Νάξος: Επαυξημένη πραγματικότητα στο Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου
- Σήμερα - 11:55
Ένα διαδραστικό εκπαιδευτικό εργαλείο επαυξημένης πραγματικότητας, το οποίο θα αξιοποιηθεί για την ενίσχυση της γεωεπιστημονικής εκπαίδευσης, μέσω βιωματικής και συμμετοχικής προσέγγισης, απέκτησε πλέον το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου.
To Sandbox είναι ένα καινοτόμο εργαλείο που συνδυάζει τεχνολογία εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας με φυσική αλληλεπίδραση, δίνοντας στους συμμετέχοντες τη δυνατότητα να εξερευνήσουν θεμελιώδεις έννοιες της Γεωλογίας με τρόπο ελκυστικό και επιστημονικά έγκυρο.
Μέσα από τη χρήση του εργαλείου, οι συμμετέχοντες μπορούν μεταξύ πολλών άλλων:
-
να διαμορφώσουν το ανάγλυφο ενός εικονικού τοπίου και να παρατηρήσουν γεωμορφολογικές διεργασίες σε πραγματικό χρόνο
-
να πειραματιστούν με τη ροή του νερού, αναγνωρίζοντας τις αρχές που διέπουν τις υδρολογικές λεκάνες
-
να εξερευνήσουν τη μετακίνηση των λιθοσφαιρικών πλακών, την τεκτονική δραστηριότητα και τη δημιουργία ηφαιστείων
-
να δημιουργήσουν χάρτες, να μελετήσουν ισοϋψείς καμπύλες και να κατανοήσουν τις υψομετρικές διαφορές του εδάφους
Το συγκεκριμένο εργαλείο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική προώθησης της επιστημονικής γνώσης προς το ευρύ κοινό, ενισχύοντας τη διεπιστημονική προσέγγιση της STEM εκπαίδευσης και καθιστώντας τη γεωεπιστήμη προσιτή και κατανοητή.
Είναι σχεδιασμένο για να απευθύνεται σε μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς αλλά και κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη, προσφέροντας τη δυνατότητα εμβάθυνσης σε σύνθετες φυσικές διεργασίες μέσα από τη βιωματική μάθηση, την παρατήρηση και τη δημιουργική αλληλεπίδραση.
“Σε μια εποχή όπου η γνώση και η τεχνολογία εξελίσσονται διαρκώς, το Γεωλογικό Μουσείο Απεράθου δεν περιορίζεται σε ρόλο έκθεσης. Αποτελεί έναν ζωντανό χώρο μάθησης και πολιτισμού, που εμπλουτίζεται συνεχώς με σύγχρονα και καινοτόμα εργαλεία”, επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του Μουσείου.
Το Sandbox αποτέλεσε επιλογή του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, προκειμένου να ενισχύσει τον εκπαιδευτικό ρόλο του Μουσείου, καθιστώντας τη γνώση προσβάσιμη, ζωντανή και χειροπιαστή. Η υλοποίηση του έργου κατέστη δυνατή έπειτα από σύνταξη πρότασης σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού, της καθηγήτριας του ΕΚΠΑ και Επιστημονικά Υπεύθυνης του Μουσείου, κ. Νίκης Ευελπίδου.
Τέλος, να σημειωθεί πως την εγκατάσταση και ρύθμιση του εξοπλισμού και του εκπαιδευτικού περιεχομένου ανέλαβε η ερευνητική ομάδα της καθηγήτριας Ν. Ευελπίδου, με την καθοριστική συμβολή των Γιάννη Σαΐτη και Άννας Χασιώτη, ενώ το έργο χρηματοδοτήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού, στο πλαίσιο επιχορήγησης για δράσεις Μουσείων Νεότερου Πολιτισμού.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Αυθεντικές καρναβαλικές εκδηλώσεις
25 Φεβ. 2025 - 6:16 - Στο επίκεντρο τα παιδιά του χωριού
14 Νοε. 2024 - 6:15 - Νάξος: Άρχισαν οι εγγραφές στη Φιλαρμονική
23 Οκτ. 2024 - 8:55 - Νάξος: Θεατρικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες
1 Οκτ. 2024 - 8:47 - Αφιέρωμα στον ισπανόφωνο κινηματογράφο
6 Αυγ. 2024 - 6:14