Έκθεση χειροποίητου ενδύματος και καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων του Born Hier

«Το σώμα μας είναι πεδίο μάχης»

Οι συνέπειες του πολέμου στην κοινωνική συμπεριφορά και ψυχοσύνθεση του ανθρώπου αποτυπώνονται με έναν πρωτότυπο τρόπο μέσα από εικαστικές δημιουργίες που συνδυάζουν μοναδικά τη μόδα με την επιστήμη της κοινωνιολογίας.

Κι αν κάτι τέτοιο φαντάζει ακατόρθωτο, η νεαρή καλλιτέχνης Κατερίνα Πανάγου αποδεικνύει στην πράξη ότι κάθε τομέας της ζωής μας φέρει πίσω του ένα κοινωνιολογικό υπόβαθρο, μέσα από το οποίο δύναται να αποδοθούν συμβολικά προβληματισμοί, αλλά και σκέψεις για όσα συμβαίνουν γύρω μας.

Η έκθεση χειροποίητου ενδύματος και καλλιτεχνικών εγκαταστάσεων του Born Hier με τον τίτλο "Your Body is a Battleground" φιλοξενείται στην Αίθουσα του πρώην Δημοτικού Συμβουλίου Άνω Σύρου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός».

Η ζωή γεννά την τέχνη

Η κ. Πανάγου, απόφοιτη τόσο του Ομίλου Σπουδών Μόδας της PANSiK και του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου αποφάσισε να συνδυάσει τα δύο αυτά αντικείμενα, δημιουργώντας πρωτότυπα ενδύματα με επιρροές από γιαπωνέζικες πανοπλίες. «Επειδή πανοπλία σημαίνει πόλεμος, αποφάσισα να προσεγγίσω το θέμα με μία πιο κοινωνιολογική ματιά. Ως εκ τούτου, ασχολήθηκα με ένα από τα αποτελέσματα του πολέμου που είναι ότι ο άνθρωπος χάνει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσής του. Ότι γίνεται πειθήνιο όργανο για εξυπηρέτηση ανώτερων συμφερόντων και βαδίζει με τα μάτια κλειστά, κάτι το οποίο συμβολίζουν οι μάσκες με τα λουλούδια, οι φωτογραφίες και οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Η κοινωνιολογία συνδυάζεται με όλα»

Όπως τόνισε, στόχος της είναι η δημιουργία ενδυμάτων που πέρα από την αισθητική αξία τους, διακρίνονται και για το νοηματικό υπόβαθρό της. «Η κοινωνιολογία είναι μία επιστήμη που μπορεί να συνδυαστεί με όλους τους τομείς της ζωής» σημείωσε, εκφράζοντας την επιθυμία να ακολουθήσει τα ίδια χνάρια και στις μελλοντικές δουλειές της. «Μεγάλο μέρος των ενδυμάτων αυτών δεν μπορούν να φορεθούν, υπάρχουν όμως και ρούχα παραγωγής που δεν φέρουν μία κατεξοχήν εικαστική μορφή», κατέληξε.

Η ίδια εκθέτει για πρώτη φορά στη Σύρο, ένα νησί το οποίο έγινε μέρος της ζωής της, λόγω των προσωπικών δεσμών της οικογένειάς της (εργασία, σπουδές) με αυτό.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά: Δευτέρα και Παρασκευή (10:30-21:30), Τρίτη-Τετάρτη-Πέμπτη (10:30-17:30) και Σάββατο και Κυριακή (17:00-21:30) και θα διαρκέσει έως τη Δευτέρα 5 Σεπτεμβρίου.