Τα παιδιά ζωγραφίζουν το μέλλον

Με επιτυχία, παρά τις αντιξοότητες που συνοδεύουν ακόμα όλες τις πολιτιστικές και καλλιτεχνικές δράσεις λόγω της πανδημίας, ολοκληρώθηκαν και φέτος τα παιδικά καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου Σύρου Ερμούπολης. Ο εκπαιδευτικός κύκλος του 7ου Παιδικού Εικαστικού Εργαστηρίου του Δήμου έκλεισε με μία ξεχωριστή έκθεση στην αίθουσα Γ.&Ε. Βάτη που φιλοξένησε για δύο ημέρες τα έργα των “μικρών καλλιτεχνών”. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, απονεμήθηκαν βεβαιώσεις συμμετοχής σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στα καλλιτεχνικά εργαστήρια καθώς και αναμνηστικά στους εικαστικούς-καθηγητές τιμώντας την εθελοντική προσφορά τους. Οι φετινοί συνεργάτες του Δήμου, Γιάννης Δανέλης, Κaren Lefebre και Τίνα Μάμαλη, οι οποίοι μίλησαν στην “Κοινή Γνώμη” για την φετινή τους εμπειρία, προσέφεραν αφιλοκερδώς τις γνώσεις, τον χρόνο και το ταλέντο τους, σε μία προσπάθεια να αποκτήσουν τα παιδιά του νησιού μία πρώτη αλλά ουσιαστική επαφή με τον πολιτισμό και τις τέχνες.

Στις θεματικές του εργαστηρίου, το οποίο ξεκίνησε τον Νοέμβριο 2022 και λάμβανε χώρα κάθε Κυριακή στην αίθουσα τέχνης Γ. & Ε. Βάτη, οι μικροί μαθητές ασχολήθηκαν με τη ζωγραφική, την τέχνη του animatiοn και την υφαντική τέχνη. Παράλληλα, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων του Δήμου για τα Χριστούγεννα και τις Απόκριες, τα παιδιά, με την πολύτιμη καθοδήγηση των εθελοντών εικαστικών, δημιούργησαν εντυπωσιακές καλλιτεχνικές δημιουργίες αξιοποιώντας δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους.

Ο Πολιτισμός του μέλλοντος

Τα φετινά εργαστήρια ήταν τα πρώτα που πραγματοποιήθηκαν διά ζώσης μετά την έναρξη της πανδημίας, καθώς τα τελευταία χρόνια διεξάγονταν διαδικτυακά. Αρχικά, στον προγραμματισμό είχε ενταχθεί και εργαστήριο με θέμα το σκίτσο και εισηγητή τον Γιάννη Ξαγοράρη, το οποίο τελικώς δεν ολοκληρώθηκε για λόγους ανωτέρας βίας, εξηγούν οι τρεις εικαστικοί των παιδικών εργαστηρίων Επιπλέον, οι συμμετοχές ήταν αρκετά λιγότερες σε σχέση με προηγούμενες χρονιές κάτι που εξηγείται λόγω του φόβου και της ανασφάλειας που επικρατεί ακόμα εξαιτίας του κορωνοϊού αλλά και της έξαρσης των ιώσεων -κυρίως στις παιδικές ηλικίες- που παρατηρήθηκε φέτος. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και το γεγονός ότι πλέον στη Σύρο διοργανώνονται πολλά εικαστικά εργαστήρια είτε από ιδιώτες, είτε από άλλους φορείς, κάτι που, όπως παραδέχονται οι εθελοντές εικαστικοί, είναι πολύ ευχάριστο. Άλλωστε, όπως τονίζουν, η επιτυχία ενός εργαστηρίου δεν προκύπτει από την μεγάλη συμμετοχή αλλά από το ποιοτικό αποτέλεσμα.

Όπως μας λένε οι εικαστικοί, η επαφή των παιδιών με τις τέχνες μέσα από αυτό το δημιουργικό ταξίδι, βοηθά στην ανάπτυξη της αισθητικής, της ενσυναίσθησης, της αντίληψης, της δημιουργικότητας , της φαντασίας, της εφευρετικότητας και πολλών ακόμα δεξιοτήτων , προσφέροντας τους σημαντικά εφόδια για το μέλλον και ανοίγοντάς τους νέους δρόμους. Η κλίση του κάθε παιδιού, το στυλ του, η θέλησή του να μάθει και η εσωτερική ανάγκη του για δημιουργία φαίνεται από τα πρώτα κιόλας μαθήματα, συμπληρώνουν. Οι φετινές δράσεις άλλωστε ήταν σχεδιασμένες ώστε να μάθουν στα παιδιά “να κολυμπούν σε πιο βαθειά νερά” και να ξεφύγουν από τα συνηθισμένα εικαστικά εργαστήρια. Έτσι, εκτός από το κλασικό αλλά απαραίτητο μάθημα της ζωγραφικής, προστέθηκαν τα εργαστήρια της υφαντικής και του animation, τα οποία ενθουσίασαν ομολογουμένως τους μικρούς μαθητές.

Η τέχνη ως βασικό συστατικό μίας καλύτερης κοινωνίας

Όπως δηλώνουν στην “Κοινή Γνώμη” οι εικαστικοί, επιθυμούν να συμμετάσχουν στα παιδικά εργαστήρια και την επόμενη χρονιά και ήδη κάνουν σκέψεις και συζητούν καινούργιες ιδέες. “Ήταν πολύ όμορφη εμπειρία και συνεργασία για εμάς. Και οι τρεις, θέλαμε να δώσουμε τα πάντα, με όλη μας την καρδιά και την ψυχή και το κάναμε. Είδαμε παιδιά που συνήθως είναι απορροφημένα σε κονσόλες και τηλέφωνα, να ασχολούνται με την τέχνη και να χρησιμοποιούν τη φαντασία τους ελεύθερα. Μακάρι να καταφέρουμε να “ανοίξουμε” κι άλλο και να συμπεριλάβουμε όλα τα παιδιά” λέει για την εμπειρία της στα παιδικά εργαστήρια η Karen Lefebre, και ο Γιάννης Δανέλης την συμπληρώνει: “Αν αγαπάς κάτι το κάνεις μέχρι τέρμα. Χωρίς ημίμετρα. Υπήρχε εμπιστοσύνη μεταξύ μας και χαίρομαι για τις επιλογές που έκανα. Συνεργαστήκαμε τέλεια, χωρίς εγωισμούς και χωρίς να χρησιμοποιήσουμε αυτές τις δράσεις σαν όχημα για την προσωπική μας προβολή. Για εμάς ήταν σαν μία προσφορά στην κοινωνία γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν η κοινωνία είχε περισσότερους ανθρώπους που ασχολούνται ή/και αγαπούν την τέχνη, θα ήταν μία κοινωνία καλύτερη. Η τέχνη άλλωστε δεν είναι διακοσμητική. Είναι μέσα στην κοινωνία, είναι πολιτική δήλωση”.

 

Τα παιδικά καλλιτεχνικά εργαστήρια του Δήμου Σύρου Ερμούπολης

O Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, από το 2015 διοργανώνει κάθε χρόνο τα παιδικά εικαστικά εργαστήρια με δωρεάν συμμετοχή και σε συνεργασία με μια αξιόλογη ομάδα εικαστικών. Στόχος των εργαστηρίων είναι η προσωπική εικαστική έκφραση του παιδιού, η σύνδεσή της με το περιβάλλον και η προσέγγιση της εικαστικής δημιουργίας, τοπικά και παγκόσμια. Τα παιδιά, μέσα από το παιχνίδι και τη δημιουργική απασχόληση, θα έρθουν σε επαφή με τις εικαστικές τέχνες καθώς και με το έργο ορισμένων διάσημων εικαστικών προσωπικοτήτων. Σταδιακά, ενισχύονται οι εικαστικές εμπειρίες, γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητές τους, στοχεύοντας τόσο στην ολόπλευρη ανάπτυξή τους, όσο και στη δημιουργία και τη διατήρηση του πολιτισμικού μας περιβάλλοντος.