Της Μαρίας Ρώτα

25 Μαρτίου 1821

Η Ελληνική Επανάσταση
  • Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, 2021 - 06:22
Το Κρυφό Σχολειό, πίνακας του Νικολάου Γύζη

Είναι πολλοί οι Έλληνες που περίμεναν το τελείωμα του χρόνου του 2020. Με ενθουσιασμό υποδέχθηκαν το 2021, οπότε συμπληρώνονται 200 χρόνια από τη δημιουργία του σύγχρονου ελληνικού κράτους.

Γνωρίζουμε από τα βιβλία της Ιστορίας ότι τότε οι Έλληνες κήρυξαν την ανεξαρτησία τους και πολλοί θυσίασαν τη ζωή τους στον αγώνα για αυτοδιάθεση.

Η 25η Μαρτίου του 1821 είναι η ημέρα που προσφέρει, κάθε χρόνο την εορταστική εκδήλωση του Ελληνικού Έθνους. Ιδιαίτερα την χρονιά του 2021, συγκεντρώνει ότι πιο ιερό στη μνήμη των Ελλήνων. “Την ημερομηνία αυτή της 25ης Μαρτίου οι Έλληνες ύψωσαν το ανάστημα τους κατά του τρομερού “Δυνάστη” μετά τα 400 χρόνια σκλαβιάς”.

Οι Έλληνες θέλησαν, φρόντισαν και κατάφεραν να διατηρήσουν την εθνική τους συνείδηση, τη θρησκεία, τη γλώσσα και ιδιαίτερα τον πόθο τους και την ελευθερία. Οι κυριότεροι παράγοντες που συνετέλεσαν στην προσπάθεια τους ήταν η φιλική θρησκεία του Έλληνα, που δεν την επέτρεπαν οι Τούρκοι, η αγάπη του για το Ναυτικό και ιδιαίτερα η μεγαλύτερη παράδοση της ελληνικής γλώσσας για τα παιδιά τους και η γνώση για την ιστορία.

Σπουδαίο ρόλο έπαιξαν τότε, η Εκκλησία με τους ιερείς, οι Δάσκαλοι του γένους και μερικές Εταιρείες που είχαν σωθεί, γιατί ενδιέφεραν τους Τούρκους. Τα κρυφά σχολεία ήταν ότι πιο σημαντικό για τα παιδιά, που φρόντιζαν οι ιερείς να μαθαίνουν γράμματα ελληνικά στα παιδιά. Και οι Έλληνες που βρίσκονταν σε διάφορες άλλες χώρες, εκτός Ελλάδας, δεν απαρνήθηκαν ποτέ την Πατρίδα. Αντίθετα διατήρησαν την αγάπη, αλλά και νοσταλγία της Εθνικής παράδοσης και έτσι δημιούργησαν, εκτός Ελλάδος τη Φιλική Εταιρία, που υπήρξε ο φορέας της οργάνωσης του ξεσηκωμού του 1821 για την λευτεριά του γένους.

Το Ναυτικό

Η Φιλική Εταιρία, γνωρίζοντας την αξία της θαλάσσιας δύναμης, είχε φροντίσει αρχικά για την κήρυξη της Επανάστασης να υπάρξει συμμετοχή της νησιωτικής Ελλάδας και ειδικά τα νησιά Ύδρα, Σπέτσες και Ψαρά, που είχαν καταφέρει να έχουν εμπορικούς στόλους και χρήματα... κρυφά, για τη συντήρηση και εφοδιασμό των πλοίων τους.

Λόγω της γεωγραφικής θέσης της χώρας μας με την πληθώρα των νησιών, χρειαζόταν το Ναυτικό για την εξέγερση των παράκτιων περιοχών και των νησιών του Αιγαίου. Στη συνέχεια τα νησιά αυτά χρειάζονταν το Ναυτικό για την προστασία τους, αλλά παράλληλα το Ναυτικό βοήθησε ώστε να αποκλειστούν τουρκικά φρούρια που ήταν σε θαλασσινές ακτές και στα λιμάνια των νησιών του Αιγαίου. Το Ναυτικό παρέμενε κοντά στα νησιά και εμπόδιζε με ιδικό τρόπο τις μεταφορές, από τη θάλασσα εχθρικών στρατευμάτων, ώστε να τα πηγαίνουν οι Τούρκοι στην Πελοπόννησο, στην Εύβοια και σε άλλες περιοχές που αποτελούσαν το στήριγμα της Τουρκικής κυριαρχίας στην Ελλάδα. Με το Ναυτικό των επαναστατημένων Ελλήνων έγινε και πρωτόγνωρο στην ιστορία μας. Στη σκλαβωμένη Ελλάδα δημιουργήθηκε Πολεμικό Ναυτικό, πριν ακόμη δημιουργηθεί το Ελληνικό κράτος.

Τα εμπορικά καράβια χρησιμοποιήθηκαν σαν πολεμικά. Ήταν αρματωμένα με κανόνια από τον 16ο αιώνα, γιατί αντιμετώπιζαν τότε τους πειρατές (Αλγερινούς, Μαροκινούς κ.α.) και είχαν, ευτυχώς, πολεμική εμπειρία γιατί στις συναντήσεις τους με τα πειρατικά έδιναν πραγματικές ναυμαχίες. Είχαν αναδειχθεί σπουδαίοι ναυμάχοι. Όλοι μας, εδώ στο νησί μας γνωρίζουμε τον Μιαούλη, τον Κανάρη που τα αγάλματά τους κοσμούν την Ερμούπολη, τον Σαχτούρη, τον Τομπάζη κ.α. που κοσμούν άλλες περιοχές της Ελλάδας. Όλοι αυτοί οι θαυμάσιοι ναυτικοί κέρδισαν μάχες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας, όπως στη Χίο, στις Σπέτσες, στον Κάβο – Ντόρο κ.α. και προκάλεσαν τον παγκόσμιο θαυμασμό. Η μελέτη της ιστορίας της Επανάστασης, σύμφωνα με τη γνώμη, όχι μόνο των Ελλήνων αλλά και ξένων μελετητών, μαρτυρεί ότι χωρίς το Ναυτικό δεν θα πετύχαινε η απελευθέρωση της Ελλάδας.

Με θάρρος να Ελπίζουμε

Η Ελληνική Επανάσταση του 1821 ήταν αρκετά δυνατή, μεγάλη και κατόρθωσε την ελευθερία της από τον ανελέητο κατακτητή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας που έβλαψε τόσο πολύ τη χώρα μας και εξόντωσε τόσους ανθρώπους. Ας φροντίσουμε να γνωρίσουμε, διαβάζοντας ή ακούγοντας την υπέροχη παλιά μας ιστορία.

Νομίζω ότι αξίζει να μεγαλώσουν σήμερα τα παιδιά μας και τα παιδιά των παιδιών μας με την αγάπη προς τη θρησκεία, την Ελευθερία, την Πατρίδα και την μοναδική και υπέροχη ιστορία της από την αρχαιότητα έως σήμερα.

Ο μεγάλος ποιητής Γιώργος Σεφέρης το 1963 παρέλαβε το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Ένα μέρος της ομιλίας του ήταν: “Ανήκω σε μια χώρα μικρή. Είναι ένα πέτρινο ακρωτήρι στη Μεσόγειο που δεν έχει άλλο αγαθό παρά τον αγώνα του λαού, τη θάλασσα και το φως του ήλιου. Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και αυτό που τον χαρακτηρίζει είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή. Η ελληνική γλώσσα δεν έπαψε ποτέ της, να μιλιέται. Δέχθηκε τις αλλοιώσεις που δέχεται κάθε τι ζωντανό, αλλά δεν παρουσιάζει κανένα χάσμα. Άλλο χαρακτηριστικό αυτής της παράδοσης είναι η αγάπη της για την ανθρωπιά, κανόνας της η δικαιοσύνη...”

Κάποια άλλη στιγμή, πριν κάποια άλλα χρόνια, σε μια δύσκολη κατάσταση είχε πει:

“... εδώ και μήνες η Ελλάδα είναι στο πραιτόριο. Χλευάζεται και κατασυκοφαντείται. Κάποιοι άνθρωποι προσβάλλουν τους Έλληνες και αμφισβητούν την ιστορία της και τον πολιτισμό αυτής της υπέροχης χώρας... Ευτυχώς ακόμα η Ελλάδα έχει μέλλον, γιατί στη μακραίωνη ιστορία της, κάθε μεγάλη ήττα και καταστροφή αντί να την αφανίσει την ανασταίνει...”. Αυτά είναι λόγια του μεγάλου ποιητή.

Η Καταστροφή των Ψαρών

“Στον Ψαρών την ολόμαυρη ράχη

περπατώντας η Δόξα μονάχη

μελετά τα λαμπρά παλληκάρια

και στην κόμη στεφάνι φορεί

γενωμένο από λίγα χορτάρια

που είχαν μείνει στην έρημη γη.”

Ένα από τα ποιήματα του Διονυσίου Σολωμού.

Αμέσως μετά την ελευθερία των Ψαρών, ο λαός συγκεντρώθηκε χωρίς δισταγμό στο κατάστημα που ονόμαζαν “Δημογεροντία”, κατέβασαν την Τουρκική σημαία και αγκαλιάστηκαν μεταξύ τους και ασπάζονταν με τον ασπασμό της χριστιανικής αγάπης. “Η Ελλάς Ανέστη”

Έτσι γεννήθηκε η Νέα Ελλάδα.

Ετικέτες: