Το Εκκλησιαστικό Όργανο της Άνω Σύρου κατηφορίζει στο λιμάνι της Ερμούπολης

Η Λέσχη Φωτογραφίας-Κινηματογράφου Σύρου σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ παρουσιάζουν μια ομαδική έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Το Εκκλησιαστικό Όργανο της Άνω Σύρου» στον επιβατικό σταθμό στο λιμάνι της Ερμούπολης. Στην έκθεση συμμετέχουν με έργα τους οι: Αλαρλή Δώρα, Αποστόλου Τάσος, Αρβανίτης Θάνος, Βαμβακούσης Δημήτρης, Βίλλας Γιάννης, Γουρνίκη Μαργαρίτα, Καμπέλη Νινέττα, Κιαλέ Ελευθερία, Κυριακοπούλου Δήμητρα, Μαούτσος Στέλιος, Μαυρίδου Μαρία Μαρκέλλα, Πιτσικάλη Άννα και Πολίτης Κώστας.

Η έκθεση αποτελείται από μια σειρά φωτογραφιών που απεικονίζουν το εκκλησιαστικό όργανο, το εσωτερικό του Καθολικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου όπως επίσης και τον παραδοσιακό οικισμό της Άνω Σύρου. Οι φωτογράφοι έχουν αναδείξει διαφορετικές γωνίες και λεπτομέρειες του ναού και του οργάνου, οι οποίες τραβούν αμέσως το ενδιαφέρον των επισκεπτών και τους προκαλούν για μία επίσκεψη στην Άνω Σύρο. Η έκθεση πραγματοποιείται εν όψει της έναρξης του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ που θα διεξαχθεί 22- 27 Αυγούστου και πέρα από το πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα που στολίζει τον επιβατικό σταθμό του λιμένα της Ερμούπολης, αποτελεί και τον καλύτερο τρόπο προώθησης του φεστιβάλ.

Ένα μοναδικό έργο τέχνης

Στην Ελλάδα υπάρχουν μόλις 16 εκκλησιαστικά όργανα. Το αρχαιότερο εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, με έτος κατασκευής το 1888 είναι αυτό του Καθεδρικού Καθολικού Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο. Κατασκευάστηκε τη ρομαντική εποχή από τον διάσημο, για την εποχή του, Zeno Fedeli από το Foligno της Ιταλίας και δωρήθηκε από τον Πάπα Λέοντα ΧΙΙΙ  στον καθεδρικό ναό του Αγίου Διονυσίου των Αθηνών. Εκεί ανήκε έως το 1951, όταν ο επίσκοπος Γεώργιος Ξενόπουλος το μετέφερε στη Σύρο.

Χαρακτηρίζεται ως έργο τέχνης και αποτελεί κειμήλιο λόγω της παλαιότητας και της τεχνοτροπίας του, ενώ διαθέτει  αυτούσιο τον ήχο των οργάνων της εποχής. Στην, γοτθικού ρυθμού, ξυλόγλυπτη πρόσοψη υπάρχουν τα αγάλματα των πολιούχων του Foligno της Ιταλίας, όπου και κατασκευάσθηκε. Από την αριστερή πλευρά ο Άγιος Φελιτσιάνος (San Feliciano di Foligno) και από τη δεξιά πλευρά η Αγία Αγγέλα (Santa Angela da Foligno). Ακριβώς επάνω από το κλαβιέ (clavier) μπορεί να διαβάσει κανείς, μέσω των εγχάρακτων χρυσών γραμμάτων, τα της δωρεάς του Οργάνου από τον Πάπα Λέοντα τον 13ο το έτος 1888.

Η επισκευή και η “Ανάσταση” του οργάνου

Το όργανο, το οποίο παρέμενε για πολλά χρόνια σιωπηλό, επισκευάστηκε από τον Ιταλό κατασκευαστή εκκλησιαστικών οργάνων Saverio Anselmi Tamburini, μετά από πρόταση του Σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου Χρήστου Παρασκευόπουλου, η οποία και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τον Καθολικό Επίσκοπο Σύρου Σεβ. π.  Πέτρο Στεφάνου. 

 Η συντήρηση – επισκευή  πραγματοποιήθηκε από τον Ιταλό τεχνίτη Saverio Tamburini, της 4ης γενιάς κατασκευαστών του οίκου Tamburini που έχει κατασκευάσει σημαντικά εκκλησιαστικά όργανα σε ολόκληρο τον κόσμο (Μιλάνο, Βατικανό, Μεσσηνία, Μεξικό, Μπολόνια)  και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο του 2016 ενώ τα  εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 25 Αυγούστου 2016 με τη συναυλία: «Το διεθνές και διαχρονικό εκκλησιαστικό όργανο» του σολίστ Εκκλησιαστικού Οργάνου, Χρήστου Παρασκευόπουλου. Έκτοτε, αποτελεί πόλο έλξης για πλήθος κόσμου που επισκέπτονται τον Ιερό Ναό για να απολαύσουν τον μοναδικό ήχο του. Έγινε επίσης η αφορμή και η έμπνευση για τη δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΆΝΩ που έχει ως κύριο στόχο του να αναδείξει πλήρως τις ηχητικές δυνατότητες του εκκλησιαστικού οργάνου του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, να προβάλει τις δυνατότητες που έχει τόσο ως σολιστικό όργανο, όσο και ως όργανο συνοδείας άλλων μουσικών οργάνων και παράλληλα να συμβάλλει  στην αναζωογόνηση του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου.

Πληροφορίες έκθεσης:

Επιβατικός Σταθμός, Λιμάνι Σύρου 
Έναρξη Έκθεσης: 12 Αυγούστου 2022
Η έκθεση είναι επισκέψιμη όλες τις ώρες λειτουργίας του επιβατικού σταθμού με ελεύθερη είσοδο