Έκθεση Παιδικών Εργαστηρίων Τέχνης της ΚΔΕΠΠΑΜ

Η καλλιέργεια της ελευθερίας μέσω της τέχνης

Η χαρά της δημιουργίας και η ελευθερία της έκφρασης “τσαλαβούτησαν” στον μαγικό κόσμο των χρωμάτων και ετοιμάζονται να αφήσουν για τρεις συνεχείς ημέρες τα ίχνη τους στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου “Μαρία Ιγγλέση”, στην αίθουσα Καλογερά, όπου θα φιλοξενηθούν τα έργα των μαθητών του Παιδικού Εργαστηρίου Τέχνης 2013 – 2014 της ΚΔΕΠΠΑΜ.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, την οποία επιμελήθηκε η καθηγήτρια του εργαστηρίου, Ιωάννα Χειμωνά, θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Μαΐου στις 20:00 και το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει τα 100 έργα των λιλιπούτειων καλλιτεχνών έως και τη Δευτέρα 12 Μαΐου.

Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά 11:00: 14:00 και 18:00- 21:00.

Σημειώνεται ότι το εικαστικό εργαστήρι της ΚΔΕΠΠΑΜ λειτουργεί από το 2000 με μεγάλη επιτυχία. Σκοπό του έχει να μυήσει τους μαθητές σε διάφορες παραδοσιακές και πιο σύγχρονες τέχνες και τεχνικές διαφυλάσσοντας έτσι την παράδοση, και δίνοντας στους κατοίκους του νησιού εναλλακτικούς τρόπους απασχόλησης.

Διεισδυτική ματιά στη ζωγραφική τέχνη

Μεταξύ άλλων, πραγματοποιούνται μαθήματα αγιογραφίας, ψηφιδωτού, κεραμικής, φωτογραφίας, ζωγραφικής για μαθητές άνω των 15 ετών με επίκεντρο το Ελεύθερο Προοπτικό σχέδιο, το χρώμα, την εικαστική μελέτη και μια διεισδυτική ματιά στην Ιστορία της Τέχνης, ενώ το παιδικό εργαστήριο τέχνης απευθύνεται σε παιδιά από 5 ετών και άνω. Οι μαθητές διδάσκονται τους εικαστικούς νόμους σε μορφή παιχνιδιού, μέσω κυρίως της ζωγραφικής αλλά και της γλυπτικής, της ιστορίας τέχνης, του κολάζ και των κατασκευών.

Όπως τόνισε στην “Κοινή Γνώμη” η κ. Χειμωνά, η φιλοσοφία των μαθημάτων βασίζεται στην καλλιέργεια της ελευθερίας μέσω της ζωγραφικής τέχνης. Τα παιδιά αφήνουν στην άκρη έγνοιες και σχολικές υποχρεώσεις και για δύο ώρες αφήνονται ελεύθεροι, κάνοντας “κατάδυση” στα χρώματα, χωρίς να φοβηθούν να λερώσουν τα ρούχα τους, τα χέρια τους, το πρόσωπό τους. “Στο σχολείο μας υποδεικνύουν πώς να ζωγραφίσουμε κάτι. Εδώ δεν υπάρχει σωστό και λάθος”, ανέφερε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας ότι “η ενασχόληση των παιδιών με την τέχνη τους δίνει την ευκαιρία να ενεργοποιήσουν την κριτική σκέψη τους, τα συναισθήματα και τη φαντασία τους, καθιστώντας τον καμβά ένα προσωπικό ημερολόγιο”.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου λειτουργούν τρία τμήματα, τα οποία απαρτίζονται συνολικά από είκοσι μαθητές. Οι μικρότεροι ζωγράφοι της ομάδας είναι πέντε ετών, ενώ οι μεγαλύτεροι είναι μαθητές της Α' Γυμνασίου.

Ετικέτες: