Η Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Φεστιβάλ ΑΝΩ

  • Πέμπτη, 15 Δεκεμβρίου, 2022 - 06:18

Το Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2022, στις 20.00, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου, θα παρουσιαστεί μια ξεχωριστή συναυλία, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος εκδηλώσεων του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ» για το έτος 2022. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν έργα σπουδαίων συνθετών, όπως οι Χέντελ, Μπαχ, Μότσαρτ και Καλομοίρης, άλλα και εκκλησιαστικοί ύμνοι και κάλαντα των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που θα μεταφέρουν στο κοινό το χαρμόσυνο μήνυμα των ημερών.

Το Φεστιβάλ ΑΝΩ και οι συντελεστές της συναυλίας Γεωργία Μπαλαμπίνη (υψίφωνος), Μαγδαληνή Καλοπανά (εκκλησιαστικό όργανο) και η Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων με τη διεύθυνση των Νίκου Ρούσσου και Έλλης Γούναρη, προσκαλούν κατοίκους και επισκέπτες του νησιού στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου με τα γραφικά στολισμένα σοκάκια και τη μοναδική φάτνη που κατασκεύασαν τα μέλη της Ενορίας του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, για μια ακόμη αξέχαστη Χριστουγεννιάτικη εμπειρία.

Τι θα παρουσιάσετε στη συναυλία του Σαββάτου και πώς προέκυψε η σύμπραξη και η συνεργασία αυτή, με εκκλησιαστικό όργανο, φωνή αλλά και την καθοριστική συμμετοχή της νεανικής χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων?

Μαγδαληνή Καλοπανά: "Η σύμπραξη προέκυψε σε συνέχεια της επιτυχημένης συναυλίας με έργα Ελλήνων μουσουργών, που δώσαμε στις 5 Σεπτεμβρίου 2022 με τη συνεργάτιδά μου, Γεωργία Μπαλαμπίνη, υψίφωνο, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Φίλων Εκκλησιαστικού Οργάνου (Marco Sofianopoulo, Prince Jean Karadja, Αλέξανδρος Κατακουζηνός). Η απήχηση του προγράμματος μάς έφερε σε γνωριμία με τους ιθύνοντες του Φεστιβάλ, οι οποίοι συμμερίστηκαν τον ενθουσιασμό μας για αυτό το ρεπερτόριο. Στη συνέχεια, η θαυμάσια νεανική χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων μας κάλεσε να συμπράξουμε σε ένα γιορτινό πρόγραμμα για νέους και όχι μόνο. Πρόκειται για έργα που φέρουν τη χαρά της γέννησης του Θεανθρώπου και τη μεταδίδουν τόσο στους ερμηνευτές όσο και στο κοινό. Συνεπώς, στην προσεχή συναυλία μπολιάζω τη μελέτη μου γύρω από την έντεχνη ελληνική μουσική με ένα διεθνές ρεπερτόριο: γνωστά έργα των G.F. Haendel, J.S. Bach, W.A. Mozart -με κάποια από αυτά να αποτελούν μέρους του ευρύτερου ρεπερτορίου μου ως ντουέτου με την κυρία Μπαλαμπίνη- συνδυάζονται με έργα της ελληνικής έντεχνης δημιουργίας, και συγκεκριμένα με δύο έργα του Μανώλη Καλομοίρη, που αντλήθηκαν από το Αρχείο ελληνικής Μουσικής «Πολύμνια» του ΕΚΠΑ”.

Νίκος Ρούσσος: "Υπήρχε έντονα η επιθυμία τα προηγούμενα χρόνια για τη συμμετοχή κάποιου από τα τμήματα της χορωδίας μας στη Χριστουγεννιάτικη συναυλία του Φεστιβάλ αλλά, δυστυχώς, οι συνθήκες με την πανδημία δεν ήταν ευνοϊκές για κάτι τέτοιο. Τώρα που συντρέχουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις, ήρθε η στιγμή της υλοποίησης αυτής της εμφάνισης. Καταλήξαμε ομόφωνα σε αυτήν τη σύμπραξη ύστερα από συζήτηση με τον εκτελεστικό διευθυντή του φεστιβάλ, Χάρη Βεκρή και ύστερα και από τις άριστες εντυπώσεις που άφησε η προηγούμενη συναυλία των δύο καλλιτεχνών με τις οποίες θα συμπράξουμε σε αυτή τη συναυλία. Ακολούθησε μια εποικοδομητική συνεργασία με την κα. Καλοπανά, έτσι ώστε να αποφασιστούν από κοινού οι τελικές παράμετροι της σύμπραξης αυτής. Τα παιδιά του τμήματος, μαζί με τη δασκάλα τους και τους υπόλοιπους συντελεστές, εργάζονται με ενθουσιασμό για το πρόγραμμα που θα παρουσιάσουν, ενώ θα τα πλαισιώσουν και τρεις σολίστες".

Ποιά είναι η εμπειρία σας από το Φεστιβάλ ΑΝΩ, και πώς κρίνετε την προσπάθειά του Φεστιβάλ για την ευαισθητοποίηση του νεανικού κοινού σχετικά με το εκκλησιαστικό όργανο και την καλλιτεχνική του αξία;

Μαγδαληνή Καλοπανά: “Το έργο που επιτελεί το Φεστιβάλ ΆΝΩ είναι πρωτοποριακό. Από την ίδρυσή του έως σήμερα, ανακαλύπτει, ενισχύει και προβάλει μια σχεδόν αθέατη πλευρά της ελληνικής μουσικής ζωής, το εκκλησιαστικό όργανο στην Ελλάδα, με πολυποίκιλες δράσεις και με αποδέκτες τόσο το -ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο- κοινό της Σύρου, όσο και ένα πανελλήνιο και διεθνές κοινό. Με τον τρόπο αυτό, και με σημείο εφόρμησης τη νήσο της Σύρου, το όργανο, η ιστορία του στον ελλαδικό χώρο και το ρεπερτόριό του επικοινωνούνται ιδιαίτερα επιτυχημένα. Σε όλη αυτή την προσπάθεια η ευαισθητοποίηση των νέων, μέσω των εργαστηριακών διαλέξεων που διοργανώνονται, είναι ιδιαίτερα σημαντική, όπως φαίνεται από την ανατροφοδότηση των συμμετεχόντων και συμμετεχουσών”.

Νίκος Ρούσσος: “Ως κάτοικος της Σύρου, παρακολουθώ το Φεστιβάλ από ενάρξεώς του. Πρόκειται για μια αξιέπαινη προσπάθεια που συμβάλει τα μέγιστα τόσο στη διάδοση του οργάνου και την ανάδειξή του σε διεθνές επίπεδο, όσο και στη διάσωσή του, γιατί, ας μην ξεχνάμε, ότι έγιναν συντονισμένες και επίπονες προσπάθειες τα τελευταία χρόνια προκειμένου να καταστεί λειτουργικό και πάλι. Το ότι αγκαλιάστηκε αμέσως από το μουσικόφιλο κοινό, αυτό δείχνει ότι στο θεσμό αυτό υπάρχει σχέδιο, όραμα και ικανότητες που βρήκαν την απήχηση που τους αξίζει. Η πορεία του έως τώρα, αλλά και οι διάφορες συνεργασίες του, όπως για παράδειγμα τα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα «SONIC» και «Μικροί οργανίστες» που υλοποιήθηκαν το τελευταίο διάστημα, μας γεμίζουν ελπίδα και αισιοδοξία, γιατί βρήκαν ανταπόκριση και από τα παιδιά και τους νέους που συμμετείχαν σε αυτά”.

Πως επιλέξατε το ρεπερτόριο και πόσο κοντά μπορεί να έρθει το κοινό με το χαρμόσυνο μήνυμα των ημερών, μέσω της μουσικής ;

Μαγδαληνή Καλοπανά: “Στο ρεπερτόριο, όπως προανέφερα, συνδυάζω γνωστά έργα της έντεχνης δυτικής και της έντεχνης ελληνική μουσικής. Θεωρώ ότι η διασύνδεση με το πνεύμα των ημερών επιτυγχάνεται εντός της ελληνικής κοινωνίας αβίαστα, θα έλεγα, κυρίως με τα έργα των Ελλήνων συνθετών. Εν προκειμένω, τα δύο έργα του Μανώλη Καλομοίρη φέρουν μνήμες τόσο από Χριστουγεννιάτικους Βυζαντινούς ύμνους, όσο και από ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα. Η έντεχνη μετουσίωση αυτών των θεμάτων δεν στερεί τις ιστορικές τους διασυνδέσεις, ούτε το συναισθηματικό τους σφρίγος. Δεν σας κρύβω ότι συγκινούμαι και προσωπικά όσο τα μελετώ”.

Νίκος Ρούσσος: “Ως Χορωδία, διαμορφώσαμε ένα πρόγραμμα από το διεθνές ρεπερτόριο με Χριστουγεννιάτικους ύμνους και τραγούδια για τα μεγάλα μας παιδιά, τα οποία αποτελούν και το νεανικό μας τμήμα. Κάποια μάλιστα από αυτά, θα έχουμε τη χαρά να ακουστούν για πρώτη φορά στη Σύρο! Πιστεύω πως ο συνδυασμός όλων των συμμετεχόντων, ο αυθεντικός ήχος του οργάνου και βεβαίως ο χώρος, ο οποίος αποτελεί από μόνος του ένα ιδανικό περιβάλλον για το συγκεκριμένο ρεπερτόριο, παρέχει όλα τα εχέγγυα για μια κατανυκτική βραδιά, προσαρμοσμένη πλήρως στο πνεύμα της Γέννησης του Θεανθρώπου και ανταποκρινόμενη πλήρως στις προσδοκίες του κοινού που θα ανηφορήσει το λόφο της Άνω Σύρου για αυτήν τη συναυλία”.

Μια μοναδική και ξεχωριστή σας ανάμνηση από το νησί της Σύρου.

Μαγδαληνή Καλοπανά: “Η υψηλή αισθητική που συναντάται τόσο στο φυσικό, όσο και στο αστικό αλλά και κοινωνικό περιβάλλον και μετουσιώνεται σε ευγένεια και γνήσιο ενδιαφέρον για την έντεχνη μουσική ιδίως, θα έλεγα, την ελληνική”.

Μια ευχή σας για τα Χριστούγεννα και την νέα χρονιά.

Μαγδαληνή Καλοπανά: “Περισσότερη ενσυναίσθηση για μια γνήσια κοινωνική συνοχή.Η μουσική το αποδεικνύει αυτό, σε κάθε σύμπραξη σολίστ, σε κάθε συνδυασμό ήχων για τη δημιουργία ενός μουσικού έργου: η άρρηκτη συνεργασία είναι θεμελιώδης για τη δημιουργία του μουσικού έργου τέχνης. Η κοινωνία μας χρειάζεται μια τέτοια ματιά, μακριά από το κυνήγι του εφήμερου και με προσανατολισμό τον άνθρωπο ως ολότητα και τις κοινωνίες μας ως πλουραλιστικές δημιουργικές κοινότητες. Με λίγα λόγια, εύχομαι αποδοχή, χαμόγελο και δημιουργικότητα για να συμπορευόμαστε όλοι καλά!”

Νίκος Ρούσσος: “Οι άγιες μέρες που έρχονται, να σταθούν αφορμή για να κυριεύσει η αγάπη και η ειρήνη σε όλο τον κόσμο, έτσι ώστε να απολαμβάνουν όλοι οι άνθρωποι τα αγαθά που για εμάς είναι αυτονόητα”.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου SONIC, με φορέα υλοποίησης τον Σύνδεσμο Ελλήνων Καθολικών Σύρου και τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Erasmus+, καθώς και στο πλαίσιο του έργου "Μικροί Οργανίστες εν Σύρω", το οποίο υλοποιείται με τη χρηματοδοτική στήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού. Στόχος των δράσεων και των δύο έργων είναι η ευαισθητοποίηση του νεανικού κοινού σχετικά με το εκκλησιαστικό όργανο και την καλλιτεχνική του αξία, αλλά και η ανάδειξη της δημιουργικής εξέλιξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.