Έφτασε “Η ώρα των ενόρκων”

Η θεατρική ομάδα «Γιατί Έτσι», στις 11-14 Μαρτίου παρουσιάζει το δικαστικό δράμα «Η ώρα των ενόρκων» στο θέατρο Απόλλων. Μεταξύ μελέτης και προβών, οι βασικοί συντελεστές της παράστασης κάνουν ένα μικρό διάλειμμα και μιλούν στην “Κοινή Γνώμη” για το νέο τους θεατρικό εγχείρημα.

Να ξεκινήσουμε λέγοντας δυο λόγια για το έργο και τον συγγραφέα

Μιχάλης Ζωγραφίδης: “Το έργο είναι ένα αμιγώς "δικαστικό δράμα". Με έντονες συγκινήσεις, που καταφέρνει, καθ’ όλη τη διάρκειά του, να διατηρεί το ενδιαφέρον του θεατή αμείωτο. Είναι πολύ καλά δομημένο και πρωτότυπο, κυρίως για το εφεύρημα του συγγραφέα, να δίνει στους θεατές τον ρόλο των ενόρκων. Με το εφεύρημα αυτό, καθιστά την παράσταση διαδραστικότερη. Φυσικά, για τον λόγο αυτό, ο συγγραφέας έχει προβλέψει δύο μορφές τέλους της δίκης, και κάθε φορά, εξαρτάται από τους θεατές- ενόρκους ποιο φινάλε θα παρασταθεί. Δεν ήταν όμως μόνον αυτός ο στόχος του Jeffrey Archer. Με το έργο του αυτό θέλησε να μας δείξει ότι η οποιαδήποτε δικαστική απόφαση και κρίση, αφού είναι έργο ανθρώπων, δεν μπορεί ποτέ να είναι και απόλυτα σωστή. Απλά, το δεδικασμένο αντί αλήθειας λαμβάνεται... Ο συγγραφέας είναι από τους μεγαλύτερους μυθιστοριογράφους της χώρας του και τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πάνω από 32 γλώσσες”.

Ποιές οι σκηνοθετικές και ερμηνευτικές προκλήσεις/ιδιαιτερότητες της παράστασης;

Μιχάλης Ζωγραφίδης: “Ένα έργο διαρκείας δύο ωρών, που εκτυλίσσεται μέσα σε μία δικαστική αίθουσα, απαιτεί από τους ηθοποιούς, να είναι άψογοι χειριστές του θεατρικού λόγου. Αυτή ήταν η μόνη μου ερμηνευτική πρόκληση. Πιστεύω πως, παρά το γεγονός ότι τα περισσότερα παιδιά που συμμετέχουν στο έργο είναι ερασιτέχνες, η πρόκληση αυτή αντιμετωπίστηκε με επιτυχία. Σε ό,τι αφορά τώρα τις σκηνοθετικές προκλήσεις, είμαι της άποψης ότι η μόνη πρόκληση, για κάθε έργο που καταπιάνομαι ως σκηνοθέτης, είναι το έργο αυτό να "περάσει" στο κοινό, χωρίς σκηνοθετισμούς, εντυπωσιασμούς και τερτίπια. Να συγκινήσει, να φωτίσει... Και το κοινό να φύγει χαρούμενο. Έτσι θα νιώσουμε και εμείς χαρούμενοι και περήφανοι για το όποιο έργο έχουμε συνδημιουργήσει”.

Μία ακόμα συνεργασία της ομάδας Γιατί Έτσι με τον σκηνοθέτη Μιχάλη Ζωγραφίδη. Πώς εξελίσσεται αυτή η "σχέση";

Γιάννης Ρούσσος: “Ο Μιχάλης Ζωγραφίδης εκτός από σκηνοθέτης, είναι ταυτόχρονα δάσκαλος και συνεχιστής του παλιού καλού θεάτρου. Δίπλα του μπορείς να μάθεις την ιστορία του θεάτρου και να χειρίζεσαι τον λόγο. Άλλωστε το θέατρο είναι λόγος. Με καπετάνιο αυτό τον άνθρωπο κάθε θεατρικό έργο είναι ένα ταξίδι στην γνώση του θεάτρου και κάθε φουρτούνα καταλήγει σε νηνεμία. Η σχέση λοιπόν αυτή εξελίσσεται σε σχέση εμπιστοσύνης και σε σχέση μαθητή - δασκάλου”.

Όπως και στην τελευταία σας παράσταση, έτσι και σε αυτήν, συμμετέχετε πολλοί καλλιτέχνες. Πώς αντιλαμβάνεστε αυτή την "επιστροφή στην κανονικότητα" μετά τους τόσους περιορισμούς που επέφερε η περίοδος της πανδημίας;

Σοφία Νομικού: “Η περίοδος του COVID δυστυχώς ήταν για όλους πολύ δύσκολη περίοδος. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που επιστρέφουμε σιγά σιγά στην κανονικότητα και μπορούμε επιτέλους να βρίσκουμε όσο μπορούμε τους φυσιολογικούς μας ρυθμούς και μέσα από αυτούς να βιώνουμε τη δημιουργία και το κοινό καλλιτεχνικό μας όραμα. Ελπίζω να μην ξαναέρθουν ποτέ ανάλογες μέρες με εκείνη την περίοδο”.

Είστε από τις πλέον δραστήριες καλλιτεχνικές ομάδες του νησιού. Από που αντλείτε έμπνευση και διάθεση για δημιουργία;

Γιάννης Ρούσσος: “Η έμπνευση και η δημιουργία πηγάζει από τον κοινό στόχο της παρέας και την κοινή μας αγάπη για το θέατρο! Τα βασικά στελέχη της ομάδας είναι ερωτευμένα με το θέατρο και δεν σταματούν να έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες. Το μόνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι δεν θα σταματήσουμε να είμαστε πάνω στην σκηνή και να κάνουμε όμορφα πράγματα”.

Πώς αντιλαμβάνεστε τις πρόσφατες εξελίξεις στον χώρο του πολιτισμού με την υποβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών;

Σοφία Νομικού: “Δυστυχώς την υποβάθμιση του πολιτισμού την έχουμε βιώσει όλοι οι καλλιτέχνες στο πετσί μας τα τελευταία 2 χρόνια. Οι κινητοποιήσεις και η διεκδίκηση των δικαιωμάτων των καλλιτεχνών είναι μαζικές και το μόνο που εύχομαι είναι να υπάρχει κάποιο θετικό πρόσημο ως προς το αποτέλεσμα των αγώνων που κάνουμε”.

Πληροφορίες παράστασης

Χώρος: Θέατρο Απόλλων, Ερμούπολη

Παραστάση: 11-14 Μαρτίου 2023

Ώρα έναρξης: 21:00

Τιμές εισιτηρίων: 10 ευρώ

Εισιτήρια: www.ticketservices.gr και στο ταμείο του θεάτρου

Διοργάνωση: Γιατί Έτσι

Σκηνοθεσία: Μιχάλης Ζωγραφίδης

Σκηνικά - Κουστούμια: Άννα Μαυροπούλου

Μουσική επιμέλεια: Μάκης Αποστόλου

Ελεύθερη απόδοση - διασκευή: Βαλάντης Φωτεινιας

Παίζουν οι: Γιάννης Ρούσσος, Σοφία Νομικού, Μάκης Αποστόλου, Μαργαρίτα Δαλεζίου, Μιχάλης Ζουλουφός, Έφη Σαββουλίδου, Πάνος Πλαστουργός, Κλεάνθης Καρακώτσιου, Γιώργος Βαρθαλίτης, Λαμπρινή Σαπάτη, Παναγιώτης Καραμολέγκος, Σωτήρης Μπαλάς, Ελένη Τίτιρη, Νίκος Πλαστουργός

 

Ένας γιατρός, μια νοσοκόμα, ένας φόνος, μία δίκη.

Σκότωσε ο κατηγορούμενος τη σύζυγό του ;

Τα στοιχεία ενοχής του ισχυρά …όσο και της αθωότητας του…

Θα βοηθήσουν οι μάρτυρες να ξεδιαλύνει η υπόθεση;

Μια δίκη που πραγματοποιείται μπροστά στα μάτια των θεατών οι οποίοι γίνονται ένορκοι σε αυτοί την υπόθεση φόνου.

Την απάντηση σε αυτή την υπόθεση τη δίνουν οι θεατές ψηφίζοντας για την αθωότητα ή την ενοχή του”.

Το κοινό πρέπει να ψηφίσει..

Αθώος ή Ένοχος εσύ αποφασίζεις…”