνιά του νησιού θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη διοργάνωση και υλοποίηση δράσεων γύρω από αυτές. «Στη Βάρη, για παράδειγμα, θα μπορούσαν πέντε άνθρωποι να συγκεντρωθούν στην παραλία, να διαβάσουν ποίηση και μετά να αφήσουν τα βιβλία στο κουτί. Αυτό κινεί το ενδιαφέρον του κόσμου και τον προτρέπει να στραφεί στο βιβλίο είτε για χαλάρωση είτε για ένα πνευματικό ταξίδι».