Παρατήρηση μεταναστευτικών πουλιών στη Μύκονο

Η μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης (“EuroBirdwatch13”) θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτώβρη σε περισσότερες από 30 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Το θέμα του φετινού εορτασμού που έχει αναλάβει να συντονίσει στη χώρα μας η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών, τοπικών φορέων και οργανώσεων αφορά στα εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά, που αυτή την περίοδο ταξιδεύουν από την Ευρώπη στην Αφρική για να διαχειμάσουν.

Τα πουλιά διασχίζουν χιλιάδες χιλιόμετρα και αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους κατά μήκος των μεταναστευτικών τους διαδρομών προκειμένου να φτάσουν στον προορισμό τους. Φέτος, για 20η χρονιά, η BirdLife International προσκαλεί τους Ευρωπαίους πολίτες να αδράξουν την ευκαιρία και να ανακαλύψουν τον μαγικό κόσμο της μετανάστευσής τους στις 5 και 6 Οκτωβρίου 2013

Στο πλαίσιο αυτό, θα πραγματοποιηθεί σχετική εκδήλωση στη Μύκονο την Κυριακή 6 Οκτωβρίου στις 11:00. Το κοινό θα συναντηθεί στον υδροταμιευτήρα της Άνω Μεράς όπου θα έχει την ευκαιρία να παρατηρήσει τα πουλιά του νησιού και τα μεταναστευτικά πουλιά με τη βοήθεια του Αντώνη Ρουμελιώτη. Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον αμπελώνα του Νίκου Ασημομύτη στην Μαού όπου θα πραγματοποιηθούν περιβαλλοντικά εργαστήρια (ζωγραφική, κατασκευές για τα παιδιά) και τέλος ένα μικρό κέρασμα.

Η Ευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών αποτελεί ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα το ίδιο Σαββατοκύριακο σε περισσότερες από 30 χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Πέρυσι, συμμετείχαν περισσότεροι από 70.000 άνθρωποι από 34 χώρες, οι οποίοι παρατήρησαν περισσότερα από έξι εκατομμύρια πουλιά μόνο μέσα στο πρώτο σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συμμετοχή του κοινού είναι ελεύθερη.