Της Μαρίας Ρώτα

Οι χώρες της Ευρώπης θαύμαζαν την Ελλάδα και έγραψαν...

  • Πέμπτη, 1 Απριλίου, 2021 - 06:22
Η Γαλλική Αποστολή στον Μοριά 1828

Ήταν πολύ συγκινητική η παρουσίαση των τηλεοπτικών καναλιών της Ελλάδος την 25η Μαρτίου 2021. με αυτό τον εορτασμό η χώρα μας μπαίνει συμβολικά και ουσιαστικά στην τρίτη εκατονταετία του βίου της ως ανεξάρτητη και ελεύθερη. Είναι σημαντικό, είναι θαυμάσιο το γεγονός ότι όλες οι χώρες του κόσμου, (εκτός ελαχίστων βέβαια), θαύμαζαν την Ελλάδα και την αρχαία ιστορία της.

Η χώρα μας γιόρτασε πριν μερικές μέρες τα διακόσια χρόνια από την εξέγερσή της ενάντια στην οθωμανική αυτοκρατορία.

ΓΑΛΛΙΑ: βαθιά φιλία 200 ετών.

Στο Παρίσι, το μουσείο του Λούβρου, από τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 έως τις 7 Φεβρουαρίου 2022, θα παρουσιάσει μια μεγάλη έκθεση για την “γέννηση της σύγχρονης Ελλάδας”. Σε έναν άλλο χώρο επίσης, με το όνομα “Ελληνικό σπίτι” θα εκτεθούν εξαιρετικοί γεωγραφικοί χάρτες του 19ου αιώνα, γαλλικοί, ελληνικοί και οθωμανικοί. Τον Δεκέμβριο, η Φιλαρμονική του Παρισιού θα φιλοξενήσει μια σειρά από συναυλίες ελληνικής μουσικής. Όλες αυτές οι πολιτιστικές εκδηλώσεις θα παρουσιάσουν το θάρρος και τον πολιτισμό των Ελλήνων του 1821 που κατόρθωσαν να απελευθερώσουν τη χώρα τους, όπως και οι Γάλλοι είχαν κατορθώσει από μια επίσης επανάσταση να έχουν μια δική τους ελευθερία στο απώτατο, πολύ μακρινό παρελθόν τους... “Η Ελλάδα αναπαύεται στην καρδιά όλων των ανθρώπων της Δύσης” είχε πει ο Andree Malraux το 1959 στην Αθήνα, όταν έγινε η πρώτη φωταγώγηση της Ακρόπολης.

Στην οδό Σίνα στην Αθήνα υπάρχει το Γαλλικό Ινστιτούτο. Μαζί με την Εθνική Βιβλιοθήκη της Γαλλίας παρουσιάζει μια διαδικτυακή έκθεση για τους φιλέλληνες με τίτλο: “Από αγάπη για την Ελλάδα”. Πολλοί Γάλλοι έχουν αναφέρει: “Είμαστε δύο λαοί με υπερηφάνεια για την ταυτότητά μας και επιθυμία για αλληλοκατανόηση, αλλά και με πάθος για την ελευθερία...” ανέφεραν οι Patrick Maisonnave, πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Conioy, διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου της Ελλάδος και Veronique Chankowski Διευθύντρια Γαλλικής Σχολής Αθηνών.

ΡΩΣΙΑ

Η Ρωσική Αυτοκρατορία, ως μια από τις μεγάλες δυνάμεις της εποχής, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Ελληνική Επανάσταση, από την προετοιμασία ως την αναγνώριση της Ελλάδας από την Οθωμανική Πύλη ως ανεξάρτητο κράτος.

Ένα σημαντικό γεγονός είναι: “ Το μ1770 κατά τον ρωσοτουρκικό πόλεμο (1768 – 1774) η Αυτοκράτειρα Αικατερίνη, η μεγάλη, έστειλε στο Αιγαίο την πρώτη αρχιπελαγική αποστολή του Ρωσικού στόλου υπό τη διοίκηση του κόμη ΑΛΕΞΈΙ Ορλωφ, με σκοπό να απελευθερωθούν όλοι οι χριστιανοί από τον Τουρκικό ζυγό.” Τότε, τα Ελληνικά πλοία απέκτησαν το δικαίωμα να πλέουν υπό την Ρωσική σημαία και έτσι δημιουργήθηκε ο ελληνικός στόλος, ο οποίος πενήντα χρόνια αργότερα πήρε μέρος στην επανάσταση. Στη νότια πλευρά της Ρωσίας βρήκαν προσωρινό καταφύγιο ο Λάμπρος Κατσώνης, ο Ιωάννης Βαρβάκης, η Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, που έγινε ναύαρχος του Ρωσικού στόλου , κ.α.

Το 1809 εντάχθηκε στο υπουργείο εξωτερικών της Ρωσίας ο Ιωάννης Καποδίστριας ... Στην Οδησσό, όπου αναπτύχθηκε δραστήρια Ελληνική κοινότητα, το 1814 ιδρύθηκε η Φιλική Εταιρεία.

Η έναρξη της Ελληνικής επανάστασης προκάλεσε μεγάλο κύμα αλληλεγγύης σε όλα τα στρώματα της Ρωσικής κοινωνίας... Πολλοί Ρώσοι πήγαν στην Ελλάδα να πολεμήσουν πλάι – πλάι με Έλληνες “αδελφούς” τους , αγόραζαν όπλα και πυρομαχικά και συγκροτούσαν εθελοντικά συντάγματα...” Για να τιμήσουν την μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης αποφάσισαν από κοινού με τους φίλους Έλληνες, να ανακηρυχθεί η φετινή χρονιά “ Έτος Ιστορίας Ρωσίας – Ελλάδας.” Να διεξαχθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ρωσίας και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας...

Ανέφερε αυτά τα λόγια ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ελλάδα Αντρέι Μάσλοβ.

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ:

Αυτή η χώρα, σήμερα είναι περήφανη που αποτελεί πατρίδα μιας από τις μεγαλύτερες και πιο δυναμικές κοινότητες της ελληνικής διασποράς, μετρώντας σχεδόν 400,000 Αυστραλούς ελληνικής καταγωγής . Ήταν το 1829 όταν κάποιοι νεαροί ναύτες αποβιβάστηκαν στο Σίδνεϊ από ένα πλοίο “Ηρακλής” που είχαν φύγει από την Ύδρα... Λίγα χρόνια μετά τους ακολούθησαν τόσοι πολλοί Έλληνες, που μερικά χρόνια αργότερα μετά από σκληρή προσπάθεια πρόκοψαν και έβαλαν τα θεμέλια κοινοτήτων τους που σήμερα ευημερούν.

“Η Αυστραλία, σήμερα, γιορτάζει, όπως οι Έλληνες, τα 200χρόνια από την Ελληνική επανάσταση. Οι Ελληνοαυστραλοί είναι αδιάρρηκτος ιστός στη θαλερή και ειλικρινή φιλία μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας. Η ιστορία που ξεκίνησε πριν από 200 χρόνια, είναι ακόμη ζωντανό τμήμα της κοινής ιστορίας των δύο χωρών”. Είναι λόγια του πρέσβη της Αυστραλίας στην Ελλάδα Άρθουρ Σπύρευ.

Αρχαιότητα και 1821

Μπορεί να μιλάμε και να γράφουμε για την μεγάλη βοήθεια και την επέμβαση των μεγάλων δυνάμεων να αποκτήσει η χώρα μας την ελευθερία της αλλά έχουμε σκεφθεί ποτέ, γιατί τόσες χώρες θαύμαζαν την Ελλάδα και βοήθησαν να ελευθερωθεί;

Όπως ανέφερε καθηγητής Πανεπιστημίου του Birmingam της Αγγλίας: “... Λόγω της αρχαιότητας οι Έλληνες ξεχώρισαν από τους άλλους λαούς της Βαλκανικής και δέχθηκαν τη συμπάθεια πολλών Ευρωπαίων και όχι μόνο. Στα μάτια τους η απελευθέρωση των Ελλήνων σήμαινε τη νίκη του κλασικού πολιτισμού!

Η αρχαιότητα καθολίκευσε τον αγώνα και έστρεψε στους Δυτικούς να ταυτιστούν πολιτισμικά με τους εξεγερμένους.

Το “είμαστε όλοι Έλληνες ” ήταν ενός δράματος που δημιούργησε ο Σέλλευ*· Δίχως την πολιτιστική γνωριμία της αρχαιότητας, ο αγώνας δύσκολα θα είχε ευοδωθεί, δεδομένου ότι ο αρχαιολατρικός οίστρος των φιλελλήνων ήταν τόσο ισχυρός που ξεπερνούσε την απογοήτευση τους από την επαφή με τους νεοέλληνες.

Το 1821 όλο το κίνημα του φιλελληνισμού προετοιμάζεται από την ανακάλυψη της αρχαίας Ελλάδας από τα μέσα περίπου του 18ου αιώνα και όλοι οι ξένοι επιθυμούν να γνωρίσουν το ωραίο και την ελευθερία της χώρας...”

Και στην Αμερική τα δημόσια κτίρια αρχαιοελληνικού ρυθμού ή οι πόλεις με το όνομα Αθήνα επιβεβαιώνουν τη γοητεία της ελληνικής αρχαιότητας. Εκτός από την ελληνική αρχιτεκτονική ( που την έχουμε συναντήσει σε όλες τις χώρες του κόσμου), ακόμη και η μόδα ( Graecomania) όπως ονομαζόταν τα συναντούσαν παντού.

Ο Κοραής το 1803 έκανε μια διάλεξη στο γαλλικό κοινό, στηρίχθηκε στην αρχαιότητα των Ελλήνων και στην πανέμορφη κλασική τους αρχιτεκτονική που την είχαν αντιγράψει σε θαυμάσια κτίρια με τους αρχαιοελληνικούς κίονες οι περισσότερες χώρες.

Σκοπός της ομιλίας του ήταν να πεισθούν οι Ευρωπαίοι να βοηθήσουν την Ελλάδα να αποκτήσει την ελευθερία της, ώστε να μην αποχωριστούν την αρχαία δόξα των προγόνων της.

Πολλοί Ευρωπαίοι, που λάτρευαν την κλασική αρχαιότητα βοήθησαν την Ελλάδα.

* Σέλλεϋ : Άγγλος πεζογράφος και ποιητής. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και άρχισε να γράφει έργα με διάφορα θέματα και ποιήματα. Εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, εκεί γνωρίστηκε με τον Έλληνα Μαυροκορδάτο και έμαθε για την κήρυξη της επανάστασης των Ελλήνων . Συνέθεσε ποίηση σχετική με τους Έλληνες και την φροντίδα της ελευθερίας της Ελλάδας.

 

 

Ετικέτες: