Οι «προσωπογραφίες» της ζωγράφου Φωτεινή Μανουσάκη στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης

Όσα το βλέμμα μαρτυρά

Άνθρωποι, άλλοτε προβληματισμένοι και σκεπτικοί, φειδωλοί και αινιγματικοί κι άλλοτε εκδηλωτικοί και ανοιχτοί σαν βιβλίο ξεπηδούν μέσα από τους πίνακες της ζωγραφικής Φωτεινής Μανουσάκη, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σύρος – Πολιτισμός 2017»

Η έκθεση παρουσιάζεται στην Αίθουσα «Εμμανουήλ Ροΐδης» στο Πνευματικό Κέντρο Ερμούπολης, σε επιμέλεια του κριτικού τέχνης Γιάννη Παπαφίγκου.

Η Φωτεινή Μανουσάκη γεννήθηκε στον Πειραιά το 1955 και κατάγεται από την Κρήτη. Σπούδασε ζωγραφική από το 1974 έως το 1977 στη Σχολή Βελουδάκη, με καθηγητές το Θεόδωρο Πάντο και το Σπύρο Κουκουλομάτη. Εργάστηκε για μεγάλο διάστημα σε αθηναϊκή γκαλερί, διοργανώνοντας εκθέσεις ελλήνων και ξένων ζωγράφων. Έχει λάβει μέρος σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις στην Αθήνα, στο ΣΥΝ, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Τεχνόπολη κ.ά. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας και ζει στην Αθήνα.

Όπως δηλώνει η ίδια» αντιλαμβάνεται τη ζωγραφική σαν έναν τρόπο έκφρασης συναισθημάτων μέσω εικόνας. Και όταν συμβαίνει και μπαίνουν στην άκρη η κριτική και ο φόβος για το μέλλον του έργου τότε το έργο που αναδύεται έχει ψυχή. Υπάρχει αυτόνομα, δεν χρειάζεται ταυτότητα κι εξηγήσεις. Έχει κατά κάποιον τρόπο ξεφύγει και από τον ίδιο τον δημιουργό του. Ενώ είναι αντικείμενο έχει πνοή. Και επικοινωνεί με το περιβάλλον, συνομιλεί με τον θεατή του, κι αυτό είναι που συγκινεί στα έργα τέχνης».

«Θέμα βαρύ, αλλά ενδιαφέρον»

Με τις προσωπογραφίες ασχολείται τα τρία τελευταία χρόνια. «Μου βγήκε αυθόρμητα και τώρα προσπαθώ να ξεφύγω από αυτό, καθώς σαν θέμα είναι λίγο βαρύ και σκέφτομαι ότι μπορεί κάποια στιγμή να γίνει και λίγο μονότονο» αναφέρει χαρακτηριστικά στην «Κοινή Γνώμη». Αρχική έμπνευσή της αποτέλεσαν φωτογραφίες προσώπων, ενώ στη συνέχεια επικεντρώθηκε σε ζωντανά μοντέλα, τα οποία παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την ίδια, καθώς περιλαμβάνουν το στοιχείο της πρόκλησης. «Όταν έχεις απέναντί σου κάποιον, που τις περισσότερες φορές δεν γνωρίζεις, αφουγκράζεσαι τα στοιχεία και τα συναισθήματα που σου μεταδίδει, με αποτέλεσμα ο πίνακας να βγει πιο φορτισμένος εν αντιθέσει με τον «ψυχρό» χαρακτήρα μιας φωτογραφίας», εξηγεί. Καταλήγοντας, τονίζει ότι αυτό που την ενδιαφέρει δεν είναι η φωτογραφική απεικόνιση των προσώπων, αλλά η ζωγραφική αφήγηση όλων αυτών που το κάθε μοντέλο ψελλίζει μέσω της στάσης και του βλέμματός του.

Η έκθεση λειτουργεί καθημερινά από 11:00 έως 14:00 και από 19:00 έως 22:30 και θα διαρκέσει έως 9 Ιουλίου.