Έκθεση Παραδοσιακών Συριανών Παιχνιδιών στο ΚΑΠΗ Άνω Σύρου

Σαν παλιά γειτονιά

Μπίλιες, σκοινάκι, γιάντες, σφεντόνες, φυσομπίστολα, τσουλήθρες με τηγάνι, πεντόβολα, ποδοσφαιράκια, στεφανωτά, ξύλινα πατίνια και πολλά ακόμη παιχνίδια μιας άλλης εποχής, τότε που οι γειτονιές πλημμύριζαν από αθώες παιδικές φωνές παρουσιάζονται στην Αίθουσα του ΚΑΠΗ Άνω Σύρου.

Η έκθεση παραδοσιακών Συριανών Παιχνιδιών διοργανώθηκε από τα ΚΑΠΗ Άνω Σύρου και Ερμούπολης σε συνεργασία με το χοροδιδάσκαλο κ. Νίκο Σολάρη.

Μέσα από μία ευρεία γκάμα παιχνιδιών, με τα οποία μεγάλωσαν γενιές και γενιές, αναβιώνει η ιστορία των παππούδων και των γιαγιάδων μας η οποία σήμερα έχει αντικατασταθεί από τα σύγχρονα μέσα διασκέδασης και ψυχαγωγίας, που προσφέρουν στους νέους έναν εκ διαμέτρου αντίθετο τρόπο επικοινωνίας και επαφής.

Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν παρουσία της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Θωμαής Μενδρινού, του προέδρου της Επιτροπής Κοινωνικών Θεμάτων Γιάννη Χαρίτου και του προέδρου της Επιτροπής Εικαστικών, Γιώργου Αλτουβά.

Στο σύντομο χαιρετισμό του, ο κ. Σολάρης απηύθυνε εγκάρδιες ευχαριστίες σε όλα τα μέλη του ΚΑΠΗ, που τον βοήθησαν να θυμηθεί και να συγκεντρώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το σχεδιασμό και τη δημιουργία της έκθεσης. 

Διατήρηση των τοπικών παραδόσεων

Από την πλευρά της, η κ. Μενδρινού ευχαρίστησε τον κ. Σολάρη για την πολύτιμη συμβολή του στη διατήρηση της παράδοσης του τόπου μας. «Η έκθεση αυτή αποτελεί μία καλή ευκαιρία για τα παιδιά να γνωρίσουν τα παραδοσιακά μας παιχνίδια με την ελπίδα ότι κάποτε θα αναβιώσουν, ανακτώντας τη θέση τους δίπλα στις ανέσεις και τα προνόμια της σημερινής κοινωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι ο Δήμος θα παραμείνει υποστηρικτής κάθε προσπάθειας που αγκαλιάζει και αναδεικνύει την πλούσια τοπική παράδοσή μας. 

Μνήμες μιας άλλης εποχής

Με τη σειρά του, ο πρόεδρος των ΚΑΠΗ κ. Χαρίτος εξέφρασε τη συγκίνησή του, σημειώνοντας ότι η συγκεκριμένη έκθεση αποτελεί ένα γεμάτο κουτί αναμνήσεων όλων εκείνων που πρόλαβαν τη «χρυσή εποχή» της γειτονιάς και του παιχνιδιού στους δρόμους και τις αλάνες. «Με τα παιχνίδια αυτά ξεκινήσαμε τη ζωή μας, σε μια εποχή συντροφικότητας και αληθινών κοινωνικών σχέσεων» τόνισε ο κ. Χαρίτος, ευχαριστώντας τον κ. Σολάρη τόσο για τις μνήμες που «ξύπνησε» στους μεγαλύτερους όσο και για την εποικοδομητική συνεργασία τους στα ΚΑΠΗ της Σύρου. 

Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος Πολιτισμός 2016» και θα ολοκληρωθεί στις 17 Αυγούστου.