Λειτουργία τμήματος Εικαστικών στο «Εν χορδαίς και οργάνοις» με δασκάλα την παλιά του μαθήτρια, Αγνή Ρούσσου

«Η Σχολή εμπιστεύεται και αξιοποιεί τους αποφοίτους της»

Ένας νέος «προορισμός» αποτυπώνεται από φέτος στον εκπαιδευτικό χάρτη του «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» που, παράλληλα με τη συνέχιση του αξιόλογου έργου του για την ανάδειξη και διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της ρεμπέτικης μουσικής, διευρύνει φέτος τους ορίζοντές του, προσεγγίζοντας περισσότερους καλλιτεχνικούς «σταθμούς».

Το Τμήμα Εικαστικών της Σχολής με δασκάλα τη Συριανή εικαστικό Αγνή Ρούσσου ξεκίνησε ήδη τη λειτουργία του, ενθαρρύνοντας παιδιά, εφήβους και ενήλικες να αναπτύξουν τις καλλιτεχνικές τους δεξιότητες μέσα από την ζωγραφική. Το πρόγραμμα σπουδών συνδυάζει τη θεωρία με την πράξη, και υποδεικνύει στους μαθητές τρόπους ώστε να καλλιεργήσουν την αισθητική τους αντίληψη, να αναπτύξουν το δικό τους εκφραστικό λεξιλόγιο, και να εξοικειωθούν καλύτερα με τα ζωγραφικά μέσα. Με την μελέτη της νεκρής φύσης, τις ασκήσεις χρωματολογίας, την εξοικείωση με τα σημαντικά έργα της Ιστορίας της Τέχνης, ο μαθητής αναπτύσσει την ικανότητα να παρατηρεί, να ερμηνεύει και να αποτυπώνει τη δική του σύνθεση.

Η Αγνή Ρούσσου είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, με Integrated Master στην ζωγραφική. Το 2018 πήγε στην Σκωτία, όπου δούλεψε για τρία χρόνια ως δασκάλα ζωγραφικής και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Σχολή Καλών Τεχνών Γλασκώβης, στην Επιμέλεια Σύγχρονης Τέχνης (MLitt Curatorial Practice, Contemporary Art, GSA). Τα τελευταία έξι χρόνια διδάσκει ζωγραφική, σε σχολεία και καλλιτεχνικά εργαστήρια, ενώ παράλληλα συμμετέχει σε ομαδικές εκθέσεις, συνέδρια και φεστιβάλ. Αξίζει να σημειωθεί πως η ίδια υπήρξε μαθήτρια της Μεγάλης του Μάρκου Σχολής, όπου διδάχτηκε μπουζούκι από τον κ. Αρίστο Βαμβακούση.

«Από την ίδρυση του Σωματείου, οι άνθρωποι της Σχολής είχαν στο μυαλό τους να ανοίξουν κι άλλες πτυχές της τέχνης, καθώς και να εμπιστεύονται και να αξιοποιούν τους μαθητές τους. Το όραμά τους είναι να δουν τους απόφοιτούς τους, να συνθέτουν, να διδάσκουν, να παράγουν μουσική και να υπηρετούν τον πολιτισμό γενικότερα. Η δημιουργία τμήματος ζωγραφικής προτάθηκε σαν ιδέα πριν από το ταξίδι μου στη Σκωτία και με την επιστροφή μου, το προχωρήσαμε, βλέποντας το μεγάλο ενδιαφέρον και την ανάγκη του κόσμου για δημιουργία, ειδικά μετά την πολύμηνη απομόνωση λόγω της πανδημίας», δηλώνει η Αγνή Ρούσσου στην «Κοινή Γνώμη».

Τμήματα και στόχοι του μαθήματος

Η φοίτηση στο Τμήμα Εικαστικών διαρκεί ένα ακαδημαϊκό έτος, ενώ τα μαθήματα γίνονται ομαδικά, με ανώτερο αριθμό σε κάθε τμήμα 8 ατόμων, και χωρίζονται σε ηλικιακές κατηγορίες: παιδικό τμήμα (για παιδιά από 6 έως 12 ετών), εφηβικό Τμήμα (για νέους από 13 έως 18 ετών), τμήμα Ελεύθερου σχεδίου (προετοιμασία μαθητών για το ειδικό μάθημα των πανελληνίων εξετάσεων, τμήμα ενηλίκων.

Μέσα από το μάθημα της ζωγραφικής, οι σπουδαστές θα εξοικειωθούν με τα υλικά (πινέλα, παλέτα, κάρβουνο, γραφίτης, χρώματα από σωληνάριο), θα αποκτήσουν την ικανότητα αποτύπωσης μορφικών στοιχείων στην ζωγραφική επιφάνεια, θα μάθουν να χρησιμοποιούν ορολογία γύρω από την τεχνική και την θεωρία της Τέχνης, να κατανοούν σύμβολα, αξίες και αφηγήσεις που περιλαμβάνει ένα έργο, θα γνωρίσουν άλλους πολιτισμούς και χρονικές περιόδους μέσα από την Ιστορία της Τέχνης και θα αναγνωρίσουν την Τέχνη ως αναπόσπαστο κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης.

Υπενθυμίζεται πως, στο «Εν Χορδαίς και Οργάνοις» πραγματοποιούνται επίσης μαθήματα προπαιδείας (ηλικίες 5 – 7 ετών) με την Αγνή Ρούσσου, μπουζουκιού, μπαγλαμά και τζουρά με τον Αρίστο Βαμβακούση, κιθάρας και κοντραμπάσο με τον Αλέξη Πάππο, πιάνου με τον Παντελή Πετρίδη, βυζαντινής μουσικής με τον Βασίλη Χασανδρινό και ηχοληφίας – μουσικής τεχνολογίας με τον Βαγγέλη Κέφαλο.