Πρεμιέρα για το 1ο Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου της Σύρου

"Ανεξάρτητη" απόλαυση

- 18 ελληνικές και ξένες ταινίες με θέμα το “ταξίδι” απαρτίζουν το φετινό πρόγραμμα προβολών- Διάλογος με καθηγητές και σκηνοθέτες, όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης και ο Βαγγέλης Καλότυχος- Μια πρωτοβουλία των Κασσάνδρα Σελεστίν και Τζέικομπ Μόε

Μετά την όπερα, την κλασσική μουσική, την κιθάρα, το ακορντεόν, τα κινούμενα σχέδια αλλά και το παραδοσιακό λουκούμι, η πρωτεύουσα των Κυκλάδων αποκτά το προσωπικό της κινηματογραφικό φεστιβάλ, φιλοδοξώντας να γνωρίσει στο φιλότεχνο κοινό της σημαντικούς εκπροσώπους του ανεξάρτητου σινεμά σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Το 1ο Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου της Σύρου κάνει πρεμιέρα απόψε και θα διαρκέσει έως τις 9 Αυγούστου, εστιάζοντας σε σύγχρονες ελληνικές και διεθνείς παραγωγές, που πραγματεύονται την έννοια του ταξιδιού. Το θέμα αυτό περιλαμβάνει καίρια ζητήματα τόσο για την ιστορία, όσο και για τη σημερινή κατάσταση της Σύρου και της Ελλάδας γενικότερα, ενώ φέρνει στο προσκήνιο γεγονότα όπως η διασπορά, η μετανάστευση, και η συμβίωση πολιτισμών.

Οι κοινωνικές προεκτάσεις της μετανάστευσης

Υπενθυμίζεται ότι, η Σύρος διαθέτει μακρά ιστορία μετανάστευσης και είναι γνωστή για την πρωτεύουσά της, την Ερμούπολη, η οποία ιδρύθηκε από πρόσφυγες από τη Σμύρνη, τη Χίο και τη Σάμο, καθώς και από διάφορες περιοχές της Μικράς Ασίας, τα χρόνια που ακολούθησαν την απελευθέρωση της Ελλάδας από την Τουρκία το 1821. Πολλοί εξ' αυτών ήταν έμποροι και τεχνίτες, οι οποίοι με την άφιξή τους στη Σύρο μετέτρεψαν το νησί σε ένα μεγάλο εμπορικό και διαμετακομιστικό κέντρο.

Σκοπός του φεστιβάλ είναι να προσφέρει μια αντανάκλαση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας σήμερα, η οποία έχει οδηγήσει στη μετανάστευση, δημιουργώντας ταυτόχρονα μία αυξανόμενη ένταση προς τον μεγάλο αριθμό μεταναστών που βρίσκονται στην Ελλάδα. Το πρόγραμμα του νεότευκτου φεστιβάλ απαρτίζουν ταινίες μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ από διάφορες χώρες και τοποθεσίες, όπου τονίζονται ανάλογες εμπειρίες.

Σημαντικές εγχώριες και διεθνείς παραγωγές

Ωστόσο, κεντρική θέση καταλαμβάνει ο Ελληνικός κινηματογράφος, με το “L” του Μπάμπη Μακρίδη, τον “Δεκαπενταύγουστο” του Κωνσταντίνου Γιάνναρη, το “Slow Business of Going” της Αθηνάς Τσαγγάρη, το “Βαλκανιζατέρ” του Σωτήρη Γκορίτσα, το ντοκιμαντέρ “Little Land” του Νίκου Νταγιαντά και τις μικρού μήκους “Casus Belli”του Γιώργου Ζώη, “Exit Κ1” της Τζάνις Ραφαηλίδου, το “The Foreigner” της Αλήθειας Αβράμη και το “Ένας Λαμπερός Ήλιος” του Βασίλη Λουλέ.

Από ξένες παραγωγές θα προβληθούν τα “Aquí Y Allá” του Μεξικανού Αντόνιο Μέντεζ Εσπάρζα, τα ντοκιμαντέρ “Hélio Oiticica” του Βραζιλιάνου Σέζαρ Οίτσικα Φίλο, το “No Man's Zone» του Ιάπωνα Τόσι Φουτζιγουάρα, το “Tchoupitoulas” των Αμερικάνων Μπιλ και Τέρνερ Ρος, το “Dublin's Trap” του Βρετανού Μπράιαν Κάρτερ και τα μικρού μήκους “Away” της Ρωσίδας Άνα Σαρουκάνοβα, “Νuvole, Mani” του Ιταλού Σιμόν Μάσι, το “The Nose” του Ναθάνιελ Ντρέιπερ και το “Travel Songs” του Αμερικάνου Γιόνας Μέκας.

Καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ έχουν προγραμματιστεί πάνελ συζητήσεων, έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας χώρος συζήτησης, την οποία θα κατευθύνουν καθηγητές και καταξιωμένοι σκηνοθέτης, όπως ο Κωνσταντίνος Γιάνναρης, ο Βασίλης Λουλές και ο Γρηγόρης Καραντινάκης, Διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου.

Ελεύθερη είσοδος για το κοινό

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι προβολές είναι δωρεάν για το κοινό και θα πραγματοποιηθούν σε έξι διαφορετικές τοποθεσίες στο νησί της Σύρου, στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου, στην περιοχή Αστέρια, στα Γ.Α.Κ. Νομού Κυκλάδων, στο θερινό κινηματογράφο Παλλάς, στον Ταρσανά Σύρου και στα Λύκεια στο Μάννα. Το Φεστιβάλ χρηματοδοτείται αποκλειστικά μέσω καμπάνιας crowdfunding στο Kickstarter, συνεργάζεται με το CineDoc, ενώ κέρδισε και την εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας, η οποία συνέβαλε με κάθε τρόπο στην πραγματοποίησή του.

Εμπνευστές της σημαντικής αυτής πρωτοβουλίας είναι η Κασσάνδρα Σελεστίν και ο Τζέικομπ Μόε, οι οποίοι, αν και έχουν μεγαλώσει στη Νέα Υόρκη, συνδέονται με την Ελλάδα μέσω των οικογενειών τους. Η Κασσάνδρα έχει περάσει κάθε καλοκαίρι της ζωής της στη χώρα καθώς η μητέρα της είναι Ελληνίδα, ενώ ο Τζέικομπ, του οποίου η μητέρα είναι επικεφαλής του τμήματος Μοντέρνων Ελληνικών του Columbia University, έχει φοιτήσει σε Ελληνικό λύκειο για ένα εξάμηνο. Οι δυο τους γνωρίστηκαν στη Σύρο όταν ήταν δεκατριών ετών και από τότε, θεωρούν το νησί δεύτερη πατρίδα τους. Κυριευμένοι από την επιθυμία να ασχοληθούν με τον κινηματογράφο, κάνουν την αρχή με την υλοποίηση του Φεστιβάλ Διεθνούς Κινηματογράφου στη Σύρο, το οποίο έχει σκοπό να προβάλλει το καλό σινεμά, αναδεικνύοντας παράλληλα τις ομορφιές του νησιού.

Παρουσίαση του προγράμματος

Η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 21:00 στο Δημοτικό Σχολείο Άνω Σύρου με τη συμμετοχή της εικαστικού και καθηγήτριας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου Αγγελικής Μπρισνόβαλη και του δημοτικού συμβούλου, Μιχάλη Ζουλουφού.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ταινίες και τα σημεία προβολής τους, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν στην επίσημη σελίδα του φεστιβάλ: www.syrosfilmfestival.org

Ετικέτες: