Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης για το animasyros 7.0

  • Τρίτη, 30 Σεπτεμβρίου, 2014 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 30 Σεπ. 2014 - 7:54
  • /   Συντάκτης: Ραέλα Αζιζαϊ

Ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης σε συνεργασία με την Πλατφόρμα – Εταιρία Αστικού Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media, παρουσιάζει:

Το Διεθνές Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων αniμαsyroς γίνεται επτά ετών και γιορτάζει με μία φαντασμαγορική διοργάνωση! To αγαπημένο Φεστιβάλ ετοιμάζεται πυρετωδώς να κατακλύσει την Ερμούπολη της Σύρου με δυνατές πανελλήνιες πρεμιέρες στο μοναδικό θέατρο Απόλλων που γιορτάζει φέτος τα 150 χρόνια του! Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μεγάλα αφιερώματα, γυναικείο άρωμα και υπαίθριες προβολές στην πλατεία Μιαούλη έξω από το επιβλητικό Δημαρχείο της Σύρου, από τις 02 έως τις 05 Οκτωβρίου.

Σαλπάρετε μαζί μας!

Με οδηγό τα δύο διαγωνιστικά προγράμματα (Διεθνές και Φοιτητικό) που περιλαμβάνουν διεθνείς και εγχώριες μικρού μήκους ταινίες, το αnimαsyros 7.0 σας προσκαλεί και φέτος να απολαύσετε τη μοναδική κινηματογραφική του ατμόσφαιρα στην κοσμοπολίτικη καρδιά των Κυκλάδων.

Ταινία Έναρξης

Φέτος, το στούντιο LAIKA φέρνει στο επίκεντρο του Φεστιβάλ τον ήρωα Eggs και τα συμπαθέστατα τέρατα φίλους του, πρωταγωνιστές της νέας πολυαναμενόμενης ταινίας Boxtrolls που θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα, με την υποστήριξη της Αμερικάνικης Πρεσβείας στην Αθήνα και με εκλεκτό προσκεκλημένο τον εκπρόσωπο του στούντιο Μark Shapiro (USA). Το κοινό της Αθήνας θα έχει την ευκαιρία να πάρει μια πρόγευση του αφιερώματος αλλά και όλων των δράσεων της φετινής διοργάνωσης στην πρώτη προ- φεστιβαλική εκδήλωση του αniμαsyroς που θα πραγματοποιηθεί στις 29 Σεπτεμβρίου στο Μουσείο Μπενάκη (Κτήριο Πειραιώς), παρουσία του Mark Shapiro και άλλων δημιουργών. Το Boxtrolls βασίζεται στο βιβλίο του Alan Snow και διαδραματίζεται στην Βικτωριανή εποχή. Στην πόλη Cheesebridge, τα Boxtrolls ζουν υπόγεια και παρά την κακή φήμη τους είναι, στην πραγματικότητα, γλυκύτατα τερατάκια που μεγαλώνουν ένα ορφανό παιδί σαν δικό τους. Όταν θα απειληθούν από τον κακό Archibald Snatcher, ο Εggs θα βάλει τα δυνατά του να τα σώσει. Θα τα καταφέρει; Trivia: H υπέροχη νέα δουλειά της LAIKA δείχνει ήδη από το trailer μία θετική διάθεση αναγνώρισης και εναλλακτικών μοντέλων οικογένειας, όπως δύο μαμάδες και δύο μπαμπάδες. Είναι animated 3D stop-motion, σε σκηνοθεσία των Graham Annable & Anthony Stacchi και τις φωνές τους δανείζουν οι Elle Fanning, Simon Pegg, Toni Collette, Isaac Hempstead Wright, Ben Kingsley, Nick Frost, Jared Harris, Richard Ayoade και Tracy Morgan.

Αφιερώματα | Ευρωπαϊκός αέρας και Γυναικείο Άρωμα

Πιστό στην προσπάθειά του να αναδεικνύει και τις λιγότερο γνωστές πτυχές του θαυμαστού κόσμου της animation κινηματογραφικής κοινότητας, το Φεστιβάλ φιλοξενεί φέτος ιδιαίτερα και πλούσια αφιερώματα με ευρωπαϊκό προσανατολισμό και μία διάθεση ισότητας.

Γαλλία - Κροατία - Εσθονία

Με την ευγενική υποστήριξη του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος, το αniμαsyroς 7.0 πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στο μεγάλο Γάλλο δημιουργό ταινιών animation Jacques-Rémy Girerd, ιδρυτή του περίφημου στούντιο Folimage, με την προβολή των ταινιών του “Tante Hilda”, όπου η ομώνυμη πρωταγωνίστρια πασχίζει να σώσει τον κόσμο από μια επικείμενη οικολογική καταστροφή και επίσης η κατεξοχήν ταινία για παιδιά “La prophétie des grenouilles ”.

Με κατεύθυνση προς Βορρά, άλλα σπουδαία αφιερώματα που πλαισιώνουν φέτος το Φεστιβάλ είναι το αφιέρωμα στο Animafest Zagreb (Κροατία), που είναι το δεύτερο παλαιότερο Φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972), ενώ την τιμητική της έχει και η “δραστήρια” Εσθονία, με αφιερώματα στο Φεστιβάλ και Tallin Black Nights Film Festival και το υπό-Φεστιβάλ του Animated Dreams τα οποία μετρούν πάνω από 15 χρόνια πλούσιας παρουσίας στο animation, κρατώντας την πρώτη θέση στην ΒΑ Ευρώπη.

Woman in Anima |Signe Baumane

Το γυναικείο στοιχείο στην τέχνη του animation τιμά φέτος το αniμαsyroς, φιλοξενώντας αφιέρωμα με θέμα την Ισότητα των Φύλων, υπό την αιγίδα υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων και της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα. Το αφιέρωμα με τίτλο “Woman in Anima” περιλαμβάνει προβολές ταινιών της διεθνούς φήμης καλλιτέχνη, Signe Baumane, το έργο της οποίας επικεντρώνεται στα ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα, όπως το πρόσφατα βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Καρλοβι Βάρι “Rocks in my pockets” αλλά και ταινίες όπως το “Sita sings the blues” της Nina Paley.

Μία χρονιά με επετειακό αέρα και η Ερμούπολη θα πλημμυρίσει με πολλή animαγεία: 100 ταινίες, πρεμιέρες, πάρτυ, παιδικές προβολές και εκλεκτοί προσκεκλημένοι από τις Η.Π.Α, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία σας περιμένουν στο animasyros 7.0, πάντα παράλληλα με τα εκπαιδευτικά εργαστήρια για μαθητές δημοτικού, μικρούς και μεγάλους φίλους του animationαλλά και για φοιτητές – εκκολαπτόμενους animators.

Animatech | Και για όσους Φεστιβαλικούς φίλους δεν έχουν την δυνατότητα να επισκεφθούν τη διοργάνωση, ανακοινώνουμε με μεγάλη μας χαρά ότι φέτος θα αξιοποιηθούν και οι νέες τεχνολογίες που παρέχει το ανακαινισμένο - σ’ αυτό τον τομέα - θέατρο Απόλλων, με αναμεταδόσεις αρκετών προβολών μέσω live streaming σε διάφορες περιοχές του πλανήτη.