Οι «Κήποι Ανάμεσα» της ζωγράφου Ιόλης Ξιφαρά στην Αίθουσα Τέχνης Βάτη

«Η Σύρος φοράει κάθε μέρα τα καλά της»

Σε ένα αέναο παιχνίδισμα ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών απολαύσεων καλεί το φιλότεχνο κοινό της Σύρου η ζωγράφος Ιόλη Ξιφαρά, το χαμόγελο, η αισιοδοξία και η αστείρευτη ενέργεια της οποίας «πλημμύρισαν» την Αίθουσα Τέχνης Γιάννη & Ελένης Βάτη, στα εγκαίνια της ατομικής έκθεσής της με τίτλο «Κήποι ανάμεσα».

Η έκθεση της κ. Ξιφαρά, με έργα τόσο γνώριμα στο κοινό που την ακολουθεί, όσο και νέα, που δημιουργήθηκαν για χάρη της Σύρου, πήρε το «βάπτισμα του πυρός» το περασμένο Σάββατο, παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού και του Προέδρου της επιτροπής εικαστικών του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργου Αλτουβά.

Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2016», σε επιμέλεια της ιστορικού τέχνης Λουίζας Καραπιδάκη. Αποτελεί την πρώτη μεγάλη ατομική της ζωγράφου μετά το 2013 και αποτελεί προϊόν πολυετούς εργασίας και προβληματισμού. Οι «κήποι» της Ιόλης Ξιφαρά βρίσκονται ανάμεσα στον ουρανό και τη γη, ανάμεσα στο απτό και το συμβολικό, ανάμεσα στην ελπίδα και την αβεβαιότητα: «Κόσμοι ανάμεσα, μια χώρα ανάμεσα, κήποι ανάμεσα, μια και οι κήποι είμαστε εμείς».

«Η Ιόλη Ξιφαρά ζωγραφίζει κήπους. Κήπους που έχουν ζώα, ανθρώπους, φυτά, πουλιά, όλα συνυπάρχουν, μέσα σε μια χρωματιστή πανδαισία. Η Ξιφαρά έχει χρωματική ικανότητα και μια χρωστική ουσία που σε μαγεύει» αναφέρει για την έκθεση, ο διεθνούς φήμης Έλληνας ζωγράφος, Αλέκος Φασιανός.

Από την πλευρά της, η επιμελήτρια της έκθεσης Λουίζα Καραπιδάκη επισημαίνει ότι «οι πολυδιάστατες εννοιολογικές αναφορές στο έργο της Ιόλης Ξιφαρά παραπέμπουν σε πανάρχαιους μύθους, αλλά και σε δοξασίες και παραδόσεις των νεώτερων χρόνων. Παρόλα αυτά, η σημασιολογική διάσταση του έργου της δεν επιβαρύνεται με περιττές ζωγραφικές αναφορές, αλλά περιορίζεται σε ελάχιστους θεματικούς υπαινιγμούς. Ενεργοποιεί έτσι τη φαντασία του θεατή και, μεταφέροντάς τον σε «άχρονους χρόνους», τον αφήνει ελεύθερο να εκλάβει και να ερμηνεύσει το έργο της, όπως ο ίδιος το επιθυμεί».

Μία γιορτή πολιτισμού

«Τα εγκαίνια μίας έκθεσης αποτελούν κάθε φορά και μία γιορτή πολιτισμού» τόνισε στον χαιρετισμό της η κ. Μενδρινού, προσθέτοντας «πως τα έργα της κ. Ξιφαρά στολίζουν την Ερμούπολη, αποτελώντας ένα καταφύγιο για όλους όσοι θέλουν να «κρυφτούν» στην αγκαλιά της φύσης και να λουστούν με τα έντονα χρώματά της.

Με τη σειρά του, ο κ. Αλτουβάς συνεχάρη τη ζωγράφο για το έργο της, σημειώνοντας: «η Ιόλη Ξιφαρά με τα «εδεμικά» της έργα ζωγραφίζει τόπους μέσα σε ένα ποιητικό μυστήριο, που τους προσδίδει μια υπόσταση σκηνική, απόμακρη σχεδόν μη πραγματική. Αναζητώντας τα ίχνη που άφησε η μεταβυζαντινή τέχνη, στο βαθμό που εκφράζει τη σχέση του ορατού και του μεταφυσικού με την προσθήκη φύλλων χρυσού, οι ονειρικοί αυτοί κήποι, γεμάτοι με πολύχρωμα λουλούδια, ζευγάρια, πουλιά, μας προξενούν επιθυμίες για συναισθήματα, όνειρα, ευτυχία, Ο χρωματικός πλούτος, η ένταση των αποχρώσεων και τα καθαρά περιγράμματα ενεργοποιούν τις αισθήσεις μας σε ένα αέναο παιχνίδισμα ανοιξιάτικων και καλοκαιρινών απολαύσεων».

«Είναι ένα μέρος που θέλεις να του δώσεις»

Χωρίς να στερήσει ούτε για ένα δευτερόλεπτο από τους επισκέπτες της έκθεσης το λαμπερό χαμόγελό της, η κ. Ξιφαρά εξέφρασε τη χαρά της για το γεγονός ότι της δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσει έργα της στην Ερμούπολη «μία πόλη που κάθε μέρα φοράει τα καλά της, χωρίς ποτέ να σε κάνει να αισθανθείς άσχημα». Πρόσθεσε μάλιστα πως πρόκειται για «ένα μέρος που θέλεις να του δώσεις, γιατί κι αυτό σου δίνει απλόχερα».

Τέλος, η επιμελήτρια της έκθεσης κ. Καραπιδάκη σημείωσε πως όσοι θαυμάσουν τα έργα της κ. Ξιφαρά θα αντλήσουν σίγουρα μία απέραντη ευδαιμονία που πηγάζει από τις ώριμες και ατμοσφαιρικές δημιουργίες της με ένα βαθύ ελληνικό περιεχόμενο, που δημιουργεί στο κοινό την επιθυμία, να τα δει παραπάνω από μία φορά.

Η έκθεση λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή (11:00 – 14:00) και τα απογεύματα της Δευτέρας, Τρίτης, Παρασκευής και Σαββάτου (19:00 – 22:00) και θα διαρκέσει έως 5 Ιουλίου.