Eye's Walk Digital festival 2022

Video art installation & Soundscape Installation στην πρόσοψη του Θεάτρου Απόλλωνα

Την Τετάρτη 3 Αυγούστου, στις 21.00, μπροστά στο θέατρο Απόλλων, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γίνουν μέρος μιας “ψυχεδελικής” εμπειρίας μέσα από την παρουσίαση της σύμπραξης δύο ιδιαίτερων καλλιτεχνών.

Ο Γερμανός Visual artist Wolfgang Lehmann με το ψυχεδελικό έργο του  "SIRII" και ο Έλληνας εικαστικός και δεξιοτέχνης του μουσικού αυτοσχεδιασμού Άγης Κελπέκης, με το πρωτότυπο Soundscape installation, μας καλούν να σταθούμε και να έρθουμε σε επαφή με τη Φύση και τον εαυτό μας.

Η πρωτοτυπία της φετινή διοργάνωσης

Το Eye’s Walk Digital Festival, το οποίο ξεκίνησε από τη Σύρο, είναι ένα φεστιβάλ που αναπτύσσεται και κινείται με πολλή ορμή γύρω από τις ψηφιακές τεχνολογίες και την ψηφιακή τέχνη. Σε αυτήν την παραγωγή, μας παρουσιάζει ένα video art πάνω στην πρόσοψη του θεάτρου Απόλλων με την ταυτόχρονη δημιουργία ενός πρωτότυπου ηχοτοπίου από δύο καλλιτέχνες οι οποίοι δεν έχουν συναντηθεί ως τώρα. Το φεστιβάλ αποτέλεσε τον πρεσβευτή αυτής της ιδέας κι τους έφερε σε επικοινωνία για πρώτη φορά. Στη συνέχεια, ο καθένας δημιούργησε μόνος έχοντας ωστόσο κοινό στόχο. “Ένας από τους ρόλους του φεστιβάλ είναι να φέρνει κοντά ανθρώπους και να δημιουργεί συμπράξεις με διαφορετικούς καλλιτέχνες. Ο Wolfgang, πιο κοντά σε έναν οπτικό ιμπρεσιονισμό, πλάθει μια οργιαστική Φύση, από μαγικά χόρτα και φυτά. Αφήνει το μυαλό σε ψυχεδελικά οράματα, να συναντηθεί με τις Βαλκυρίες -γυναικείες θεότητες, κρυμμένες πίσω από τις φυλλωσιές, πριν τη μάχη, ήρεμες και θηλυκές.

Ο Άγης, γυρίζει τον Κόσμο, συγκεντρώνει ήχους και άγνωστες αισθήσεις και συνθέτει  ένα μουσικό ταξίδι ερμηνεύοντας με τον δικό του τρόπο το οπτικό ταξίδι.

Η φετινή παράσταση που ενσωματώνει για πρώτη φορά το sound art με το video art είναι ένα σημείο που αποτελεί ένα νέο ξεκίνημα” λένε οι διοργανωτές.

Να σταθούμε και να νιώσουμε”

Η Φιλία Μηλιδάκη, η οποία έχει την καλλιτεχνική επιμέλεια του έργου, μίλησε στην Κοινή Γνώμη για όλα όσα θα βιώσει το κοινό το βράδυ της Τετάρτης και για την επιλογή του θεάτρου Απόλλων: “Η δική μου παρατήρηση σαν επιμελήτρια , ήταν ότι σε αυτόν το χώρο, έξω από αυτό το εμβληματικό οικοδόμημα που είναι σύμβολο της Ερμούπολης και βρίσκεται στην καρδιά αυτής της πόλης, αν καθίσει κάποιος πολλή ώρα μπροστά και απομονώσει το θόρυβο της πόλης, μπορεί να ακούσει ήχους, πουλιά, τον άνεμο, τα φύλλα που θροΐζουν, να ακούσει όλους αυτούς τους ήχους που έχουμε παραμερίσει μέσα στο αστικό τοπίο και που καλύπτονται από μια έντονη βουή και υπερκινητικότητα”.

Το έργο μας προτείνει να απομακρύνουμε τον θόρυβο και την ταχύτητα από τη ζωή μας. Να κάνουμε μία στάση και να παρατηρήσουμε τον κόσμο γύρω μας. “Παρατήρησα πολύ τον ρυθμό των ανθρώπων που περνάνε από μπροστά. Αυτή ήταν η τέλεια αφορμή για να μιλήσω γι’ αυτή τη στάση, αυτήν την ελάττωση της ταχύτητας, για την επαφή με αυτό που συμβαίνει γύρω μας, που θα μας κάνει πιο δημιουργικούς”

Οι διοργανωτές, επιθυμούν να στείλουν ένα μήνυμα στους ανθρώπους που ζουν σε μια καταναλωτική κοινωνία που σε μαθαίνει να τρέχεις,να αγοράζεις και να πετάς. Μας λένε να σταθούμε λίγο, να παρατηρήσουμε και να νιώσουμε. Ζητούν από το κοινό να μη βιαστεί και να απολαύσει αυτήν την εσωτερική διεργασία που χρειάζεται ώστε να ταυτιστεί με αυτό που συμβαίνει γύρω του. “Με απασχολεί πολύ η δημιουργία ενός αντιτοπίου μέσα στην πόλη. Το έργο αυτό είναι μια σχεδόν ψυχεδελική αποτύπωση φυσικών καταστάσεων. Το video art που θα προβληθεί είναι γεμάτο φύση, είναι γεμάτο χρώματα, κίνηση. Έχει μια τεχνική με πάρα πολλά επίπεδα, όπου διαφορετικά φυσικά τοπία πέφτουν το ένα πάνω στο άλλο δημιουργώντας έναν καινούργιο κόσμο. Ταυτόχρονα, το μουσικό έργο είναι μια ενότητα μόνο από φυσικούς ήχους χωρίς τίποτα το ηλεκτρονικό, τίποτα το κατασκευασμένο. Πρόκειται για μια ψυχεδελική εμπειρία που θα μας προκαλέσει η ίδια η Φύση. Άλλωστε όλοι είμαστε νερό, ενέργεια, δονήσεις κυτταρικές” λέει η καλλιτεχνική επιμελήτρια.

Μία θεατρική σκηνή έξω από το θέατρο

Ο εξωτερικός χώρος του θεάτρου λειτουργεί ως σκηνικό. Ώς ένα “αντιθέατρο “ όπως λέει η Φιλία Μηλιδάκη. Η πλατεία είναι η σκηνή, τα μπαλκόνια των γύρω κτηρίων τα θεωρεία και το κοινό οι θεατές και οι πρωταγωνιστές ταυτόχρονα.

“Αυτό που προτείνουμε στους επισκέπτες μας είναι να αισθανθούν παρά να εκλογικεύσουν. Τους δείχνουμε μια ενέργεια που πηγάζει από το κέντρο της Ερμούπολης και συνδέεται με το σημείο που βρίσκεται ο Απόλλωνας. Ένα σημείο που ενώνει ιστορικά, πολιτιστικά, κοινωνικά και καλλιτεχνικά την πόλη”

Συρίη, ένας εύηχος τίτλος γεμάτος ηχοχρώματα”

Είναι γεγονός πως τo φεστιβάλ τροφοδοτείται συνεχώς από αυτό το νησί και την ιστορία του. Είναι στα αγγεία μας αυτό το μέρος και μας αιματώνει για να κινούμαστε και σε άλλα μέρη σε Ελλάδα κι εξωτερικό”.

 

Πληροφορίες παράστασης:

Επιμέλεια: Φιλία Μηλιδάκη

Παραγωγή: Eye’s Walk Digital festival & multitools.

Θα πραγματοποιηθεί:

Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη

3 Αυγούστου

Έναρξη 21.30

Διάρκεια 20’, με επανάληψη.

Είσοδος ελεύθερη