Λαμπρές και με εξαιρετικό ενδιαφέρον εκδηλώσεις του Δήμου Μήλου, στο πλαίσιο αξιοποίησης και προώθησης της ιστορίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού

Ανάδειξη ιστορίας και πολιτισμού

Με αφορμή την πολυδιάστατη ιστορική κληρονομιά της Μήλου, ο Δήμος Μήλου, διοργανώνει εκδηλώσεις, με σκοπό την περαιτέρω εξερεύνησή της, αλλά και την ανάδειξή της, μέσα από τη συμμετοχή σε αυτές σημαντικών προσωπικοτήτων.

Μία λαμπρή εκδήλωση για τα ναυάγια στο θαλάσσιο χώρο της Μήλου, από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο του νησιού, παρουσία της προϊσταμένης της Εφορίας Ενάλιων Αρχαιοτήτων κ. Αγγελικής Σίμωσι, ενώ σε περίπου ένα μήνα, θα λάβει χώρα η πολυσυζητημένη εκδήλωση για τον εορτασμό των Κατακομβών, όπου θα παραστεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Αρχή για την αξιοποίηση ναυαγίων

Η διοργάνωση εκδήλωσης – παρουσίασης, την οποία ο Δήμαρχος Μήλου, κ. Γεράσιμος Δαμουλάκης, χαρακτήρισε ως αρχή για την αξιοποίηση των ναυαγίων της Μήλου, του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των Ελευθερίων 2017 στο Συνεδριακό Κέντρο Μήλου την Κυριακή 7 Μαΐου.

Ομιλητές στην εκδήλωση ήταν η Προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Αγγελική Σίμωσι, καθώς και η κ. Μητσοπούλου Αναστασία, συνεργάτιδα της κ. Σίμωσι, ο ναυαγιοερευνητής κ. Δημήτρης Γκαλών, όπως επίσης και η κ. Ελένη Τσοπουροπούλου, ειδική δύτης φωτογράφος ναυαγίων. Αξίζει να σημειωθεί, πως οι δύο ερευνητές ναυαγίων, έχουν καταδυθεί στα ναυάγια της Μήλου και σύμφωνα με τα όσα εισηγήθηκε για την προετοιμασία της εκδήλωσης, κατά τη διάρκεια του πρόσφατου Δημοτικού Συμβουλίου, η Αντιδήμαρχος Μήλου, κ. Σοφία Βαμβακάρη, έχουν κάνει μία σπουδαία δουλειά, με τεράστιο ενδιαφέρον, την οποία και παρουσίασαν, παρουσία του Δημάρχου, εκπροσώπων των δύο βαθμών της Αυτοδιοίκησης, αλλά και πολιτών.

Η χορωδία της ΕΡΤ στον εορτασμό των Κατακομβών

Σε συνέχεια των προσπαθειών του Δήμου Μήλου για ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, προγραμματίζεται στις 11 Ιουνίου 2017 και η εκδήλωση για τον εορτασμό των Κατακομβών, την οποία θα τιμήσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

Ωστόσο, τη μεγαλειώδη αυτή εκδήλωση, θα τιμήσει, όπως ενημέρωσε κατά τη συνεδρίαση η κ. Βαμβακάρη και η χορωδία της ΕΡΤ, στην οποία εστάλη αίτημα και απαντήθηκε θετικά. Εκτός από την πλαισίωση της γιορτής των Κατακομβών, η χορωδία της ΕΡΤ αναμένεται να πραγματοποιήσει την επόμενη ημέρα της εκδήλωσης, μία συναυλία για τους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες, που θα κατακλύσουν λόγω της ημέρας το νησί.

Επιπλέον, με ενέργειες του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Σύρου και Μήλου, κ. Δωρόθεου Β’ έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου στον εορτασμό να μετέχει και η μπάντα του Λιμενικού Σώματος.

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Μήλου, η Αντιδήμαρχος, κ. Βαμβακάρη, ενημέρωσε πως έφερε το θέμα ως εισήγηση στο τραπέζι του Δημοτικού Συμβουλίου, προκειμένου να δοθεί έγκριση από το Σώμα, έτσι ώστε να δηλωθεί και επισήμως η πρόθεση του Δήμου να καλύψει τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης και στέγασης των μελών της χορωδίας της ΕΡΤ. Όπως υπογράμμισε, η πρόθεση του Δήμου είναι, για την κάλυψη των αναγκών της χορωδίας, να συγκεντρωθούν χορηγίες, τόσο για το φαγητό και τη διαμονή, όσο και για τα εισιτήρια και τη μετακίνηση, παρ’ όλα αυτά, απαραίτητη θεωρήθηκε η έγκριση του Δημοτικού Συμβουλίου, στην περίπτωση που κάποια από τα παραπάνω, δεν χορηγηθούν.

“Η χορωδία της ΕΡΤ ξέρουμε ότι θα έρθει κι εκείνοι θέλουν να τους καλύψουμε τη μετακίνηση και τη φιλοξενία στη Μήλο. Θα κάνουμε διερεύνηση να δούμε μήπως μπορούμε να έχουμε χορηγία. Και στο φαγητό και στα εισιτήρια και στη μετακίνηση και στη διαμονή. Ωστόσο, για να τους πούμε ένα ναι, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τουλάχιστον κάποια πράγματα μπορούμε να τους τα καλύψουμε. Έχουμε περιθώριο ακόμη άλλες 40 ημέρες”, είχε αναφέρει.

Στη συνέχεια, ακολούθησε συζήτηση με το Δημοτικό Σύμβουλο, κ. Μικέλη, να επισημαίνει το γεγονός, πως παρ’ όλη την ανάδειξη και προώθηση του σημαντικότατου αρχαιολογικού και θρησκευτικού μνημείου της Μήλου, υπάρχουν ακόμη ζητήματα υποδομών, αναφέροντας παραδειγματικά την ύπαρξη πλαστικών WC πάνω από το χώρο. Προς απάντηση του κ. Μικέλη, η κ. Βαμβακάρη τόνισε, πως η ύπαρξη των κατακομβών, εμποδίζει την ανοικοδόμηση οποιασδήποτε στέρεης κατασκευής, καθώς υπάρχει κίνδυνος για το μνημείο. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχει η δυνατότητα να αναζητηθούν τεχνοτροπίες, ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες και παροχές στο χώρο, κάτι που αποτελεί πρόθεση της δημοτικής αρχής.

Ετικέτες: