Έκθεση ζωγραφικής της Γκίλντα Φρούμκιν Βασιλειάδη

"Το ανθρώπινο πέρασμα"

Αντικείμενα που κάποτε οι άνθρωποι χρειάστηκαν, χρησιμοποίησαν, δέθηκαν και ίσως αγάπησαν πριν τα εγκαταλείψουν ή τα ξεχάσουν, παρουσίασε στο κοινό της Σύρου η ζωγράφος Γκίλντα Φρούμκιν Βασιλειάδη μέσα από την έκθεσή της με τίτλο “Το ανθρώπινο πέρασμα”.

Επιλέγοντας τα θέματά της με άξονα την επικοινωνία, το χρώμα, το φως, το σκοτάδι και τις μυρωδιές της ίδιας της φύσης, η καλλιτέχνης επιδιώκει να ανακαλύψει την ουσία των πραγμάτων, διεγείροντας συναισθηματικά το θεατή. Μέσα από τα χρώματα, καταφέρνει να μεταλαμπαδεύει στη ζωγραφική επιφάνεια όλο τον εσωτερικό χαρακτήρα και τον εκφραστικό του πλούτο, χωρίς να απομακρύνεται από την οπτική μας πραγματικότητα.

Με τη βοήθεια κυρίως της φωτογραφίας φιλοτεχνεί έργα που συνδυάζουν τα ρεαλιστικά στοιχεία με το εξπρεσιονιστικό ύφος και διακρίνονται για την απόδοση του ψυχικού.

Ανάμνηση του καλοκαιριού

Η ζωγραφική της γεννιέται στην “ανάμνηση του καλοκαιριού” και χτίζεται κάτω από αίθριους ουρανούς και μεσογειακούς ήλιους. Η συχνή αναπαράσταση σφιχτά δεμένων κάβων, συμβολίζει το ανθρώπινο πέρασμα καθώς και την ανάγκη του ανθρώπου για σταθερό στήριγμα μέσα στην πορεία της ζωής. Το βασικό υλικό που χρησιμοποιεί είναι λάδι πάνω σε μουσαμά ή ξύλο, ενώ η γεμάτη ενέργεια χειρονομιακή της γραφή, υποστηρίζεται με πινέλο ή σπάτουλα.

Στα έργα της κ. Φρούμκιν αντανακλάται η ακαθόριστη ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διακινήθηκαν και εξακολουθούν να διακινούνται άνθρωποι, αγαθά, γνώση και αξίες. Παράλληλα αποτυπώνεται το πολιτισμικό γίγνεσθαι του εκάστοτε τόπου, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για την ίδια, ενώ διατηρούνται μνήμες από τα σύντομα περάσματα των ταξιδευτών που συνθέτουν το παζλ της ανθρώπινης ύπαρξής τους.

Η έκθεση παρουσιάστηκε στην αίθουσα “Εμμανουήλ Ροϊδη” στο Πνευματικό Κέντρου Σύρου – Ερμούπολης με την επιμέλεια του κριτικού τέχνης, Γιάννη Παπαφίγκου.